Αφιερώματα

Παιδικό συναξάρι του Αποστόλου Φιλίππου

εικόνα άρθρου: Παιδικό συναξάρι του Αποστόλου Φιλίππου

Ο διάβολος που έβλεπε τους ανθρώπους να αφήνουν τα είδωλα και να πιστεύουν στον Χριστό, ήθελε να καταστρέψει τον γενναίο αυτό κήρυκα του Ευαγγελίου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 14 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου Φιλίππου.

Ο Απόστολος Φίλιππος ήταν ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού μας. Κατάγονταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Από αυτό το χωριό κατάγονταν και δύο άλλοι μαθητές, ο Πέτρος και ο Ανδρέας. 

Ο Ανδρέας μάλιστα ήταν φίλος με τον Φίλιππο, γι’ αυτό όταν πρώτος συνάντησε τον Κύριο στη λίμνη της Γεννησαρέτ, θέλησε αμέσως να πάει και τον καλό του φίλο! 

Όταν ο Ιησούς κάλεσε τον Φίλιππο, αυτός δέχτηκε αμέσως να έρθει μαζί Του. Με πολύ χαρά και προθυμία ο Φίλιππος έφερε γνωστούς και φίλους του στον Χριστό να Τον γνωρίσουν. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ναθαναήλ.

Πήγε λοιπόν μια μέρα στον φίλο του και του λέει γεμάτος χαρά και ενθουσιασμό «Βρήκαμε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ για τον οποίο έγραψαν οι προφήτες!»

Ο Ναθαναήλ όμως, σκέφτηκε τα όσα κακά έχουν συμβεί σε αυτή την πόλη και απάντησε με απορία «Γίνεται να βγει κάτι καλό από τη Ναζαρέτ;»

Έτσι ο Φίλιππος, αφού είδε ότι ο φίλος του δεν τον πίστεψε, τον πήρε μαζί του να δει τον Χριστό με τα ίδια του τα μάτια. Όταν Τον γνώρισε και ο Ναθαναήλ, πίστεψε ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας και έγινε και αυτός μαθητής Του. 

Ο Απόστολος Φίλιππος άκουσε όσο ήταν μαζί με τον Χριστό τους Θείους λόγους Του και είδε πολλά θαύματα. Μετά από αυτά είδε τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Κυρίου και αξιώθηκε να λάβει το Άγιο Πνεύμα κατά τη μέρα της Πεντηκοστής μαζί με τους υπόλοιπους Αποστόλους.

Μετά την Πεντηκοστή ο Φίλιππος κήρυξε τον λόγο του Ευαγγελίου σε πολλά μέρη της Ασίας. Περπατούσε μέρες ολόκληρες, πηγαίνοντας από τόπο σε τόπο και διέδιδε σε όλο τον κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως υπομένοντας με ανδρεία πολλές δυσκολίες και θλίψεις.

Ο διάβολος, που έβλεπε τους ανθρώπους να αφήνουν τα είδωλα και να πιστεύουν στον Χριστό, ήθελε να καταστρέψει τον γενναίο κήρυκα του Ευαγγελίου. Γι’ αυτό και του προκάλεσε πολλά βάσανα. Μερικές φορές μάλιστα οι ειδωλολάτρες λιθοβόλησαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Όμως, όλα αυτά τα μαρτύρια χαροποιούσαν τον Φίλιππο που ήξερε ότι τα περνάει για την αγάπη του Χριστού.

Σε μια από τις μεγάλες αυτές δυσκολίες που πέρασε, ο Απόστολος γονάτισε και ζήτησε με θερμή προσευχή τη βοήθεια του Θεού. Εκείνη τη στιγμή, ένας μεγάλος ολόχρυσος αετός εμφανίστηκε μπροστά του, άνοιξε τις τεράστιες φτερούγες του και παρίστανε τον Χριστό πάνω στον σταυρό. Αμέσως ο Απόστολος, πήρε θάρρος και συνέχισε δυναμικά το Θείο έργο του.

Ο Φίλιππος πέρασε από πολλά μέρη της Μικράς Ασίας. Κυρίως κήρυξε στις πόλεις της Λυδίας, της Μυσίας, των Πάρθων, την Αζώτηδα και την Ιεράπολη. Σε πολλές από αυτές τις πόλεις ίδρυσε εκκλησίες. Σε μια από αυτές τις περιοχές όμως ήρθε και το τέλος του Αποστόλου.

Στην Ιεράπολη οι ειδωλολάτρες δεν μπορούσαν να βλέπουν να διαδίδεται άλλος Θεός εκτός από τους δικούς τους. Έτσι δεν άντεχαν οι πανκάκιστοι να ακούν τα κηρύγματα του Αποστόλου Φιλίππου και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν, τον σταύρωσαν ανάποδα. Ο Θεός, θέλοντας να προστατέψει τον αμνό του, έκανε μεγάλο σεισμό και οι ειδωλολάτρες τρόμαξαν πολύ. Έτσι, έτρεξαν αμέσως να τον κατεβάσουν από τον σταυρό. 

Ο Απόστολος όμως τους εμπόδισε γιατί γνώριζε ότι αν έμενε εκεί θα βρίσκονταν σύντομα κοντά στον πολυαγαπημένο του Χριστό. Έτσι, οι ειδωλολάτρες τον άφησαν και αφού προσευχήθηκε, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. 

Πόσο σπουδαία μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί μια φιλία… Μέσω της φιλίας του με τον Ανδρέα γνώρισε ο Φίλιππος τον Χριστό και μέσω της φιλίας του με τον Φίλιππο Τον γνώρισε και ο Ναθαναήλ.

Παίρνουμε όμως ένα ακόμα δίδαγμα από αυτό το συναξάρι. Όταν έχουμε γνωρίσει τον Χριστό, δεν πρέπει να κρατάμε τον πλούτο της αγάπης Του για εμάς, αλλά να τον διαδίδουμε σε γνωστούς και φίλους ώστε να μπορέσουν όλοι να γνωρίσουν τον γλυκύτατο Ιησού! Αμήν!

Ε.Ζ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra 

Σχετικά άρθρα

Η οσία Ευφροσύνη και ο όσιος Παφνούτιος [mp3 – 2013]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη. “Ὡς παρθένος φρόνιμη καί ἀδιάφθορος, κοτηγγυήθης ὁσίως τῷ Ζωοδότῃ Χριστῷ, καί προσκαίρων τήν χλιδήν ἐμφρόνως ἔλιπες, ὅθεν ἐν μέσω τῶν ἀνδρῶν, ὡς ἀμόλυντος ἀμνάς, ἐξέλαμψας Εὐφροσύνη, καί τοῦ Βελίαρ τά κέντρα, τῇ πολιτείᾳ σου ἀπήμβλυνας” (Ἀπολυτίκον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.