Επικαιρότητα

Πάνω από 2.000 υπογραφές κληρικών, μοναχών και λαϊκών ενάντια στην Ουκρανική Αυτοκεφαλία

εικόνα άρθρου: Πάνω από 2.000 υπογραφές κληρικών, μοναχών και λαϊκών ενάντια στην Ουκρανική Αυτοκεφαλία

Με ορίζοντα τη συζήτηση του Αυτοκεφάλου στο πλαίσιο της Ιεράς συνόδου της Ιεραρχίας, ανοιχτή επιστολή δόθηκε στην Ιεραρχία με εκατοντάδες υπογραφές κληρικών και λαϊκών. Τι ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το Σάββατο αναμένεται να συζητηθεί η αυτοκεφαλία της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας στο πλαίσιο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λάβει ευρείες γεωπολιτικές διαστάσεις, μετά από τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ υπέρ της αναγνώρισης της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας, στην οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στις αρχές του έτους.

Η Ρωσική Εκκλησία δεν αναγνώρισε τον προκαθήμενο της σχισματικής εκκλησίας Επιφάνιο, ενώ διέκοψε τη λατρευτική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο εισέβαλε ανοιχτά σε δικαιοδοσία της ρωσικής εκκλησιαστικής επικράτειας. 

Το Sputnik επικοινώνησε με μοναστήρια και τοπικές εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα για να σχολιάσουν το κλίμα που δημιουργεί αυτή η κρίσιμη συγκυρία.

Την αντίθεσή τους στο Ουκρανικό αυτοκέφαλο και σε οποιαδήποτε αναγνώρισή του εκφράζουν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πήχος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας στην Πάρο, ο πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου Κρύας Ιτεών π. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών. π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος , ο Πρωτοπρεσβύτερος π Νικόλαος Γαβαλάς, Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Ψαλιδίου στην Αθήνα.

Σε επικοινωνία μαζί τους, τονίζουν ότι δεν είναι οι μόνοι που αντιτίθενται στην αναγνώριση και μας παραπέμπουν σε μια επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που υπογράφεται από 2.400 άτομα, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς.

«Η επιστολή εκφράζει τον πόνο και την αγωνία μας, η οποία ασφαλώς διακατέχει και όλους τους Ιεράρχες μας, για την αθέτηση της εκκλησιαστικής παράδοσης και τάξης και συνακόλουθα για το διαφαινόμενο κλονισμό και διατάραξη της ενότητας της ανά την οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας», επισημαίνει ο Α. Γκοτσόπουλος.

Το Sputnik παρουσιάζει την επιστολή και όλα τα ονόματα που την υπογράφουν εδώ.

Εξηγώντας τους λόγους σύνταξης της επιστολής, οι ιερείς τονίζουν μεταξύ άλλων ότι αντιμετωπίζουν με θλίψη και αγωνία τις σοβαρές συνέπειες και τους κινδύνους για την πανορθόδοξη ενότητα από την παραχώρηση τού Ουκρανικού Αυτοκέφαλου.

Επιπλέον, ενώ εκφράζουν τον σεβασμό τους προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατηγορούν μεταξύ άλλων τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «ενεργεί όπως ο Πάπας: «Σε ξένη δικαιοδοσία, πέρα από τα όριά του, η οποία υπάγεται στην Εκκλησία της Ρωσίας, όπως ο ίδιος μέχρι πρόσφατα αναγνώριζε».

Την ίδια στιγμή, ζητούν οι αποφάσεις της Συνόδου να ληφθούν όχι βάσει γεωπολιτικών, εθνοφυλετικών ή άλλων συσχετισμών, αλλά με κύριο κριτήριο και γνώμονα την εκκλησιαστική παράδοση.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη συμπαράστασή τους στους πιστούς της κανονικής ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας για τις διώξεις που υφίστανται.

«Οι μεθοδεύσεις και διώξεις των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών εναντίον της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία για να εξαναγκάσουν τούς κληρικούς και πιστούς να υπαχθούν στη νέα εκκλησία αποδεικνύουν την αποτυχία της αυτοκεφαλίας και ότι, τελικά, δεν ήταν αίτημα του πιστού Λαού».

Επιπλέον, εκφράζουν τις ανησυχίες τους καθότι δεν έχουν απαντηθεί πειστικά τα ζητήματα περί ιεροσύνης της νέας εκκλησίας.

«Πώς, λοιπόν, η Εκκλησία της Ελλάδος, αντί να συμπαρασταθεί στους διωκόμενους πιστούς, θα αναγνωρίσει αυτό πού η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών Ορθοδόξων αρνήθηκε;» διερωτώνται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.