Ελένη Καμπούρη

Πινέζα στον χάρτη

εικόνα άρθρου: Πινέζα στον χάρτη

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Αφήνεσαι στην Πρόνοια του Θεού και πολύ απλά και φυσικά αφήνεις την ζωή σου και την καθημερινότητά σου στα χέρια Του. (Ελένη Καμπούρη)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Πινέζα στον χάρτη

Ελένη Καμπούρη

“Πινέζα στον χάρτη”, όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτήν την έκφραση, δεν ήξερα τι σημαίνει. Μέχρι που ήρθε η ευλογημένη ώρα που το έζησα και το έμαθα …σχεδόν δηλαδή. Εμείς βρισκόμασταν χαμηλότερα από την πινέζα… 

Έτσι λοιπόν, ονομάζουν οι στρατιωτικές οικογένειες εκείνες τις περιοχές στον Νομό Έβρου, όπου είναι ψηλά στα σύνορα της Τουρκίας ή Βουλγαρίας. Κοιτώντας τον χάρτη της Ελλάδας, ψάχνεις ψηλά στην δεξιά γωνία όπου φαίνεται μία πινέζα να συγκρατεί τον χάρτη στον τοίχο. Εκεί λοιπόν βρίσκεται αυτή η πινέζα, στα ακριτικά εκείνα μέρη: Δίκαια, Ορμένιο, Νέα Βύσσα. Χωρίς αυτήν την πινέζα και τους ανθρώπους που την κρατούν, ο χάρτης θα είχε σωριαστεί στο πάτωμα, όπως επίσης και η Ελλάδα! Γιατί εκεί αλλά και σε όλο τον Έβρο, υπάρχουν χιλιάδες ψυχές, ένστολοι και μη, οι οποίοι κρατούν Θερμοπύλες όχι μόνο με τα όπλα και την σωματική τους παρουσία, αλλά με την ψυχή τους, με την καρδιά τους και με όλη τους την ζωή. Κάθε κύτταρο του σώματός τους κρατάει ασφαλή την Πατρίδα μας και το άγρυπνο βλέμμα τους φυλάει τα σύνορά μας. Εθνοφύλακες, συνοριοφύλακες, αστυνομικοί, σώματα ασφαλείας και στρατιωτικοί μαζί με τους ντόπιους κατοίκους αποτελούν τον βασικό κορμό της υπεράσπισης της Πατρίδας μας.

Δεν είναι εύκολη η ζωή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους. Μπορεί στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου να φαντάζει περιπετειώδης ή σαν μια απλή και καλή δουλειά ενός δημοσίου υπαλλήλου, αλλά δεν είναι έτσι. Ναι μεν σου παρέχει ένα σταθερό μισθό αλλά το τίμημα είναι πολύ μεγάλο. Είσαι συνέχεια με μια βαλίτσα στο χέρι, αφού οι μεταθέσεις είναι συχνότατες ανά 2-3 χρόνια. Ένα σπίτι μόνιμα τυλιγμένο και πακεταρισμένο, πάντα μακριά από φίλους και συγγενείς, συχνή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και μάλιστα σε άγνωστες πόλεις και σχεδόν πάντα με δυσκολίες στην προσαρμογή τους. Ακόμη, είναι συχνή η διαμονή σε πόλεις, κωμοπόλεις ή χωριά με ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ελλείψεις σε ειδικές δομές αν υπάρχει ΑΜΕΑ στην οικογένεια, ελλείψεις σε δομές όπως φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ακόμα και ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής (αυτό κυρίως όταν βρίσκεσαι σε νησί και μάλιστα χειμώνα όπου ο καιρός δεν βοηθάει να πιάσει λιμάνι το καράβι λόγω θαλασσοταραχής). Ο μισθός όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικός και τις περισσότερες φορές η σύζυγος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το επάγγελμά της, για να ακολουθήσει τον άντρα της στην μετάθεσή του. Συνεπώς, τα οικονομικά της οικογένειας γίνονται ακόμη πιο πενιχρά.

