Επικαιρότητα

Πατριαρχείο Μόσχας: Δεν συμφωνεί όλο το Άγιο Όρος με τη στάση του Βαρθολομαίου

εικόνα άρθρου: Πατριαρχείο Μόσχας: Δεν συμφωνεί όλο το Άγιο Όρος με τη στάση του Βαρθολομαίου

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν στο Άγιο Όρος εκπρόσωποι όλων των Ιερών Μονών, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Αυτό, όπως τονίζει στο Sputnik ο γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, δεν σημαίνει ότι όλες οι Ιερές Μονές συμφωνούν με τη στάση του για το ουκρανικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημόνευσε τον επικεφαλής της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας Επιφάνιο ως «Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, στη λειτουργία συμμετείχαν οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας, Παντοκράτορος, Διονυσίου, Χιλανδαρίου, Σταυρονικήτα.

«Οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επειδή βρίσκονται στην υποταγή του. Είναι κατοχυρωμένο και στην ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, η υποδοχή που ακολουθεί το πρωτόκολλο, δεν σημαίνει και ότι όλοι οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους συμφωνούν με τη στάση του», δήλωσε ο Γιακιμτσούκ.

Όπως υπογράμμισε, το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μόνο «επτά από τους 20 (σ.σ. ηγουμένους) συμφώνησαν» να λειτουργήσουν από κοινού με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ως εκ τούτου, να παρευρίσκονται στη μνημόνευση του επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» στην Ουκρανία, Επιφάνιο.

Ο Γιακιμτσούκ τόνισε επίσης, ότι κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μνημονεύσει όποιον επιθυμεί στο Άγιον Όρος.

Ο Γιακιμτσούκ υπενθύμισε ότι, “πριν από έναν χρόνο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται όλες οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους”.

«Τότε, το μέτρο αυτό προκάλεσε κάποια παρεξήγηση ανάμεσα στους πιστούς. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν όμως ότι η απόφαση ήταν σωστή», κατέληξε.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.