Αφιερώματα

Παιδικό συναξάρι του Οσίου Λέοντος, επισκόπου Κατάνης 

εικόνα άρθρου: Παιδικό συναξάρι του Οσίου Λέοντος, επισκόπου Κατάνης 

23 Φεβ 2023

Ένας Άγιος με λιονταρίσια καρδιά…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 20 Φεβρουαρίου εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου και θαυματουργού Λέοντος. 

Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας από πλούσιους και ευλαβείς γονείς. Από μικρή ηλικία ξεχώρισε για την αρετή του.

Όταν μεγάλωσε έγινε ιερέας και φρόντιζε πάρα πολύ την Εκκλησία και το ποίμνιό του. Γι’ αυτό, όταν πέθανε ο επίσκοπος Κατάνης, συγκεντρώθηκε ο λαός της Μητρόπολης και με μια φωνή όλοι μαζί φώναξαν «Τον Λέοντα θέλουμε για Επίσκοπο μας!» 

Έτσι και έγινε! Σαν επίσκοπος δεν σταμάτησε να φροντίζει όλους όσους είχαν ανάγκη. Προστάτευε τις χήρες και τα ορφανά, πρόσφερε στους φτωχούς ό,τι χρειαζόντουσαν και προσεύχονταν για τις ψυχές όλων!

Ο Άγιος Λέων, σαν πραγματικό λιοντάρι, πολεμούσε με γενναιότητα τους αιρετικούς και προστάτευε όλο τον λαό από τους δαίμονες με τις αγρυπνίες και τις προσευχές του. 

Αγωνίστηκε κατά των ειδώλων και προσπαθούσε να τους φέρει όλους στην αληθινή πίστη. Γι’ αυτό το λόγο έκανε πολλά θαύματα και έδειχνε την παντοδυναμία του Θεού απέναντι στα ψεύτικα είδωλά τους.

Κάποια μέρα ο Άγιος πήγε μαζί με πολλούς ανθρώπους σε έναν τόπο όπου εκεί είχαν ένα είδωλο και το προσκυνούσαν.

Στάθηκε τότε μπροστά του ο άγιος και με τη θερμή του προσευχή το άγαλμα διαλύθηκε ολοσχερώς!

Και ω, του θαύματος! Στη θέση που στέκονταν το άγαλμα, τώρα βρίσκονταν ένας μεγάλος σταυρός!

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχτισαν έναν ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, αλλά και της Οσιοπαρθενομάρτυρος Λουκίας που μαρτύρησε στην Κατάνη. 

Ακούστε όμως και ένα άλλο θαυμαστό που έκανε αυτό το «λιοντάρι» του Χριστού!

Κατατρόπωσε τον φοβερό μάγο Ηλιόδωρο!

Ο Ηλιόδωρος ήταν από χριστιανική οικογένεια, αλλά από μικρό παιδί ήταν πολύ εγωιστής και ήθελε να γίνει έπαρχος της πόλης για να κάνει ό,τι θέλει.

Έτσι, για να ικανοποιήσει τη δαιμονική του υπερηφάνεια, πήγε σε έναν μάγο Ιουδαίο και του ζήτησε να τον βοηθήσει να πάρει την εξουσία που ήθελε. Αυτός τότε του είπε να πάει στους τάφους των αρχόντων, να ανέβει σε μια στήλη και να μην κατέβει μέχρι να του υποσχεθεί αυτός που θα του εμφανιστεί πως θα του ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες του.

Πήγε λοιπόν ο ταλαίπωρος Ηλιόδωρος σε εκείνον τον τόπο και του εμφανίστηκε ο διάβολος πάνω σε ένα ελάφι και του είπε πως θα του δώσει ότι θέλει μόνο εάν αρνηθεί τον Χριστό. 

Ο δαιμονοκίνητος Ηλιόδωρος αρνήθηκε τον Κύριο και παραδόθηκε εξ ολοκλήρου στον διάβολο που του έδωσε έναν φοβερό δαίμονα να τον συνοδεύει και να τον βοηθάει. Έχοντας τον δαίμονα στο πλευρό του, τριγυρνούσε στην Κατάνη αλλά και σε άλλες πόλεις της Σικελίας και επιχειρούσε να πλανήσει πολλούς ανθρώπους .

Ο Άγιος προσπαθούσε με αγάπη να τον κάνει να σταματήσει τα διαβολικά του έργα αλλά αυτός δεν έδινε σημασία στα λόγια του. 

Μια φορά μάλιστα, ο αδίστακτος και ασεβής μάγος πήγε στην Εκκλησία την ώρα που λειτουργούσε ο Άγιος Λέων και χλεύασε με διάφορους τρόπους τη Θεία Λειτουργία. 

Ο Άγιος τότε χωρίς δισταγμό όρμησε στον σατανικό μάγο και τον έδεσε με το πετραχήλι του. Ο βασιλιάς έδωσε εντολή να καεί ο μεγάλος κακοποιός στη μέση της πόλης. Ο Άγιος έχοντας τον μάγο δεμένο από τον λαιμό, μπήκε μαζί του στη φωτιά και παρέμεινε εκεί μέχρι να καεί εντελώς ο κολασμένος Ηλιόδωρος. Ο Όσιος Λέων όμως δεν έπαθε τίποτα από την φωτιά. Ακόμα και τα ρούχα του έμειναν εντελώς άφθαρτα! 

Το μεγάλο αυτό θαύμα διαδόθηκε γρήγορα μέχρι που έφτασε και στα αυτιά του βασιλιά. Έτσι, μένοντας έκπληκτος για την Αγιοσύνη του Λέοντος τον προσκάλεσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος, για να μην παρακούσει στη διαταγή του βασιλιά, πήγε και έκανε και εκεί πολλά θαύματα κερδίζοντας τον σεβασμό όλου του λαού και του ίδιου του βασιλιά.

Ο Όσιος Λέων κοιμήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Το Άγιο λείψανό του ενταφιάστηκε στον Ναό της Αγίας Λουκίας που είχε χτίσει ο ίδιος. Ο Άγιος μάλιστα συνεχίζει τα θαύματα και μετά την κοίμησή του, αφού το Άγιο μύρο που αναβλύζει από τον τάφο του θεραπεύει κάθε ασθένεια.

Ε.Ζ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra 

Σχετικά άρθρα

Παιδικό συναξάρι του Αγίου Παταπίου

Έγινε μέγα θαύμα και ο εκ γενετής τυφλός, απέκτησε όραση και δόξασε τον Πανάγαθο Κύριο! Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στις 8 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μνήμη του Οσίου...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.