Επικαιρότητα

Παπικοί και Λουθηρανοί της Νέας Ζηλανδίας υιοθετούν κοινή δήλωση για το Βάπτισμα

εικόνα άρθρου: Παπικοί και Λουθηρανοί της Νέας Ζηλανδίας υιοθετούν κοινή δήλωση για το Βάπτισμα

«Οι Χριστιανοί καλούνται να πουν ότι έχουν βαπτιστεί στη Χριστιανική Εκκλησία, στη Χριστιανική πίστη ή στον Χριστό»…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με βάση κοινή δήλωση μεταξύ Παπικών και Λουθηρανών της Νέας Ζηλανδίας, μέλη των δύο κοινοτήτων μπορούν να συμμετάσχουν στην τελετή του βαπτίσματος όποιας απο τις δύο κοινότητες επιθυμούν. Το έγγραφο τιτλοφορείται «Μαζί βαπτισμένοι εν Χριστώ» και αναπτύχθηκε από την Επιτροπή για τον Διάλογο μεταξύ Καθολικών και Λουθηρανών της Νέας Ζηλανδίας, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να βοηθήσει μεικτές οικογένειες που επιθυμούν να βαφτίσουν ένα παιδί.

Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποια σημεία του αναφερθέντος εγγράφου:

  1. «Και οι Καθολικοί και οι Λουθηρανοί επιβεβαιώνουμε ότι μέσω του βαπτίσματος ο άνθρωπος γίνεται μέλος της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας»
  2. «Οι δύο κοινότητες μπορούν να μιλάνε με μία φωνή για τα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, με την πεποίθηση ότι μοιράζονται ένα κοινό βάπτισμα και μία πίστη»
  3. «Οι Χριστιανοί καλούνται να πουν ότι έχουν βαπτιστεί στη Χριστιανική Εκκλησία, στη Χριστιανική πίστη ή στον Χριστό. Αλλά δεν είναι σκόπιμο να πούμε ότι βαφτίστηκαν από Καθολικούς ή Λουθηρανούς».

Οποιοσδήποτε Χριστιανός που έχει μια μικρή εξοικείωση με τα κείμενα και τις παραδόσεις των Πατέρων γνωρίζει πως το «βάπτισμα» των αιρετικών, είναι ψευδώνυμο βάπτισμα [1] και στερείται αγιαστικής και λυτρωτικής Χάριτος και αυτό διότι μπορεί μεν οι αιρετικοί να βαπτίζουν εις το Όνομα της Αγίας Τριάδος αλλά όμως στερούνται ορθής πίστεως.

Ο Μέγας Αθανάσιος για παράδειγμα, σαφώς θεωρούσε την ορθή πίστη ως απαραίτητη για την εκπλήρωση ενός γνησίου και χαριτοδότου βαπτίσματος: «Διά τούτο γούν και ο Σωτήρ ουκ απλώς ενετείλατο βαπτίζειν, αλλά πρώτον φησι, Μαθητεύσατε είθ’ ούτω. Βαπτίζετε εις όνομα Πατρός, και Υιού, και αγίου Πνεύματος, ίν εκ της μαθήσεως η πίστις ορθή γένηται, και μετά πίστεως η του βαπτίσματος τελείωσις προστεθή. Πολλαί γουν και άλλαι αιρέσεις λέγουσαι τα ονόματα μόνον, μη φρονούσαι δε ορθώς, ως είρηται, μηδέ την πίστιν υγιαίνουσα έχουσαι, αλυσιτελές έχουσι και το παρ’ αυτών διδόμενον ύδωρ, λειπόμενον ευσεβεία ή λυτρούσθαι» [2].

  • [1] Ερμηνεία ΜΖ ­Α­πο­στο­λι­κου Κανόνος, Πηδάλιον, 1970, σελ. 55-56
  • [2] Μ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Κατά των Αρειανών 2, 42-43, PG 26, 237B.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Στη Ρουμανία ο δαίμονας του Οικουμενισμού ρίχτηκε να αλλάξει το μυστήριο του Βαπτίσματος επί…
Το Φανάρι κάνει άλματα προς το κοινό Ποτήριο με αιρετικούς
Το Οικουμενικό Αιρεσιαρχείο και ο επικίνδυνος Πατριάρχης

Σχετικά άρθρα

Ο Αρχιεπ. Θυατείρων προκαλεί την κινέζικη «τύχη» του!

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο Δείπνο της Κινέζικης Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.