Επικαιρότητα
Πέρασε στην αιωνιότητα ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος
3 Μαρ 2020
…Στις 11 το πρωί, της Τρίτης 3 Μαρτίου, τελέσθηκε η Εξόδιος ακολουθία…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
O μακαριστός πλέον πρώην μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος στην πορεία των 50 χρόνων της διακονίας του απέκτησε επιστήθιους φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς… Αυτό βέβαια συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο, ιδίως στους ανθρώπους που υπερέχουν σε προσφορά και δημοσιότητα. Και ένας τέτοιος μητροπολίτης υπήρξε ο μακαριστός. Μία προσωπικότητα ισχυρή και πολυτάλαντη, με τα πάνω της και τα κάτω της.
Σήμερα βρίσκεται ενώπιον του δικαιοκρίτη Κυρίου και εμείς ευχόμαστε αιωνία του η μνήμη και με το καλό να βρεθεί στον Παράδεισο. Η κοίμησή του ας μείνει ως σύμβολο αλλαγής για τη μητρόπολη Πειραιώς· από φιλοσχισματική που είναι σήμερα, να επιστρέψει άμεσα στο δρόμο της πατροπαράδοτης Ορθοδοξίας. Αν βρει παρρησία στο Θεό ο μακαριστός, που το ευχόμαστε, ας εύχεται για τη μητρόπολή του!
Διαβάζουμε στο orthodoxianewsagency.gr:
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος
Εκοιμήθη σε ηλικία 94 ετών ο Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Στις 11 το πρωί, της Τρίτης 3 Μαρτίου, θα τελεσθέι η Εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.
Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ «οι σημαίες στους Ι. Ναούς και τα Ιδρύματα της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς έως και την 3 Μαρτίου θα παραμείνουν μεσίστιες και οι Ι. Ναοί διά πενθίμου κωδωνοκρουσίας θα αγγέλουν την εκδημίαν Αυτού», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1926 στο Βαρθολομιό Ηλείας αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάτρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο μακαριστός ιδρυτής και πρώτος Ηγούμενος της ιεράς συνοδικής και σταυροπηγιακής μονής της Παναγιάς Χρυσοπηγής, παραιτήθηκε από την θέση και ακολούθησε η εκλογή του νέου ηγουμένου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Παναούση.
Το 1948 δίδασκε ως κατηχητής στην Πάτρα για να προσληφθεί το 1953 στο βιβλιοπωλείο της αδελφότης της Ζωής. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959.
Το 1957 αρχίζει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε. Παράλληλα την ίδια εποχή εγκαθίσταται σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου συγκατοικούσε με τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγειαλίας) και με τον Χρήστο Παρασκευαΐδη (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο), με τους οποίους και συνδέθηκε με στενή φιλία.