Επικαιρότητα

Πατά επί πτωμάτων η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας

εικόνα άρθρου: Πατά επί πτωμάτων η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας

Η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας δηλώνει έτοιμη να δεχθεί χωρίς προϋποθέσεις όσους διέκοψαν το μνημόσυνο στη Ρωσική Εκκλησία…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο ψευδομητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος δήλωσε σε συνέντευξή του πως είναι έτοιμος να δεχθεί όχι μόνο ενορίες, αλλά και Επισκόπους που διέκοψαν κοινωνία με τη Ρωσική Εκκλησία.

Όλοι θυμόμαστε πως την 1η Μαρτίου 2022 ο Μητροπολίτης Σούμυ Ευλόγιος, της Επαρχίας Σούμυ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, καταδίκασε την επίθεση των Ρώσων και σταμάτησε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Κυρίλλου.

Στην κίνηση αυτή, o κατά τ’ άλλα οικουμενιστής Πατριάρχης Κύριλλος είχε απαντήσει ορθά, ως εξής: “Η διακοπή της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας σας, όχι για δογματικούς και κανονικούς λόγους, αλλά λόγω πολιτικών απόψεων και προτιμήσεων, αποτελεί σχίσμα για το οποίο ο καθένας που το διαπράττει θα απαντήσει ενώπιον του Θεού όχι μόνο στο μέλλοντα αιώνα, αλλά και στον παρόντα”.

Τότε, η Κατάνυξη είχε σχολιάσει την κατάσταση πολύ εύστοχα λέγοντας ότι «Φαίνεται πως ο ανθρώπινος πόνος, η οδύνη και ο τρόμος από τη θηριωδία του πολέμου, συγκλονίζει την ψυχή ενός Επισκόπου. Αυτός μη αντέχοντας προχωρά στην χρήση του έσχατου όπλου που έχει στη διάθεσή του απέναντι στον Πατριάρχη του. Το όπλο αυτό είναι η διακοπή μνημόνευσης του Επισκόπου ή Πατριάρχη του, ακόμα και για “λάθος” λόγο. Προκύπτει όμως ένα αμείλικτο ερώτημα για όλους τους κληρικούς, Αρχιερείς και Πατριάρχες της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο: Αν ο πόλεμος των ανθρώπων που απειλεί τη ζωή, σας συγκλονίζει, ο πόλεμος της παναίρεσης του Οικουμενισμού που απειλεί την ψυχή των πιστών με αιώνια κόλαση, δεν σας αγγίζει καθόλου, δεν τρέμετε “…τήν φοβεράν ἡμέραν τῆς κρίσεως…”»;

Συνεπώς, από τη μία έχουμε μία ομάδα Ουκρανών κληρικών που δεν αποτειχίζονται για την πίστη αλλά για την πατρίδα, ενώ από την άλλη έχουμε έναν Οικουμενιστή Πατριάρχη που έχει καταπατήσει πλήθος ιερών κανόνων, αλλά παρ’ όλα αυτά χαρακτηρίζει ορθά ως αντιπατερική και αντικανονική την απόφαση των Ουκρανών να του κόψουν το μνημόσυνο. Και από την κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει ο γνωστός και μη εξαιρετέος ψευδομητροπολίτης Κιέβου, ο οποίος μιμούμενος τον μέντορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προσπαθεί να ενισχύσει τη σχισματική ομάδα του, ενσωματώνοντας αποτειχισμένους Ουκρανούς.

Αξίζει να σταθούμε και να αξιολογήσουμε σοβαρά την τοποθέτηση του π.Θεοδώρου Ζήση του οποίο η παρουσία στον χώρο της Αποτείχισης μας προφυλάσσει από αιρετικές και σχισματικές ιδέες αλλά και από την ιδέα μίας κακώς εννοούμενης Αποτείχισης, διότι οι καιροί είναι πονηροί και όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα μας βλέπουμε Αιρέσεις, σχίσματα και “ομολογητές”… για λάθος λόγο. «Μέ τήν διακοπή τῆς μνημονεύσεως τῶν αἱρετιζόντων ἐπισκόπων προφυλασσόμαστε καί προφυλάσσουμε τούς πιστούς ἀπό τήν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, χωρίς νά δημιουργοῦμε σχίσμα, ὑπαγόμενοι σέ ἄλλη ἐκκλησιαστική διοίκηση, μή κανονική, καί μνημονεύοντας στίς ἀκολουθίες ἄλλους ἐπισκόπους».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Αυτό έχει να πει ο κ. Βαρθολομαίος εν όψει της τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία;
– Η ένωση Ουνιτών και σχισματικών Ουκρανών στην Ουκρανία προχωρεί
– Το εργαστήριο του Οικουμενισμού στην Ουκρανία καλά κρατεί
– Ο Πατριάρχης Κύριλλος για το σχίσμα που προκάλεσε ο Βαρθολομαίος στην Ουκρανία

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

3 Δεκ

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Aγαπητόν ποίμνιον, προστατέψετε τον εαυτό σας

“Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εκείνοι οι ταγοί της Εκκλησίας μας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο και το αφήνουν να κατασπαράζεται“ Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου,  02/11/81 Αγαπητοί μου, προσέξτε....

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.