Ελένη Καμπούρη

Παρέλαση εθνικής υπερηφάνειας ή παρέλαση με ισχυρό συμβολισμό;

εικόνα άρθρου: Παρέλαση εθνικής υπερηφάνειας ή παρέλαση με ισχυρό συμβολισμό;
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Πόση υπερηφάνεια μπορεί να εμπνεύσει ένας στρατός που ταπεινώνεται από πρωτοφανή κυβερνητικά μέτρα; 

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ήρθε η 25η Μαρτίου. Ήρθε ένδοξα, τιμημένα αλλά και πολύ υποκριτικά εορταζόμενη από κάποιους. 

Ήρθε στα στούντιο των μεγάλων καναλιών, των δημοσιογράφων και των τηλεπερσόνων, οι οποίοι αν και κλεισμένοι σε στούντιο χωρίς φρέσκο καθαρό αέρα συζητώντας χαλαρά, ελεύθερα και άνετα, πέταξαν τις μάσκες, γιατί αυτοί δεν κινδυνεύουν από όλους τους ιούς που κυκλοφορούν. Από κανέναν ιό δεν κινδυνεύουν, ούτε αυτόν της υποκρισίας, ούτε της παραπληροφόρησης, ούτε αυτόν που σε οδηγεί μερικές φορές στη ΜΕΘ ή στον θάνατο. 

Αντιθέτως, ο ιός απειλεί τα στελέχη των ΕΔ τα οποία βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, στον καθαρό αέρα, σε απόσταση και χωρίς βλεμματική επαφή μεταξύ τους, παραταγμένοι με συγκεκριμένο τρόπο. Γι αυτό και ενώ νόμιμα εκεί μπορεί κανείς να παρελαύνει χωρίς μάσκα, κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας (κάτι που έτσι κι αλλιώς ισχύει), παρόλ’ αυτά αντικρίζει το αλλόκοτο θέαμα των στελεχών των ΕΔ να φορούν μάσκα. Εκεί, στην παρέλαση λοιπόν της εθνικής μας εορτής, την πραγματική παρέλαση υπερηφάνειας, για τους θεατές απλώς “υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός”, οι ένστολοι όμως και οι συμμετέχοντες σε αυτήν, παρελαύνουν υποχρεωτικά μασκοφορεμένοι και φιμωμένοι μέχρι να ολοκληρωθεί η “διαδικασία”. Γιατί ως τέτοια την κατάντησε ο “Καίσαρας”.

Δεν θα ασχοληθούμε με την γενική χρήση της μάσκας αυτή τη φορά, αν και είναι γνωστό ότι η χρήση της έχει αξία όταν γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτή η εικόνα που αντικρίζει κανείς, βλέποντας τους συμμετέχοντες της στρατιωτικής παρέλασης σε καθεστώς μασκοφορίας, είναι υποτιμητική, προσβλητική και τραγελαφική. Κατακρημνίζεται το κύρος των ΕΔ και γελοιοποιείται ο ρόλος που διαδραματίζουν. Αμφισβητείται η ικανότητά τους να αντιληφθούν την ουσία της ημέρας αυτής, τον λόγο της ύπαρξής της. Είναι λυπηρός και εξευτελιστικός ο συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης.

Αναρωτιόμαστε: είναι σίγουρο ότι η μάσκα στον καθαρό αέρα του εξωτερικού χώρου χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύσει από τον ιό και όχι γιατί συμβολίζει την φίμωση και την υπακοή στην μασονοκίνητη πολιτική;

Ένα όμως είναι το σίγουρο. Ότι η μασκοφορία των ΕΔ ήταν η πιο άστοχη κίνηση που έγινε ποτέ και μας κάνει να αναρωτιόμαστε, πόση περηφάνια μπορεί να εμπνεύσει ένας στρατός που ταπεινώνεται από πρωτοφανή κυβερνητικά μέτρα; 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
– Ο straight σε καραντίνα και ο gay σε παρέλαση
– Η covid – free Αμάλ και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά
– Παναγία Σουμελά των νόσων ιατρόν ΟΥ σε γινώσκομεν!

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.