Επικαιρότητα

Παρεμβάσεις της νέας Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

εικόνα άρθρου: Παρεμβάσεις της νέας Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Η νέα Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Για το λόγο αυτό, πέραν της σημερινής ανάληψης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η γνώμη της για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά και συγκεκριμένα για τα νέα Προγράμματα Σπουδών, έχει βαρύνουσα σημασία.

Τον περασμένο Οκτώβριο του 2018 η Νίκη Κεραμέως παραχώρησε συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής με την ιδιότητα της Τομέαρχου Παιδείας της Ν.Δ. Ερωτηθείσα για την «κόντρα» που είχε τότε ξεσπάσει μεταξύ Γαβρόγλου και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) απάντησε:

Όσο και αν προσπαθεί ο Υπουργός να παρουσιάσει την επικράτηση μιας διευρυμένης συναίνεσης επί των προτεινόμενων αλλαγών της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, μετά λύπης διαπιστώνουμε διαρκείς συγκρούσεις και όξυνση των αντιπαραθέσεων. Η ύλη και η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχουν κριθεί ως αντίθετα προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούν τη συμμόρφωση του υπουργείου με τις δικαστικές αποφάσεις, κάτι που δε φαίνεται να πραγματοποιείται προς το παρόν. Θεωρώ ότι η πολύπαθη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μόνο ζημιωμένη βγαίνει από απειλές και αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των κυβερνώντων.

Αλλά και νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2018 όταν εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τα «νέα Θρησκευτικά» Φίλη ως επικεφαλής του Τομέα Παιδείας η Νίκη Κεραμέως εξέδωσε Κοινή δήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων:«Νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”»

Τέλος στις 27/02/2019 η Νίκη Κεραμέως και τα υπόλοιπα μέλη του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τα νέα βιβλία Θρησκευτικών ζητώντας στον σχεδιασμό που θα γίνει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του ΣτΕ. Η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Κ. Γαβρόγλου. Το ακριβές περιεχόμενό της έχει ως εξής:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών»

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2019

Κύριε Υπουργέ,

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη, σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναφέρατε πως ο διάλογος με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων.

Ωστόσο, οι αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την ύλη και τη φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά. Περαιτέρω, αναμένεται ακόμα μία δικαστική απόφαση για τις Υπουργικές Αποφάσεις που εσείς έχετε εκδώσει βάσει του Νέου Προγράμματος Σπουδών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον σχεδιασμό της ύλης και της φιλοσοφίας των προς συγγραφή νέων βιβλίων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.