εικόνα άρθρου: Πατριαρχείο Αντιοχείας: Στηρίζει Κύριλλο και Ονούφριο 
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Εμμένει σταθερά στην αντίθεσή του σχετικά με όσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έπραξε στην Ορθόδοξη Ουκρανία. Αναγνωρίζει δημόσια ότι αυτήν τη στιγμή συντελείται διωγμός κατά της Ορθοδόξου πίστεως


Τη θερμή συμπαράστασή του εξέφρασε ο Πατριάρχης Αντιοχείας προς τον Ρώσο Προκαθήμενο μέσω υποστηρικτικής επιστολής.

Η επιστολή που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσιάζει την οδύνη που βιώνει ο πατριάρχης Ιωάννης σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ορθόδοξη χώρα της Ουκρανίας. «Σας γράφουμε με αιώνια θλίψη όπως ακούμε σήμερα για τις διώξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας»

Συμπάσχει με τους εν Χριστώ αδελφούς που βρίσκονται υπό φοβερό διωγμό και εύχεται στον Κύριο να επιλύσει τις συγκρούσεις «Σας γράφουμε με Αναστάσιμη θλίψη καθώς ακούμε σήμερα για τον διωγμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και για εκείνα τα χριστιανικά ιστορικά μνημεία που σχηματίζουν την καρδιά του Πατριαρχείου Μόσχας και της υπόλοιπης ιστορικής Ρωσίας».

Το ίδιο πνεύμα συμπαράστασης και συνοδύνης σε όσα διέρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αποτυπώνεται και στην επιστολή που απέστειλε ο Πατριάρχης Αντιοχείας και στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Ονούφριο.

«Με χαρμολύπη Σας ασπαζόμαστε εν Χριστώ αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν ετοιμαζόμαστε για τον θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών. Σας γράφουμε αυτή τη δύσκολη εποχή στην ιστορία της σεβαστής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μια εποχή, κατά την οποία έρχονται στη μνήμη τα λεγόμενα του Αγίου Αποστόλου Παύλου: «Ἐν παντὶ θλιβόμενοι ἀλλ᾿ οὐ στενοχωρούμενοι, ἀπορούμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐξαπορούμενοι, διωκόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἀπολλύμενοι» (Β΄ Κορ. 4. 8-9), αναφέρεται στο μήνυμα.

Ως γνωστόν το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν αναγνώρισε τους αχειροτόνητους σχισματικούς στους οποίους ο π. Βαρθολομαίος απέδωσε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, και μάλιστα έκρινε ως αξιολύπητη και απαράδεκτη την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας από την Εκκλησία της Ελλάδος και από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 ο Πατριάρχης Ιωάννης απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κάνοντας έκκληση να σταματήσει η διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς Ουκρανούς, καθώς μία τέτοια κίνηση θα έβαζε την Εκκλησία μας σε μεγάλους κινδύνους, όπως και έγινε. 

Και ενώ η έκκλησή του απορρίφθηκε από τον π. Βαρθολομαίο, απέρριψε και ο Πατριάρχης Ιωάννης με τη σειρά του την πρόσκληση που του έγινε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, προκειμένου να λάβει μέρος σε συμβουλευτική συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμάν – Ιορδανία, στις 25 Φεβρουαρίου 2020. Σε αυτήν την απόφαση κατέληξε προκειμένου να μην αυξηθεί το χάσμα μεταξύ των αδελφών και τις αποκλίσεις τους, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Πατριάρχη Αντιοχείας…

Συνοψίζοντας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας διατηρεί μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στο Ψευδοαυτοκέφαλο της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής αντιτάχθηκε στην κίνηση του π. Βαρθολομαίου και μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει την δομή των αχειροτόνητων σχισματικών. Ενώ παράλληλα, ολοφάνερα τάσσεται με το μέρος της Ρωσίας και του Μητροπολίτη Ονουφρίου. Η απουσία του από την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου δίνει ακόμα ένα θετικό πρόσημο και μάλιστα πολύ σημαντικό στη στάση που κρατάει ως Ορθόδοξος Πατριάρχης.

Ευχόμαστε αυτές οι πράξεις και αποφάσεις του Πατριάρχη Αντιοχείας να έχουν ως βάση και κίνητρο το όφελος για την Ορθοδοξία και να γίνονται όλα προς δόξαν Θεού και μόνο! Ας μας επιτραπεί, να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας. (3)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Η δόξα του πατριάρχη Αντιοχείας
Πατριάρχης Αντιοχείας: «Η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη και αξιολύπητη»
Οι Εκκλησίες Αντιοχείας και Βουλγαρίας δε θα συμμετάσχουν στην συνάντηση των Προκαθημένων στο Αμμάν. Δε θέλουν να τα σπάσουν!

Σχετικά άρθρα

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Ἄρθρο τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση, Ὁμότιμου Καθηγητή Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ. «Νέος κίνδυνος σχισμάτων. Ἐπαναφέρει ὁ πατριάρχης Βαρθολομαῖος τὸν κοινὸ ἑορτασμὸ τοῦ Πάσχα»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.