Επικαιρότητα

Παπικιά απαιτεί την αναγκαστική μεταφορά ενοριών της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας στους σχισματικούς της Κωνσταντινουπόλεως

εικόνα άρθρου: Παπικιά απαιτεί την αναγκαστική μεταφορά ενοριών της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας στους σχισματικούς της Κωνσταντινουπόλεως

Σήμερα δημοσίευσε η Φαίη το πολύ ωραίο και αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο “Παπικιά απαιτεί την αναγκαστική μεταφορά ενοριών της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας στους σχισματικούς της Κωνσταντινουπόλεως.”
Η Φαίη μετέφρασε ένα άρθρο από το Ιστολόγιο “Orthodox Christianity”. Αυτό το άρθρο περιγράφει την ανάμιξη μίας κυρίας της «Ουκρανικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας (UGCC)» (Ουνίτες) προς όφελος της Σχισματικής εκκλησίας του Επιφάνιου
Επίσης το άρθρο αναδεικνύει την σχέση των Ουνιτών στην Ουκρανία και της Σχισματικής εκκλησίας του Επιφάνιου… 
Αυτό που ίσως προβληματίσει κάποιους, είναι ότι στον τίτλο αναγράφεται η φράση “στους σχισματικούς της Κωνσταντινουπόλεως” (αντί να αναγράφει “στους σχισματικούς της Ουκρανίας”). Είναι καιρός να κατανοήσουμε πως οι σχισματικοί της Ουκρανίας δεν είναι τίποτα άλλο από σχισματικοί, που αντλούν την πνευματική τους οντότητα από το Φανάρι. Είναι στην κυριολεξία σχισματικοί της Κωνσταντινούπολης!   


— Σχολιασμός katanixi.gr —

Στην Μπουκοβίνα, μία από τις βασικές ακτιβίστριες υπέρ της αναγκαστικής και παράνομης επανακαταγραφής ενός αριθμού ενοριών της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) είναι η Μαρία Φιλιπτσούκ [Maria Filipchuk], η οποία στην πραγματικότητα είναι μέλος της «Ουκρανικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας (UGCC)», σύμφωνα με την Ουκρανική Τέλεγκραμ και το κανάλι YouTube Pravblog.

Χθες, υποστηρικτές της σχισματικής OCU εισέβαλαν στο κτήριο του Δήμου της επαρχίας Τσερνιβτσί και απαίτησαν να επανακαταγραφούν αναγκαστικά αρκετές κοινότητες της κανονικής Εκκλησίας ως κοινότητες της OCU.  

Στις διαπραγματεύσεις με τους διοικητικούς αντιπροσώπους ηγείτο η Φιλιπτσούκ, η οποία παραδέχεται ανοιχτά ότι δεν είναι καν μέλος της OCU αλλά της Ουνιτικής «εκκλησίας», όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσίευσε το Pravblog. Δικαιολόγησε την εμπλοκή της στις υποθέσεις μιας άλλης «εκκλησίας» λόγω του Ουκρανικού «πατριωτισμού» της. Η OCU αναδύθηκε από το αντι-Ρωσικό Ουκρανικό σχισματικό κίνημα πολλών δεκαετιών.  

Η Φιλιπτσούκ τόνισε επίσης ότι πιστεύει πως η Ορθοδοξία και η Ουνία είναι το ίδιο πράγμα, με κοινό τελετουργικό και κοινή ιστορία.  

Ο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, επικεφαλής των Ουκρανών Ουνιτών και ο Επιφάνιος Ντουμένκο, επικεφαλής της OCU, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν ο ένας με τον άλλον και σταδιακά να ενωθούν σε μια ενιαία αυτοκέφαλη «εκκλησία» στην Ουκρανία.  

«Αυτό είπε ο Σεβτσούκ (επικεφαλής της UGCC) στη συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η δημιουργία της οργάνωσης του Επιφάνιου είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Η δεύτερη φάση θα είναι να ενωθεί με την UGCC σε μια «ενωμένη εκκλησία του βαπτίσματος του Βλαδίμηρου», γράφει το Pravblog.  

Ο Σεβτσούκ δήλωσε νωρίτερα ότι η ιδέα αποκατάστασης της Ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ουνιτών είναι η «χαροποιός προσδοκία» τους. Προς το παρόν, η νέα Ουκρανική σχισματική «εκκλησία» και οι Ουκρανοί Ουνίτες έχουν αναπτύξει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας σε διάφορους τομείς, εξήγησε ο «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η δραστηριότητα της Φιλιπτσούκ θα μπορούσε να γίνει υπόδειγμα για την ώθηση προς την επιθυμητή συγχώνευση, εικάζει το Pravblog.


Μετάφραση Φαίη

Πηγή Orthodox Christianity

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.