Επικαιρότητα

Παρέμβαση από Ιεράρχες της Κύπρου για το Ουκρανικό

εικόνα άρθρου: Παρέμβαση από Ιεράρχες της Κύπρου για το Ουκρανικό

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Κύκκου κ. Νικηφόρος και Ταμασού κ. Ησαΐας σχετικά με δημοσιεύματα που σχετίζονται με τοποθετήσεις τους στο ζήτημα της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που μας εστάλη, οι τρεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκαθαρίζουν τη θέση τους σχετικά με τα δημοσιεύματα που τους στοχοποιούν και τονίζουν ότι μοναδική τους μέριμνα είναι η ενότητα της Εκκλησίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση    

Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία έχουν σχέση με τις τοποθετήσεις μας, εξαιτίας του ζητήματος, το οποίο προέκυψε, λόγω της εκχώρησης του Τόμου Αυτοκεφαλίας από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί πρόβλημα στην καθόλου Ορθόδοξη Εκκλησία, ανακοινώνουμε, από κοινού, τα ακόλουθα:

1. Τα υπό αναφορά δημοσιεύματα, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, ότι, ως προς το περιεχόμενό τους, είναι αναληθή, ανυπόστατα, δυσφημιστικά και ψευδή, παραποιούν και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, σε ό,τι αφορά στις θέσεις μας στο υπόψη ζήτημα, και γράφονται για αλλότριο σκοπό, κακόβουλα, με στόχο τη σπίλωση και υπόσκαψη του προσώπου και του ρόλου μας, ως Επισκόπων, με συνέπεια την παραπληροφόρηση και τον σκανδαλισμό των μελών της Εκκλησίας.

2. Ως Επίσκοποι της Εκκλησίας του Χριστού, έχομε συνείδηση της αποστολής μας και μας ενδιαφέρει, όπως και μας προβληματίζει, επί του προκειμένου, η ενότητα της Εκκλησίας, η οποία, εξαιτίας του Ουκρανικού Ζητήματος, ευρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διαφαινόμενο και επαπειλούμενο σχίσμα, μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και για το οποίο έγκαιρα προειδοποιήσαμε.

3. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη, ότι η εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία όφειλε να ερείδεται στην εκκλησιαστική τάξη και πράξη και να είναι σύμμορφη με τους ιερούς Κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας. Θέση και εισήγησή μας είναι, ότι η εκκλησιαστική αυτή ευταξία είναι η μόνη, η οποία μπορεί να λύσει το προκύψαν ζήτημα και να αποσοβήσει τον κίνδυνο του σχίσματος, το οποίο, σημειωτέον, ούτε και το αίμα του μαρτυρίου αμνηστεύει τους υπαιτίους του, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο.

4. Σε ό,τι αφορά στη θέση μας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θέλομε και δημόσια να δηλώσομε και να καταθέσομε, ότι εξακολουθούμε να αναγνωρίζομε και να σεβόμαστε τον Θεσμό και τον ιστορικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι η αγάπη μας, ιδιαίτερα προς το πρόσωπο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, παραμένει αδιάπτωτη και αδόλωτη.

5. Τέλος, καλούμε πατρικά τους συντάκτες των εν λόγω δημοσιευμάτων να κατανοήσουν το ολίσθημά τους, να αναγνωρίσουν τη ζημιά, την οποία προκάλεσαν στο ποίμνιο της Εκκλησίας και, ανασκευάζοντας τα όσα ανυπόστατα δημοσίευσαν, να αποκαταστήσουν, αφού έλθουν σε συνεννόηση με τους νομικούς μας συμβούλους, σε γραπτή αναφορά τους την όλη αλήθεια.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει για μας άλλη επιλογή από την καταφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.