Επικαιρότητα

Πείνα, μία ιδιόμορφη πανδημία

εικόνα άρθρου: Πείνα, μία ιδιόμορφη πανδημία
Άρθρο του μακαριστού π.Νικολάου Μανώλη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δημιουργούμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, προκλητικά και εξαιτίας του εγωϊσμού μας (π.Νικόλαος Μανώλης)


π.Νικόλαος Μανώλης

Κανείς δεν υποτιμά μία πανδημία από μολυσματικούς ιούς και κυρίως τις αλλαγές που έρχονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων μετά την παρέλευσή της. Μέσα από το πέρασμά της όμως, παρατηρούμε τις θεαματικές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαπιστώνουμε, πως αφήνει πολλούς νεκρούς, καταρακωμένο ηθικό, στρατιές ανέργων, κατεστραμμένες οικογένειες, διαλυμένες οικονομίες κρατών. Όμως, η ανθρώπινη ζωή θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη αξία από το οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό σύστημα. Έτσι, ας σκεφτούμε ότι η οποιαδήποτε πανδημία, είναι κάτι που έρχεται και παρέρχεται, έστω κι αν αφήνει στο διάβα της συντρίμμια.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, εμφανίστηκαν μολυσματικές ασθένειες όπως χολέρα, έμπολα, φυματίωση, ευλογιά, πανώλη, τυφοειδής πυρετός, ισπανική γρίπη και τόσες άλλες. Κι όμως οι άνθρωποι μπροστά σε αυτό το διαφορετικό είδος πολέμου, έμαθαν να συνεργάζονται, να αλληλοβοηθιούνται και τελικά να εργάζονται φιλότιμα, χρησιμοποιώντας την επιστημονική ανθρώπινη γνώση για το γενικό παγκόσμιο καλό. Ευτυχώς βέβαια, αυτή η προσπάθεια έχει και συνέχεια, έτσι ώστε να βελτιώνονται τα φάρμακα και τα επιτεύγματα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. 

Όμως τι γίνεται όταν υπάρχουν εκατομμύρια θάνατοι ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών από πείνα, δίψα και αφυδάτωση, φτώχεια και ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν εξαλειφθεί με απλά καθημερινά φάρμακα και εμβόλια; Σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών οργανισμών υγείας, οι μισοί θάνατοι στην αφρικανική ήπειρο οφείλονται στην πείνα. Ειδικότερα ένα στα τρία παιδιά κινδυνεύει ή πεθαίνει από πείνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα εξαιτίας της στέρησης της τροφής (περίπου 10.000 τη μέρα). Μιλάμε για συγκλονιστικούς αριθμούς, καθώς εννέα στα δέκα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην ελάχιστη ποσότητα τροφής, ενώ δύο στα πέντε δεν λαμβάνουν τακτικά γεύματα.

Έχει ιδιαίτερη σημασία πως όλο το διαδίκτυο βοά από αριθμούς και στατιστικές και είναι πανεύκολο να ενημερωθεί όποιος θέλει, κάνοντας απλά ένα κλικ στον υπολογιστή του. Όσο εύκολη είναι η ενημέρωση, άλλο τόσο τρομακτικά δύσκολη είναι η διαχείριση αυτής της ιδιόμορφης “πανδημίας”. Ένας “ιός” που αποδεκατίζει ανθρώπινες ζωές, ενώ το φάρμακο για τη θεραπεία του ονομάζεται ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ αλλά κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό όσο θα έπρεπε. Εύλογα λοιπόν, αναρωτιόμαστε γιατί! Ο κάθε covid-19 είναι επικίνδυνος και θανατηφόρος και ίσως ορθά είναι το επίκεντρο της προσοχής μας, αλλά κάποια στιγμή, αυτή η βόμβα θα απενεργοποιηθεί και θα εξουδετερωθεί. Τόσες και τόσες πανδημίες έχουν περάσει, αλλά ευτυχώς με τη βοήθεια του Θεού -όποτε Του το επιτρέπουμε εμείς οι αλαζόνες άνθρωποι- έχουν εξαφανιστεί και έχουμε επανέλθει στις παλιές μας συνήθειες. Αυτή η ιδιόμορφη κατάσταση που έχει εξαπλωθεί σαν “πανδημία” γιατί δεν εξαφανίζεται; 

