εικόνα άρθρου: Πατριαρχείο Ρουμανίας: Αγιοκατάταξη του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 

“Τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή θα τον εντάξουμε στο εορτολόγιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”


Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ανακοίνωσε ότι ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής θα ενταχθεί στο εορτολόγιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η εικόνα του θα αγιογραφηθεί στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου που τιμάται στο όνομα της Σωτηρίας του Ρουμανικού Λαού και είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου και τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα.

Αυτή η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Ι.Μονής Βατοπεδίου προς το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Ο κ. Δανιήλ δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πρόσφατα, λάβαμε αίτημα από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου να φιλοτεχνήσουμε στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό την αγιογραφία του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο οποίος ήταν ένας Άγιος άνθρωπος…συνήθως αγιογραφούμε στους ναούς μας μόνο Αγίους που αναγνωρίζονται από την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρουμανία. Και τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή θα τον εντάξουμε στο εορτολόγιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόσφατα, ο ηγούμενος Εφραίμ Βατοπαιδινός μας έστειλε  την εικόνα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, η οποία θα φιλοτεχνηθεί στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό…”

Είναι ένα ζήτημα βέβαια, το αν ο όντως Άγιος Γέροντας, θα ήθελε να αγιοκαταταχθεί από οικουμενιστή Πατριάρχη… Τιμή Αγίου σημαίνει μίμηση Αγίου και αυτό θα έπρεπε να το θυμούνται πρώτα οι Πατριάρχες, όπως ο κ. Δανιήλ. Δεν αρκεί η αγιοκατάταξη, η αγιογραφία, η ίδρυση κάποιου προσκυνήματος αν οι ιδρυτές διώχνουν με τις πράξεις τους τη χάρη του Αγίου. Μπορεί ο Άγιος να μείνει εκεί που πάτησε το πόδι του ο αιρεσιάρχης Πάπας; 

Στη συνείδηση των πιστών, η μεγάλη αυτή μορφή του Αγίου Όρους, ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης, είναι Άγιος και Θαυματουργός. Ιδιαίτερα για όλους εμάς, τα πνευματικά τέκνα του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη, που καταγόμαστε από τη ρίζα του αγαπημένου μας παππού Ιωσήφ, και τον τιμούμε ως Άγιο!

Η ρίζα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, του παππού όπως τον έλεγε ο γ. Αγάθων ο Κωνσταμονίτης, έδωσε πολλούς και ωραίους κλάδους με πλούσιους πνευματικούς καρπούς. Τα τελευταία δύο χρόνια τρεις πνευματικοί απόγονοι του παππού Ιωσήφ άφησαν αυτόν τον μάταιο κόσμο, τον ψεύτη ντουνιά, και συνευφραίνονται μαζί του σε Ουράνιες Μονές. Ο γέρων Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης και Αριζονίτης, το καλογέρι του ο γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης και τελευταίος ο π. Νικόλαος Μανώλης, γνήσιο τέκνο του γ. Αγάθωνος. Αυτό που επισφραγίζει την βαθιά πνευματική σχέση των γερόντων, ήταν η εν Χριστώ αγάπη. Αυτές ήταν οι πνευματικές ρίζες του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, οι αγαπημένοι μας γεροντάδες που τους ενώνει η οσιακή κοίμησή τους…. Τα βλαστάρια του παππού Ιωσήφ συνευφραίνονται μαζί του στον Ουρανό!

Το όνομά του Αγίου, φέρει ο Σύλλογός μας, ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύλλογος Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Ο Σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε με τη φροντίδα και την ποιμαντική μέριμνα του μακαριστού μας πνευματικού πατέρα και λειτουργεί δι ευχών του. Από την αρχή της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα, ο Σύλλογός μας, δίνει αγώνα υπέρ της Αγίας μας Πίστης και εναντίον όλων των αιρέσεων με πρώτη την παναίρεση του οικουμενισμού. Είναι εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Ιεροκανονικής Αποτείχισης. 

Το έργο του Συλλόγου μας προβάλλεται μέσα από το Ιστολόγιο Κατάνυξις, που εδώ και έξι χρόνια αποτελούν το μόνο Ορθόδοξο βήμα της Ιεροκανονικής Αποτείχισης. Ο σύλλογος και τα μέλη του στηρίζουν την φωνή της Κατάνυξης και η Κατάνυξη με την σειρά της, τον αγώνα του συλλόγου.

Έτσι ήθελε και αυτή τη γραμμή μας παρέδωσε ο μακαριστός και μονάκριβος γέροντας μας! Τιμή μας να σηκώνουμε το λάβαρο της Αγίας Παρακαταθήκης του, για να έχουμε τις ευλογίες και τις ευχές του εις τον αιώνα…

Όλοι εμείς λοιπόν, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, έχουμε ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη στον Άγιο Ιωσήφ και απολαμβάνουμε τις ευλογίες του. Δίνει ο Άγιος σε όποιον τον ζητά! Τρέχει σε όποιον έχει ανάγκη, όπως έχει πει ο πνευματικός μας πατέρας π. Νικόλαος Μανώλης. Έτσι λοιπόν, τιμούμε τον Άγιο Ιωσήφ με αφιερώματα, με εκδόσεις, ομιλίες και άρθρα τα οποία δημοσιεύονται στην Κατάνυξη.

Από την αρχή της ιδρύσεώς της, η Κατάνυξη, έχει ένα τεράστιο αρχείο, με πλούσιο υλικό από αφιερώματα στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, αυτή τη σπουδαία μορφή, την πνευματική μπουλντόζα του Αγίου Όρους που με πόνο, με αίμα, με δάκρυα άνοιξε για όλους μας, μοναστάς και κοσμικούς, τον δρόμο προς το Φως. Έζησε σε μία περίοδο παρακμής του αγιορείτικου μοναχισμού και γενικότερα του ορθόδοξου μοναχισμού, ο οποίος είχε επηρεαστεί από την κοινωνική δράση των Παπικών και τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό (σκοτισμό να τον λέμε καλύτερα…). Με λόγους και με έργα, εισήγαγε ξανά τη διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Παλαμά στο Άγιον Όρος. Ως γνήσιος εκφραστής της νηπτικής πατερικής παραδόσεως, δημιούργησε ρεύμα προσέλευσης στο σύγχρονο ορθόδοξο μοναχισμό. Στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή ανάγεται σήμερα η πνευματική πατρότητα έξι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και πολλών άλλων εντός και εκτός Ελλάδας. Ούτε το Δημοτικό Σχολείο δεν τελείωσε ο Άγιος Ιωσήφ, αλλά θεολογούσε με ακρίβεια! Το χάρισμα της αδιάλειπτης νοεράς προσευχής του δόθηκε από την Παναγία, όταν ήταν ακόμη δόκιμος μοναχός. Αυτές τις σωτήριες λέξεις της ευχής, το “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”, που στις ημέρες μας πολεμείται από ορθόδοξους μητροπολίτες!

Και τώρα, βλέπουμε με λύπη, Πατριάρχες που θεωρούν τον Πάπα αδελφό τους, να προβάλλουν μια εικόνα προς τα έξω ότι θέλουν να τιμήσουν τον Άγιο Ιωσήφ… Θα πρέπει να επιλέξουν όμως: ή θα είναι με το Φως ή με τους εχθρούς Του, αυτούς που εκπροσωπούν τα σκοτάδια της Δύσεως. Ευχόμαστε ειλικρινά να επιλέξουν το Φως και να φέρουν στη μόνη αληθινή Πίστη, όσους πραγματικά θέλουν να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Αλλιώς, με αυτή την τακτική που ακολουθούν, ας θυμούνται αυτό: Ούτε στους Αγίους Πάντες δεν χωρούν οι οικουμενιστές

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ο.Χ.Σ Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Δελτίο Τύπου για την παρακαταθήκη του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη
π.Νικόλαος Μανώλης, Ταξίδι στο άυλο με απλανή οδηγό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Ο μεγάλος ψαράς όσιος γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
Η θαυμαστή Κοίμηση του αγ. Ιωσήφ Ησυχαστή [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.