Έγινε μέγα θαύμα και ο εκ γενετής τυφλός, απέκτησε όραση και δόξασε τον Πανάγαθο Κύριο!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Παταπίου. 

Ο Άγιος Πατάπιος καταγόταν από τη Θήβα της Αιγύπτου. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί και τον μεγάλωσαν μαθαίνοντάς του τα ιερά γράμματα. Όσο ο Άγιος μεγάλωνε στην ηλικία, τόσο προέκοπτε στην αρετή και καταλάβαινε τη φθορά των επίγειων αγαθών. 

Έτσι, αρνήθηκε τον κόσμο και αναχώρησε σε έρημο τόπο να ασκητέψει. Εκεί ο Όσιος καλλιέργησε ακόμα περισσότερο την αγιασμένη ψυχή του και απέκτησε πάμπολλες αρετές.

Ο Κύριος βέβαια, που δοξάζει και στην εδώ ζωή και στη μετα θάνατον τους αθλητές Του, έκανε περιβόητο τον μεγάλο αυτόν ασκητή. Όσο όμως ο Άγιος Πατάπιος απέφευγε τους επαίνους των ανθρώπων, τόσο ο Θεός τον έκανε γνωστό σε πλήθος κόσμου και τον θαύμαζαν για τα κατορθώματά του.

Βλέποντας ο Όσιος πως δεν μπορούσε να αποφύγει τις δόξες και τις τιμές των ανθρώπων, έφυγε από την έρημο και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί κατοίκησε στις Βλαχέρνες, κάνοντας ακόμα πιο σκληρό αγώνα και άσκηση. Δεν φρόντιζε καθόλου για τη διατροφή και το σώμα του τόσο που ομοίασε πλήρως με τους ασώματους αγγέλους. Προσεύχονταν ο ισάγγελος αυτός ασκητής και υψώνονταν νοερώς στους ουρανούς βλέποντας τις Ουράνιες Δυνάμεις να υμνούν τον Θεό. 

Ο Κύριος έδωσε στον θαυμαστό ασκητή Πατάπιο μεγάλη Χάρη και έκανε πολλά θαύματα. Θεράπευε αρρώστους, έβγαζε δαιμόνια από δαιμονισμένους και βοηθούσε πλήθος ανθρώπων.

Ένας πιστός και ευλαβής νέος ήταν τυφλός εκ γενετής και δεν έβλεπε καθόλου. Όταν άκουσε για τις αρετές του Αγίου Παταπίου, σκέφτηκε να πάει σε αυτόν να τον θεραπεύσει. Τον πήρε λοιπόν κάποιος από το χέρι και τον πήγε στον Όσιο. Είπε μόλις έφτασε μπροστά του με δυνατή φωνή:

«Βοήθησέ με Άγιε του Θεού, και φώτισε τα μάτια μου να δω και εγώ ο ανάξιος τα ορατά και να υμνήσω τον Δημιουργό τους!» 

Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο Άγιος, σπλαχνίστηκε τον τυφλό. Δεν τολμούσε όμως ο ταπεινός ασκητής να κάνει τέτοια πράξη, νομίζοντας πως είναι ανάξιος για αυτό. Ζήτησε έτσι τη γνώμη του τυφλού και τον ρώτησε: «Τι θαυμάσιο είδες σε εμένα και ζητάς να κάνω τέτοιο θαύμα;» 

Ο νέος τότε άρχισε να φωνάζει και να κλαίει παρακαλώντας τον

«Ως γνήσιος δούλος του Κυρίου μπορείς να το κάνεις. Σε παρακαλώ θεράπευσε με!» 

Έτσι ο Όσιος δέχτηκε και είπε γεμάτος πίστη: «Εις το όνομα του Δεσπότη Χριστού, που φωτίζει τυφλούς και ανασταίνει νεκρούς, ξαναδές!»

Τότε έγινε μέγα θαύμα και ο εκ γενετής τυφλός, απέκτησε όραση και δόξασε τον Πανάγαθο Κύριο! Όσοι βρίσκονταν εκεί και είδαν το θαυμάσιο αυτό γεγονός θαύμαζαν τον Άγιο.

Τέτοια και άλλα πολλά θαύματα έκανε ο μέγας μα ταπεινός ασκητής. 

Την ημέρα που θα αναχωρούσε για την επουράνια ζωή, όλοι οι ασκητές μαζεύτηκαν γύρω του και έκλαιγαν για την αναχώρησή του. Έλεγαν με πολύ πόνο στον Άγιο: «Αγαπημένε μας πατέρα, γιατί αφήνεις ορφανά τα τέκνα σου και φεύγεις τόσο γρήγορα; Ποιος θα σταματήσει τη θλίψη μας; Ποιος θα θεραπεύσει τώρα τα τραύματα των ψυχών μας; Πώς θα υπομείνουμε τέτοια στέρηση οι ταλαίπωροι;»

Ο Όσιος Πατάπιος δεν δείλιασε καθόλου μπροστά στον θάνατο και τους απάντησε με γλυκύτητα: «Μη με αποχαιρετάτε με δάκρυα αγαπημένα μου παιδιά, γιατί έτσι βλάπτετε και εμένα και τον εαυτό σας. Αντί αυτού, να κάνετε παράκληση για την ψυχή μου και αυτό θα ωφελήσει και εμένα και εσάς».

Με αυτά τα λόγια σταμάτησε τη θλίψη των πνευματικών του παιδιών. Τους δίδαξε μετά από αυτά για την αιώνια ζωή και αφού προσευχήθηκε, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Το λείψανο του Αγίου Παταπίου ενταφιάστηκε στον ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Μέχρι και σήμερα παραμένει άφθαρτο! Είναι και αυτός ένας τρόπος με τον οποίο χαριτώνει ο Κύριος τα σκηνώματα των Αγίων Του! Το ιερό λείψανο του Αγίου Παταπίου αποτελεί προσκύνημα στο Λουτράκι Κορινθίας. 

Τις πρεσβείες του Οσίου να έχουμε. Αμήν.

Ε.Ζ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra