Επικαιρότητα

Πατριάρχης Κύριλλος: Tο σενάριο της Ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» ίσως επαναληφθεί στα Σκόπια

εικόνα άρθρου: Πατριάρχης Κύριλλος: Tο σενάριο της Ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» ίσως επαναληφθεί στα Σκόπια

Το σενάριο της ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» μπορεί να επαναληφθεί στα Βαλκάνια με την αναγνώριση των υφιστάμενων σχισματικών δομών στο Μαυροβούνιο και τα Σκόπια από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος Μόσχας και πασών Ρωσιών.

«Η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο είναι τώρα ανεξάρτητα κράτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα σύνορα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σύμφωνα με τον Τόμο του 1922 μπορούν εύκολα να τεθούν υπό αμφισβήτηση από το Φανάρι, όπως συνέβη με την προαναφερθείσα πράξη του 1686 (για τη μεταφορά της Μητρόπολης του Κιέβου στο δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας)», δήλωσε ο πατριάρχης Κύριλλος σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politika.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τυχαίο ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε πρόσφατη συνέντευξη στα σερβικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι «η ιδιοκτησία της Σερβίας ανήκει σε αυτή κανονιστικά και εκκλησιολογικά».

«Δεν μίλησε σκόπιμα για τη σερβική εκκλησία, αλλά συγκεκριμένα για τη Σερβία ως κράτος, παραπέμποντας στα σύγχρονα σύνορά της», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη συνέντευξή του. Παρόλο που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λέει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τα σύνορα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνει ταυτόχρονα την ικανότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να παραβλέψει τα σύνορα αυτά εάν λάβει ένα σχετικό αίτημα ή εμφανιστεί κάποια “ανώτατη εκκλησιαστική αναγκαιότητα”.

«Καταλαβαίνουν αυτή την “ανώτατη εκκλησιαστική αναγκαιότητα” στο Φανάρι με τον δικό τους τρόπο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να παρέμβει όταν συγκεντρώθηκε ένας ορισμένος αριθμός πολιτικών συγκυριών και όταν ουκρανοί πολιτικοί και σχισματικοί άρχισαν να το αντιμετωπίζουν με συλλογή υπογραφών. Θα αναλάβει κάποιος από τους πολίτες των Βαλκανίων να επιβεβαιώσει ότι αργά ή γρήγορα δεν θα υπάρξει καμία αναφορά στον Φανάρι για αυτοκεφαλία από κάποιον νέο ή ήδη υπάρχοντα πολιτικό ηγέτη;» είπε ο πατριάρχης.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη ένα τέτοιο αίτημα από τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Εστάλη πέρυσι, σχεδόν ταυτόχρονα με το γνωστό αίτημα για αυτοκεφαλία του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και έγινε αποδεκτή προς εξέταση από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης τον Μάιο. Προφανώς, υπάρχει το σχέδιο να επαναληφθεί η «ουκρανική συνταγή» στα Σκόπια.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.