Τα στελέχη έχουν συχνότατες 24ωρες υπηρεσίες, ασκήσεις εκτός στρατοπέδου, όπου λείπουν αρκετές ημέρες μακριά από την οικογένεια, ειδικά εκπαιδευτικά σχολεία για την καλύτερη κατάρτιση και επιμόρφωσή τους, που πρακτικά αυτό σημαίνει ότι λείπουν μήνες ολόκληρους μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους. Η σύζυγος μόνη στο σπίτι μαζί με τα παιδιά είναι ο φύλακας άγγελός τους και ο προστάτης τους, για να μην γίνει έντονη η αίσθηση της απουσίας του πατέρα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι το διακόνημα στο σπίτι της νοικοκυράς, μεγαλώνοντας μόνη της τα παιδιά γίνεται ακόμη δυσκολότερο, όταν εκείνη δουλεύει και δεν έχει βοήθεια από κανέναν, γιατί είναι μακριά τα συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Πόση μοναξιά νιώθεις ώρες – ώρες και πόσο δύσκολα περνούν οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες, τα χρόνια. Δόξα τω Θεώ δημιουργούνται βέβαια παρέες με συναδέλφους, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας με τους οικείους και συγγενείς σε θλίβει. Τελικά όμως, όλα γίνονται για κάποιο λόγο και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εκείνες λοιπόν τις ώρες και τις μέρες της ιδιόμορφης «εξορίας», συνειδητοποιείς ότι τελικά δεν είσαι και τόσο μόνος. Η θεϊκή παρέμβαση είναι ολοφάνερη και δεν μπορείς να την αγνοήσεις! Η προσευχή σου γίνεται εντονότερη και συχνότερη. Γίνεται ποιοτικότερη και τελικά γίνεσαι αυτό που θέλει ο Κύριός μας. Αφήνεσαι στην Πρόνοια του Θεού και πολύ απλά και φυσικά αφήνεις την ζωή σου και την καθημερινότητά σου στα χέρια Του. Και πραγματικά σας εξομολογούμαι, έχοντας ζήσει αυτήν την ιδιόμορφη εξορία για κάποια χρόνια, την αναπολώ με πολύ μεγάλη συγκίνηση, γιατί η παρουσία του Θεού στην ζωή μας εκείνη την περίοδο ήταν εντονότερη, απ’ ότι κάποια άλλα χρόνια που ήμασταν με μετάθεση στον τόπο καταγωγής μας. 

Έχοντας ζήσει λοιπόν σε αυτές ή και σε παρόμοιες περιοχές αρκετά χρόνια, έχω διαμορφώσει ξεκάθαρη άποψη και για την ποιότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί, αλλά και για τους ανθρώπους που είναι εκεί με μετάθεση από την υπηρεσία τους. Οπότε δεν ανέχομαι κανείς και τίποτα να ισοπεδώνει τον αγώνα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε διαρκή επαγρύπνηση διαφυλάσσοντας όλο το 24ωρο τα σύνορά μας, για να αποτρέψουν οποιονδήποτε θελήσει να μπει παράνομα στην Πατρίδα μας. Κι’ αν ο αγώνας των ένστολων είναι η δουλειά τους και η καθημερινότητά τους, τότε ο αγώνας των ντόπιων κατοίκων είναι διπλά αξιέπαινος και αξιοθαύμαστος, γιατί αυτοί εκεί πολεμούν χωρίς όπλα και χωρίς εξειδίκευση με ό,τι μέσο διαθέτουν.

Πρόσφατα είδαμε και διαβάσαμε στο διαδίκτυο, ότι οι άνθρωποι εκεί χρησιμοποιούσαν τα τρακτέρ τους για να φωτίζουν τους δρόμους σε βραδινές περιπολίες κάνοντας την δουλειά των ένστολων ευκολότερη. Είδαμε νοικοκυρές να μαγειρεύουν και να τροφοδοτούν όλους τους ένστολους με φρέσκο φαγητό, κεράσματα, νερά και λογής-λογής τρόφιμα. Κυνηγοί, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μόνιμοι κάτοικοι να συνδράμουν όσο καλύτερα μπορούν δείχνοντας τα περάσματα της περιοχής στους ένστολους άνδρες ή να βοηθούν στις βραδινές περιπολίες. Πώς είναι δυνατόν αυτή η προσπάθεια να λοιδορείται από πολιτικούς, βουλευτές ή επιφανείς προσωπικότητες; Τελικά αναρωτιέμαι ποιος είναι ο επιφανής σ’ αυτόν τον τόπο και αν είναι συμφέρον για κάποιον να χρησιμοποιεί την αναγνωρισιμότητά του για να εκφράσει αστείες και επικίνδυνες απόψεις για την Πατρίδα. 

Επειδή λοιπόν η όλη κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στον Έβρο και στα νησιά μας δεν είναι ένα “επικίνδυνο σόου” αλλά μια δυσάρεστη πραγματικότητα, που κανείς από τους απλούς ανθρώπους δεν την επιδίωξε, ας καμαρώσουμε και ας ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που δίνουν την ψυχή τους, για να προστατεύσουν τα σύνορά μας κι έτσι εμείς στην ενδοχώρα κοιμόμαστε πολύ πιο ήσυχα το βράδυ.

Ομιλούν λοιπόν απαξιωτικά όλοι αυτοί, οι οποίοι έφεραν με τον τρόπο τους την Ελλάδα στην δεινή αυτή θέση και που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ιδέα που βρίσκεται ο Έβρος, η Μυτιλήνη, η Σάμος ή το Καστελόριζο.

Εκείνοι που εκτός από την δική τους καθημερινότητα, δεν γνωρίζουν το παραμικρό από την ζωή ενός μονόμισθου στρατιωτικού με την πενταμελή ή εξαμελή οικογένειά του. Δεν έχουν ιδέα πως είναι να είσαι καρκινοπαθής ή καρδιοπαθής και να πρέπει να διανύεις τον μισό Έβρο οδικώς για να νοσηλευτείς στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Να έχεις παιδί ΑΜΕΑ και η περιοχή στην οποία ζεις να μην σου προσφέρει δομές και παροχές ψυχικής υγείας και εννοείται ούτε παιδίατρο, ούτε παθολόγο. Οπότε καλά θα κάνουν να φιλτράρουν αυτά που ξεστομίζουν, γιατί έτσι προσβάλλουν όλη την Ελλάδα και φυσικά τους ίδιους τους τούς ψηφοφόρους. Γιατί από όλους εμάς γίνονται βουλευτές και αν συνεχίσουν το ίδιο παραλήρημα, τις επόμενες εκλογές θα βρεθούν ξανά πίσω στην παλιά ζωή τους, χωρίς να εκλεγούν. Έτσι είναι… η ζωή κάνει κύκλους.

Εσείς λοιπόν όλοι που μπήκατε στην Βουλή με την δική μας ψήφο, φροντίστε να είστε συνεπείς στην αποστολή σας! Δεν σας ψηφίσαμε για να μας απαξιώνετε, αλλά για να φροντίζετε εμάς και τις οικογένειές μας αλλά και για να προστατεύετε την Ελλάδα από κινδύνους και δεινά. Όλοι αυτοί που εσείς τους αντιμετωπίζετε υποτιμητικά, να ξέρετε ότι κάνουν κάτι το οποίο εσείς δεν πρόκειται να πράξετε ποτέ. Αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους για την Πατρίδα και την Σημαία, προφυλάσσοντας τα σύνορά μας, λειτουργώντας αποτρεπτικά στην ομαδική εισβολή χιλιάδων παράνομων μεταναστών και όχι μόνο αυτών. Όταν μπαίνει κάποιος παράνομα στην χώρα σου και στο σπίτι σου ρίχνοντάς σου δακρυγόνα ή δείχνοντάς σου ξεκάθαρα τις ύπουλες και επιθετικές διαθέσεις του, τότε είσαι υποχρεωμένος να αμυνθείς, όχι βέβαια πετώντας του λουκούμια!

Πείτε επιτέλους όλοι εσείς του Ελληνικού Κοινοβουλίου στους συναδέρφους σας ευρωβουλευτές, πως αυτή η κατάσταση με την αθρόα εισβολή παράνομων προσφύγων και μεταναστών, ότι δεν είναι πλέον μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Υπάρχει η Σύμβαση της Γενεύης σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό κράτος δικαιούται την προστασία των συνόρων της – τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα – με την βοήθεια των υπόλοιπων κρατών. Σύμμαχοι είμαστε και στα εύκολα και στα δύσκολα. Όλοι εσείς έχετε καταντήσει την Ελλάδα το Ηot Spot της Ευρώπης. Δεν καταλαβαίνετε ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να αποσυντίθεται και θα παρασύρει και εσάς αλλά και τους Ευρωπαίους φίλους σας; Ασχοληθείτε επιτέλους με τα ουσιαστικά ζητήματα της Πατρίδας και μην κακολογείτε τους πραγματικούς ήρωες αυτής της χώρας.

Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε ότι ο πραγματικός εχθρός αυτής της χώρας είναι οι ίδιοι οι πολίτες της, που τους λείπει το ανδρείο εθνικό φρόνημα. Ποτέ δεν είναι αργά! Ας ενωθούμε πέρα από κόμματα και μικρότητες κι ας αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας, να παλέψουμε δηλαδή υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, για να κρατήσουμε την χώρα μας όρθια. Καλή Σαρακοστή κι η Παναγιά μαζί μας!

Δείτε σχετικά:
Μπράβο Γιώργο, Έλληνα Εβρίτη! Σε ευχαριστούμε! Η Παναγία οδηγός και προστάτης σας!
Ο ΣΥΡΙΖΑ το χαβά του! Ασχολείται με το συνέδριο ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών τη στιγμή του χαμού στον Έβρο!
ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ: Enemy at the gates

Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά τον “Άγιο Ναυπάκτου”

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου Ο γνωστός για τις oικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης αναλύει το θέμα Με την παρουσίαση ενός σύγχρονου και “εντυπωσιακού” θέματος επέλεξε ο γνωστός για τις Οικουμενιστικές του θέσεις...

Οι λίστες Επστάιν και οι λίστες Μίχου

του Αγαθώνικου Εγκαταλείψαμε τον Θεό και βρισκόμαστε ως άτομα και κοινωνία σε ελεύθερη πτώση στην άβυσσο εγκαταλειμμένοι από την Χάρη του Θεού Σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκληθεί σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.