Γίνεται γνωστό ότι διοχετεύονται και διατίθενται τεράστια ποσά χρημάτων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και διαστημικές έρευνες. Πακτωλός χρημάτων ξοδεύεται από εταιρείες καλλυντικών και το πιο παράδοξο απ’ όλα; Παράλληλα, στον σύγχρονο κόσμο στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και αλλού, η παχυσαρκία είναι η σύγχρονη μάστιγα. Πόσο αντιφατικό! Ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού της Γης να πεθαίνει από υποσιτισμό, ενώ στον αντίποδα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να νοσεί εξαιτίας της παχυσαρκίας. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης και εκατομμύρια από αυτούς πεθαίνουν. 

Δεν είναι παράδοξο αυτό που συμβαίνει; Τι κάνουμε όλοι γι’ αυτό, στο σημείο που μας αναλογεί; Οι πλούσιοι και οι ισχυροί του πλανήτη τι κάνουν; Οι ΜΚΟ; Οι οικουμενικές Ορθόδοξες Ιεραποστολές φαίνεται να είναι από τους λίγους φορείς που πραγματικά εγκύπτουν στο πρόβλημα, αλλά κι εκεί τώρα πια, γίνονται εκπτώσεις. Όταν από οικουμενικές ενδύονται τα χαρακτηριστικά της αίρεσης του οικουμενισμού, τότε σίγουρα η προσπάθεια δε θα επιφέρει τους αναμενόμενους καρπούς. Η θεάρεστη φιλανθρωπία που εμπνέεται από την αγάπη και την Αλήθεια του Χριστού, που είναι; Ο ίδιος ο Χριστός μας δίδαξε τη φιλανθρωπία με το παράδειγμά Του. Πρόσφερε με αγάπη ιάσεις σε λεπρούς, τυφλούς ή αρρώστους. Η σίτιση εκ μέρους Του και το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων, η φροντίδα Του για τις χήρες και τα ορφανά, και τα τόσα αναρίθμητα θαύματα εκ μέρους Του μαρτυρούν την εντολή Του: «ἀγαθοποιεῖτε καί δανείζετε μηδέν ἀπελπίζοντες καί ἔσται ὁ μισθός ὑμῶν πολύς καί ἔσεσθε υἱοί Ὑψίστου ὅτι αὐτός χρηστός ἐστίν ἐπί τούς ἀχαρίστους καί πονηρούς. Γίνεσθε οἰκτίρμονες καθώς καί ὁ Πατήρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστίν» (Λουκ. στ΄ 35-36). Το παράδειγμά Του ακολουθούν οι Μαθητές και Απόστολοί Του, καθώς επίσης  και το νέφος των Αγίων και Μαρτύρων που κάνουν κτήμα τους την θεάρεστη διδασκαλία της φιλανθρωπίας. Ήταν τόση η αγάπη τους για τον φτωχό, αδύναμο, άρρωστο και απελπισμένο που βοηθούσαν τους πάντες, ακόμα κι αυτούς που τυπικά δεν διέθεταν τα χαρακτηριστικά του χριστιανού. Βοηθούσαν τους πάντες, ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ δεν παρέκλιναν ούτε στο ελάχιστο από την παρακαταθήκη που τους παρέδωσε ο Χριστός, κρατώντας την Ορθοδοξία ανόθευτη και ισχυρή.

Έχει αξία να τονιστεί ότι όσες επιδημίες, πανδημίες, δυσκολίες, προβλήματα και αρρώστιες κι αν έρθουν, είμαστε υποχρεωμένοι να τις διαχειριστούμε. Πώς όμως; Εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα ή σκοτεινούς και ύποπτους σκοπούς; Ο Δεσπότης Χριστός επέτρεψε στην ανθρώπινη γνώση να εξελίσσεται, έτσι ώστε να λειτουργεί υπέρ όλης της κτίσης. Το φάρμακα, τα εμβόλια και όλα τα μέσα της ιατρικής κοινότητας θα πρέπει να λειτουργούν θετικά για το καλό της ανθρωπότητας. Εξάλλου ας μην ξεχνούμε ότι στην Ορθοδοξία υπάρχουν πολλοί Άγιοι οι οποίοι ήταν γιατροί. Η ιατρική είναι λειτούργημα και θεάρεστο διακόνημα, αρκεί τα μέσα που χρησιμοποιούνται, να εξυπηρετούν και να βοηθούν πραγματικά τον άνθρωπο και όλα να γίνονται προς δόξαν Θεού. Όμως υπάρχουν και καταστάσεις όπως το προαναφερθέν πρόβλημα που μαστίζει τον Τρίτο Κόσμο κι όχι μόνο, που μυστηριωδώς αποκρύπτεται ή δεν του δίνεται η πρέπουσα σημασία. Τα θύματα που προκύπτουν από αυτήν την μάστιγα είναι απείρως περισσότερα, αλλά για ένα περίεργο λόγο, δεν αποτελεί αυτό το μείζον θέμα ως είδηση στα καθημερινά δελτία ειδήσεων. Επιπλέον να τονίσουμε, πως είναι σαφές ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα της επικαιρότητας στα οποία δε δίνεται ο απαραίτητος τηλεοπτικός χρόνος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων κυρίως στις μωαμεθανικές χώρες!

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει ένα παγκόσμιας εμβέλειας θέμα να γίνεται πολύωρη εκπομπή στα ΜΜΕ; Γιατί κάποια γεγονότα διογκώνονται και κάποια άλλα υποβιβάζονται; Ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει τι είναι σημαντικό και πρωτεύων θέμα για την ανθρωπότητα; Ποιος είναι αυτός μηχανισμός, ο οποίος θα κινήσει τα νήματα, έτσι ώστε ένα γεγονός ή μια κατάσταση να αποκτήσει την απαραίτητη δημοσιότητα, ώστε να ασχοληθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση; Και φυσικά μιλάμε για μία λύση θεάρεστη, γιατί μάλλον μερικοί αυτό το ξεχνούν. Ας μη λησμονούμε, πως οτιδήποτε δεν είναι αποδεκτό από το Θεό δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει προς όφελος των ανθρώπων και της πλάσης. Όλα θα πρέπει να ξεκινούν από κει και να καταλήγουν εκεί, δηλαδή στον Άγιο Τριαδικό Θεό. Χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε και φυσικά τίποτα δε γίνεται αν Εκείνος δεν το επιτρέψει. Εξετάσεις δίνουμε σ’ αυτή τη ζωή και δε μας συμφέρει να μείνουμε αδιάβαστοι, διότι θα χάσουμε την προαγωγή μας στην ουράνια ζωή!

Πόσο ανώριμοι είμαστε τελικά οι άνθρωποι! Ενώ ξέρουμε ότι ο Κύριός μας είναι Θεός αγάπης και δικαιοσύνης, επιμένουμε να Τον προσπερνάμε, να Τον αμφισβητούμε και να Του δείχνουμε καθημερινά πόσο αγνώμονες είμαστε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δημιουργούμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, προκλητικά και εξαιτίας του εγωϊσμού μας. Μάλιστα, όπως λέει κι ο Άγιος Παΐσιος προσπαθώντας να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι των δυσκολιών μας, το μπερδεύουμε περισσότερο. Ξεχάσαμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και αυτό φαίνεται περισσότερο ξεκάθαρα από ποτέ αυτές τις μέρες με αυτά που ζούμε. Η λυτρωτική λύση βρίσκεται στη μετάνοια και την προσευχή, διότι είναι φάρμακο για όλες τις ασθένειες και δυσκολίες αλλά και στην πίστη στον Παντοδύναμο Θεό και συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδοξίας. Τι από όλα αυτά κάνουμε και τι μας επιτρέπουν; Εν μέσω καταστροφών, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα αποπροσανατολίζουν το ποίμνιο από την αληθινή αιτία των προβλημάτων, είτε αυτοί ανήκουν εκτός του χώρου της Εκκλησίας, είτε ανήκουν δυστυχώς μέσα σε αυτήν και μάλιστα κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις.

Ήρθε ο καιρός εκείνος, που θα πρέπει να αποκτήσουμε κριτική ικανότητα και ορθόδοξο φρόνημα για να διαβάζουμε πίσω από τα γεγονότα, τις λέξεις και τα μηνύματα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, και μόνο ο Θεός μπορεί να μας τα δώσει. Υπομονή και εγρήγορση… ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.