Επικαιρότητα

Περί Κατανύξεως συνέχεια…

εικόνα άρθρου: Περί Κατανύξεως συνέχεια…
Εκ των συνεργατών της Κατάνυξης
ενόψει των Εορτών του Δωδεκαημέρου

Ω!, πόσο χαίρεσαι, πόσο χαίρεσαι ψυχή και καμαρώνεις συν Θεώ!, που όλα αυτά δεν τα διάβασες μόνο, δεν τα προσέγγισες μόνο με πόθο θεωρητικά –  αν και σπουδαίο είναι κι αυτό – αλλά τα βίωσες!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Για να γράψεις για τα Χριστούγεννα πρέπει να βουτήξεις σε μια θάλασσα υπακοής και γλύκας. Χριστούγεννα είναι γλύκα, η χάρη είναι γλύκα, η κατάνυξη για μένα είναι και η γλύκα της ψυχής.

Η γλύκα και η χάρη, μετά από πάλη με τη λογική, το εγκεφαλικό στοιχείο, το διάβολο. Η λογική είναι διάβολος έλεγε ο γέροντας Αγάθωνας, που μιλούσε σε ένα επίπεδο βαθύ, που δεν το καταλάβαινες… Σκληρή, αδυσώπητη πάλη να δεχτείς το υπέρλογο…

Να μην ξεκινάς, όταν θέλεις, και να σταματάς, όταν δε θέλεις. Να σταματάς, όταν έχεις μια θάλασσα να πεις και μια θάλασσα να δώσεις. Εκεί γίνεται το πιο όμορφο ταξίδι της μεταμόρφωσης. Υπακοή είναι αυτό που έλεγε ο γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης:

– Τράβα στην πηγή να φέρεις νερό”.

– Να ‘ναι ευλογημένο. 

– Το’φερες; Χύστο. 

– Να ‘ναι ευλογημένο. 

Ο Θεός του γέροντα μου, βοήθει μοι! Ολόγλυκε, γέροντα, ελέησέ με, αυτή είναι η υπακοή. Η βάση για το άυλο, η βάση για το… διάστημα είναι αυτή!

Πόσα τράβηξες ψυχή μου για να το μάθεις αυτό; Η λογική φέρνει ζήλεια, ερωτηματικά, “γιατί”, πόνο, πολλά “αφού”. Χτύπημα κανονικό. Η απειρία σού φέρνει ταραχή. Πώς να διανοηθείς ότι με την ευχή του γέροντα μπορείς διαρκώς να ομιλείς νοερά στο γέροντα; Δε γνωρίζεις ότι η ευχή του δουλεύει εντός σου ακαταπαύστως; Τέτοιο γέροντα έχεις. Τώρα ψηλάφισες, γνωρίζεις… Τώρα κόψτε με, κάψτε με , σαν το Θωμά… Πριν όμως πίκρα, ίσως ίσως μίσος, αποστροφή, φθόνος… Ναι, τέτοια είναι τα κεράσματα στο γέροντα μέχρι να καταστήσει μια ψυχή άξια… Ο Άγιος Ιωσήφ τα έχει πει όλα περί αυτού… 

Ω!, πόσο χαίρεσαι, πόσο χαίρεσαι ψυχή και καμαρώνεις συν Θεώ!, που όλα αυτά δεν τα διάβασες μόνο, δεν τα προσέγγισες μόνο με πόθο θεωρητικά –  αν και σπουδαίο είναι κι αυτό – αλλά τα βίωσες! Επειδή έχεις γέροντα με πλάτες! Επειδή σε σήκωσε, σε αντέξε, σε ανέχτηκε κι ας τον πλήγωσες θανάσιμα και στην καρδιά και στην υγεία του. Ναι, για σένα υποφέρει ο γέροντας, για σένα ασθενεί, για σένα άθλια ψυχή. Γιατί μόνο ένα καλό έχεις! Θέλεις να γίνεις νύφη του, άλλον Κύριο δεν έχεις. Το διάβολο που αλυχτά, κι ας σε κορόιδεψε μερικές φορές, η ευχή του γέροντα στον φανέρωνε μπροστά σου. Παίρνει αυτός συχνά τη θέση του νυμφίου… μα είναι αρμενιστής από την Κόλαση… Επειδή έχεις ορθόδοξο, πατερικό γέροντα, που κρατάει από τον Ουρανό… Σπάνιο! Χίλιες χιλιάδες δόξες! 

Καλά Χριστούγεννα ψυχή μου… Χριστός, γέροντας, τα πάντα τοις πάσι… Μη φοβού! Προχώρα!

Καλά Χριστούγεννα, γέροντά μου, μέλι μου της ψυχής, κατάνυξη της αγάπης!

(Εδώ θα βρείτε το πρώτο άρθρο)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.