εικόνα άρθρου: Πανηγυρίζουν αντί να ντρέπονται στην Αποστολική Διακονία
Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου

“Προκαταλήψεις και ανούσιες παρεξηγήσεις” το Σχίσμα του 1054;


Την Πέμπτη 16 Μαΐου, Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε σε ακρόαση τον Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο, διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συνοδεία αντιπροσωπείας του Θεολογικού Κολλεγίου Αθηνών (1).

Αποστολική Διακονία

Ο ρόλος του οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας την τελευταία δεκαετία είναι η απροϋπόθετη ένωση των Χριστιανών, καθώς υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Ποντιφικό Συμβούλιο.

Με πρόφαση κάποια δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και παιδείας για την κατανόηση της πατερικής παράδοσης, υποτροφίες για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά και Ποντιφικά Πανεπιστήμια φοιτούν νέοι λαϊκοί και κληρικοί σε αθεολόγητα προγράμματα, οδηγούνται μακριά από την Ορθοδοξία μας και τους Αγίους Πατέρες. Μέσα στους “μαθητευόμενους” περιλαμβάνονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και βέβαια ο διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας κ. Αγαθάγγελος.

Τα λόγια του Ποντίφικα

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε το σημαντικό ρόλο της Αποστολικής Διακονίας και του Ποντιφικού Συμβουλίου για την επιστροφή των πιστών στην πλήρη ενότητα της Εκκλησίας. Ο Πάπας εκφράζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους νέους και τις δυνατότητες τους για την πολυπόθητη ένωση αναφέρει τα εξής: «Πράγματι μόνον οι νέοι άνθρωποι που στηρίζουν τις ελπίδες τους στην αληθινή πίστη στον Κύριό μας, μπορούν να σπάσουν τα δεσμά και τις προκαταλήψεις των καθολικών και ορθοδόξων, που για αιώνες είχαν αιχμαλωτισθεί σε ανούσιες παρεξηγήσεις και συναισθήματα, που τους εμποδίζαν να αναγνωριστούν ως πραγματικοί αδελφοί, να εκφράσουν και να μαρτυρήσουν την κοινή τους πίστη, μέσα στη διαφορετικότητά τους, ιδιαίτερα δε, σήμερα που ο κόσμος μας ταράσσεται από συγκρούσεις».

Τα αίτια που οδήγησαν στο Σχίσμα των Ορθοδόξων με τους Καθολικούς το 1054 μ.Χ., δηλαδή οι πλάνες και αιρέσεις του Πάπα, αποτελούν απλές προκαταλήψεις και ανούσιες παρεξηγήσεις για τον Ποντίφικα. Άραγε δεν συζητάμε για ένωση Εκκλησιών αλλά για μια υποταγή στον “τρισκατάρατο”, όπως οι Άγιοι Πατέρες τον αποκαλούν.

Κολακείες του Πάπα

Ο Ποντίφικας κάνει λόγο για την αναγκαιότητα κοινής πορείας και κοινής προσευχής, ενώ κάνει αναφορά στον εκλιπόντα Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, αποκαλώντας τον αγαπημένο αδελφό και λέγοντας: «Ήταν πράγματι μεγάλος ο Ιωάννης Ζηζιούλας. Πραγματικά μπράβο του!». Τέλος, ο Ποντίφικας επικαλέστηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, αποκαλώντας τον άνθρωπο με βαθιά πίστη και σημαντικό ποιμαντικό έργο, καθώς επίσης τον ευχαρίστησε για την στήριξη που δίνει στο έργο της Αποστολικής Διακονίας.

Βρισκόμαστε, αδερφοί μου, στην εποχή που οι προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας αναζητούν έναν καλό λόγο των αιρετικών, των παπικών. Αυτό και μόνο δε θα έπρεπε να μας ανησυχεί και να μας προβληματίζει; Ο σοφός λαός λέει: “Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!”

Ορθόδοξοι λόγοι

Ο Ομολογητής και αγωνιστής θεολόγος, μακαριστός ιεροκήρυκας Νικόλαος Σωτηρόπουλος, έγραψε σε ένα άρθρο του σχετικά με αυτό το διάλογο του ψεύδους:

«Ο διάλογος των Ορθοδόξων με τους Παπικούς απέτυχε παταγωδώς, διότι από την πλευρά του Πάπα δεν υπήρξε ταπείνωσι και ειλικρίνεια, αλλ’ εωσφορική υπερηφάνεια και δολιότης. Η Ουνία είνε μία τρανή απόδειξη της δολιότητος του Πάπα. Ο διάλογος των Ορθοδόξων με τους Παπικούς ομοιάζει με τον διάλογο της Εύας με τον Διάβολο. Και είδαμε και βλέπουμε τις συνέπειες του διαλόγου της προμήτορος με τον Διάβολο».

Το κομμάτι αυτής της ομιλίας επισυνάπτει ο μακαριστός μας ομολογητής πνευματικός π. Νικολάου Μανώλη σε κείμενο του (2) και συνεχίζει με τα εξής: «Στη σημερινή όμως εποχή, η Ορθόδοξη Πίστη δεν προσφέρεται αλώβητη, ακέραια, γνήσια και ανόθευτη στους αιρετικούς, Καθολικούς, Προτεστάντες, Μονοφυσίτες. Οι Ορθόδοξοι πάμε να διαλεχθούμε με τους αιρετικούς και αντί να προσφέρουμε την Ορθοδοξία όπως είναι, την αλλοιώνουμε. Οπότε το προσφερόμενο δεν θαυματουργεί, όπως έκανε ο Λόγος Του Κυρίου μας στην Χαναναία. Ο Λόγος των οικουμενιστών ορθοδόξων πατριαρχών και άλλων εγκλωβίζει στην άβυσσο τις ψυχές, διότι ο διάλογός τους είναι δαιμονικός όπως και η υποτιθέμενη αγάπη τους. Μία αγάπη τόσο διαφορετική από του Χριστού, διότι δεν εδράζεται πάνω στην Αλήθεια. Με αποτέλεσμα να επικρατεί η πλάνη».

Κλείνοντας καταθέτουμε το λόγο του Αγίου των ημερών μας, του μεγαλύτερου δογματολόγου του 20ου αιώνα, Ιουστίνου Πόποβιτς.

«Οἰκουμενισμός εἶναι τό κοινόν ὄνομα τοῦ ψευδοχριστιανισμοῦ τῆς Δυτικῆς Εὐρώπης. Ἐντός αὐτοῦ εἶναι ἡ καρδία τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ οὑμανισμοῦ, μέ τόν Παπισμόν ὡς κεφαλήν του. Ὅλος ὁ ψευδο-χριστιανισμός, ὅλαι αὐταί αἱ ψευδοἐκκλησίαι, δέν εἶναι τίποτε ἄλλο ἀπό μία αἵρεσις μετά τήν ἄλλην. Τό κοινόν εὐαγγελικόν ὄνομα αὐτῶν εἶναι παναίρεσις».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε Σχετικά:
Διαβάλλουν τα πρόσωπά μας για να κλονίσουν το ποίμνιο που μας ακολουθεί
Η πωρωμένη πατριαρχική συνείδηση

Σχετικά άρθρα

Οικουμενισμός εντός των τειχών

Επαναλαμβάνονται οι αντικανονικές συμπροσευχές με αντιπροσωπείες εκατέρωθεν στις «πρωτόθρονες» εορτές Ρώμης και Φαναρίου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr «Κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το Σάββατο, 29 Ιουνίου, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.