Ελευθέριος Κοσμίδης
Πανελλαδικές 2022: Μαρασμός των θεολογικών σχολών… Σχεδιασμός ή τιμωρία;
20 Αυγ 2022
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Μετά από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, που οδηγήθηκαν από την πολιτική και εκκλησιαστική διοίκηση σε κλείσιμο, σειρά παίρνουν οι δύο Θεολογικές σχολές…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Η ανακοίνωση των βάσεων τη φετινή χρονιά έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη. Η ηγεσία του υπουργείου με το δίκιο της πανηγυρίζει για το κατόρθωμα. Δεν είναι πολλοί βέβαια μαθητές ή απλοί πολίτες που είχαν καταλάβει, γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι ανακοινώσεις των βάσεων κάθε χρόνο.
Αναφορικά με τις θεολογικές σχολές οι εκπλήξεις ήταν δύο άλλες:
Η πρώτη έκπληξη ήταν η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα 5 τμήματα κατά 260 θέσεις.
Η δεύτερη όμως και πιο σοκαριστική εξέλιξη αφορά στον τελικό αριθμό των επιτυχόντων στις σχολές αυτές.
Αναλυτικά έχουμε με βάση τα στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας:
- Θεολογική Αθηνών τμήμα Θεολογίας 53 !!
- Θεολογική Αθηνών τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας 66 !!
- Θεολογική Θεσσαλονίκης Τμήμα Θεολογίας 34 !!
- Θεολογική Θεσσαλονίκης τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας 12 !!
- Θεολογική Θεσσαλονίκης τμήμα Ισλαμικών σπουδών 4 !!
Αντί για 700 πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες τα 5 τμήματα των δύο θεολογικών σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα υποδεχτούν συνολικά μόνον 169 φοιτητές.
Αυτό καθιστά τη βιωσιμότητα του κάθε τμήματος προβληματική και λογικό είναι να δίνει έρεισμα στην κυβέρνηση να ανοίξει τη συζήτηση για συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων κ.οκ.
Ο πόλεμος του κράτους εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών ξεκίνησε συστηματικά πριν από μερικές δεκαετίες. Βλέπουμε πως μεθοδικά προχωρά από όλες τις κυβερνήσεις. Εκείνο που έχει αλλάξει δραματικά είναι η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις θεολογικές πλεονάζουν οι αποδομητές καθηγητές της Ορθόδοξης θεολογίας και όλοι μαζί, με τους ακραιφνείς οικουμενιστές θεολόγους του ΙΕΠ, πέτυχαν τον μαρασμό των Θεολογικών σχολών.
Η ευθύνη Πατριαρχών, Αρχιερέων, Ιερέων & Καθηγητών για τον απορφανισμό της κοινωνίας από ομολογιακή Ορθόδοξη θεολογία είναι κατόρθωμα των οικουμενιστών. Εάν αποδειχθεί στο εγγύς μέλλον πως ήταν στα σχέδιά τους το κλείσιμο των θεολογικών σχολών, τότε θα καταλάβει και ο πλέον επιφυλακτικός τον οικουμενιστικό κίνδυνο και την ανάγκη για Αγιοπατερική Ιεροκανονική αποτείχιση από τους αιρετικούς και αιρετίζοντες Επισκόπους σήμερα.
Αντί επιλόγου παραθέτουμε έναν προφητικό χαιρετισμό από τον τότε κοσμήτορα της θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης καθ. κ Κογκούλη, στην ημερίδα της θεολογικής σχολής Αθηνών με τίτλο “Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση» πίσω στο 2007: “Ο όλος προβληματισμός, που αναπτύσσεται από τους πολέμιους άμεσα του μαθήματος των Θρησκευτικών και έμμεσα της ελληνορθόδοξα προσανατολισμένης αγωγής, καταλήγει στην πρόταση πως «επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει ο χωρισμός εκκλησίας και πολιτείας». Για όλους αυτούς σημειώνω πως, αφού τόσο πολύ θέλουν τον εν λόγω χωρισμό, ας απαιτήσουν από τους τριακοσίους εθνοπατέρες και εθνομητέρες της Βουλής να αποφασίσει για το θέμα αυτό ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ και να διενεργηθεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός πρέπει γι’ αυτό και για άλλα πολλά με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ να μπορεί να αποφασίζει και όχι κάποιοι άλλοι με «δημοκρατικά» τερτίπια να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν. Αν κάποτε οι εξωγενείς και ενδογενείς δυνάμεις καταφέρουν να πραγματοποιηθεί «ο χωρισμός εκκλησίας και πολιτείας», αυτό που θα πληγωθεί βαρύτατα και θα υποστεί ανεπανόρθωτη μετάλλαξη θα είναι το Γένος μας. Η Εκκλησία θα παραμείνει αλώβητη.
Και κάτι ακόμη. Ας συνειδητοποιήσουν, ιδιαίτερα οι νεογενίτσαροι, πως οι υπεύθυνοι της Πολιτείας και της Εκκλησίας υπηρετούν τον ίδιο λαό και μάλιστα με κίνητρο την πληθωρική αγάπη προς αυτόν. Ας βιώσουν πως αυτό που χρειάζεται ο λαός μας σήμερα είναι να βλέπει τους διακόνους τόσο της Πολιτείας όσο και της Εκκλησίας, όταν μπαίνουν στην πολιτική ή εκκλησιαστική αντίστοιχα διακονία πλούσιοι, με το τέλος της διακονίας τους να φεύγουν φτωχοί και να μη χρησιμοποιούν τα δύο είδη της διακονίας για ίδιο πλουτισμό. Παράλληλα, ας εντρυφήσουν στον ορισμό που δίνει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος για τη δικαιοσύνη, όταν γράφει: «Δικαιοσύνη δε μη πλέον ζητείν έχειν· της δ’ ισότητος έκβασις, τούτ’ αδικία».1
1 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΓΚΟΥΛΗ Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση», ΑΘΗΝΑ 2007.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί…