Η οικογένεια όμως είναι κοινωνία προσώπων, όπως και η Εκκλησία μας. Και σε μία κοινωνία προσώπων, αυτοί που αγωνίζονται να ζουν ως Πρόσωπα, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε το θέμα και τις οδηγίες γύρω από τη χρήση της μάσκας, από τότε που υποχρεωτικά μπήκε στην καθημερινή μας ζωή. Ως ενήλικες εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη χρήση της και τον βαθμό της προστασίας που προσφέρει στην πρόληψη μιας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Επίσης, με πολύ σοβαρότητα εξετάζουμε τις παρενέργειες της παρατεταμένης χρήσης της μάσκας στο εσωτερικό κλειστό περιβάλλον του χώρου εργασίας μας. Παράλληλα, με την ίδια ακριβώς σοβαρότητα προβληματιζόμαστε και για τη σύνδεσή της με το πρόστιμο που ακολουθεί από τη μη χρήση της. Με περισσότερη ασφαλώς ευαισθησία και υπευθυνότητα ερευνούμε τα πράγματα, όταν πρόκειται για τη χρήση της μάσκας από τα παιδιά γενικότερα, και πολύ πιο λεπτομερώς όταν πρόκειται για την ευαίσθητη ψυχοσωματικά ηλικία, λίγο πριν την εφηβεία.

Διαβάζουμε λοιπόν, ότι τα παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα, στις ίδιες περιπτώσεις και στις ίδιες συνθήκες που είναι υποχρεωτική και για τους ενήλικους, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στο έγγραφο με τις αναθεωρημένες συστάσεις του ΠΟΥ, «συστήνεται η χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των 12 ετών» ιδίως όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους και εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορωνοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη.

Η διαχείριση της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας από τον γονέα αποτελεί μία ήδη δύσκολη υπόθεση. Όμως, προστίθεται ένα ακόμη σοβαρό θέμα, που θα επιβάλλει περιορισμούς, απαγορεύσεις και τυποποιημένες συμπεριφορές, στη φυσιολογικά αντιδραστική και μεταβατική περίοδο της ζωής του εφήβου, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο σχολείο του. Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση της μάσκας, η Επιτροπή των ειδικών που εξετάζουν τα δεδομένα που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, τα συστήνουν με τη σειρά τους στην Κυβέρνηση. Και ήδη έγινε δεκτή η πρόταση της Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργός, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την εισήγηση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) θα φορούν μάσκα. Χαρακτήρισε δε, τις προηγούμενες ημέρες τη χρήση μάσκας ως «το πιο σημαντικό εργαλείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή» για να θωρακιστούν ενήλικες και παιδιά από τη νόσο COVID-19.

Για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά κάτω των 12 ετών, δε θα πούμε κάτι περισσότερο από αυτό το σημαντικό που αναφέρει ο ίδιος ο ΠΟΥ, ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε συνεχή και απευθείας οπτική επαφή, για να επιτηρούν την ασφαλή χρήση της μάσκας.

Σχετικά με τον τύπο της μάσκας, ο ΠΟΥ προτείνει για παιδιά με γενικά καλή υγεία, να είναι η υφασμάτινη και ο ενήλικας που θα παρέχει τη μάσκα, πρέπει να διασφαλίζει το σωστό μέγεθος, που θα καλύπτει επαρκώς το στόμα, τη μύτη και το σαγόνι του παιδιού. Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως π.χ. ανοσοκαταστολή, θα πρέπει σε διαβούλευση με τους γιατρούς τους, να φορούν την ιατρική μάσκα. Αυτή ελέγχει την εξάπλωση του ιού, διασφαλίζει την προστασία για αυτόν που τη φορά και συνίσταται για όποιον διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να ασθενήσει σοβαρότατα από τον κορωνοϊό.

Τέλος, στο ερώτημα αν τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα ενώ παίζουν ή κάνουν σωματικές δραστηριότητες, ο ΠΟΥ απαντά: «Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν κάνουν αθλήματα ή σωματικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, άλματα ή παιχνίδια, προκειμένου να μην θέτει σε κίνδυνο την αναπνοή. Όταν οργανώνονται τέτοιες δραστηριότητες για παιδιά, είναι σημαντικό να προτρέπεται η τήρηση όλων των άλλων σημαντικών μέτρων: Διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους, περιορισμός του αριθμού παιδιών, που παίζουν μαζί, πρόσβαση σε παροχές για την υγιεινή των χεριών και η προτροπή για τη χρήση τους».

Ο ΠΟΥ συνιστά, προτρέπει, ενημερώνει και αναγνωρίζει ότι η μη ασφαλής χρήση της μάσκας ενέχει κινδύνους. Η ειδική Επιτροπή με τη σειρά της, συνιστά τα ανάλογα. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει με νόμους και οδηγίες περιοριστικές, απαγορευτικές και πολλές φορές ισοπεδωτικές για την κοινωνία μας. Συνεπώς, όλη η οικογένεια, εμείς οι γονείς δηλαδή με τα παιδιά μας, καλούμαστε να προσαρμοστούμε και να βιώσουμε καθημερινά μια νέα κατάσταση, εκτός της φυσιολογικής ζωής, που διαρκώς και αυτή ανατρέπεται. 

Ποιος όμως έχει πραγματικά την ευθύνη της ψυχοσωματικής υγείας αυτών παιδιών; Ο ΠΟΥ; Η Επιτροπή ειδικών; Η Κυβέρνηση; Ή η οικογένεια; Όσες επιστημονικές γνώσεις και αν γραφτούν ή ακουστούν, όσες οδηγίες κι αν δοθούν και εφαρμοστούν και όσες απαγορεύσεις κι αν μπουν προκειμένου να συμμορφωθούμε, για το καλό της δημόσιας υγείας, για αυτά τα παιδιά την κύρια ευθύνη τη φέρουμε οι γονείς. Συνυπεύθυνοι κοινωνικά είμαστε όλοι εμείς, αλλά το κύριο βάρος το φέρουμε οι γονείς. 

Οι φορείς, οι επιτροπές, οι νόμοι των Κυβερνήσεων λειτουργούν με μέτρα και σταθμά μαζικά και απρόσωπα, που αφορούν και επιβάλλονται στα πρόσωπα. Η οικογένεια όμως είναι κοινωνία προσώπων, όπως και η Εκκλησία μας. Και σε μία κοινωνία προσώπων, αυτοί που αγωνίζονται να ζουν ως Πρόσωπα, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Οι γονείς έχουμε χρέος να ενημερωθούμε όσο μπορούμε πιο σωστά σε επίπεδο ιατρικό και επιστημονικό. Ας χειριστούμε με σύνεση όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά μας. Με τη συμβουλή του διακριτικού πνευματικού μας και τη χάρη των Μυστηρίων μας, ας σκύψουμε σε όλα τα προβλήματα των παιδιών μας, όχι μόνο σε στοχευμένα προβλήματα, όπως αυτό της μάσκας και των αποστάσεων. Με αγάπη να συζητάμε με τα παιδιά μας, να φροντίζουμε να τα σκεπάζει πάντοτε η ευχή και η προσευχή μας από κοντά και από μακριά, για να μη δημιουργηθούν ποτέ “αποστάσεις’’ φοβίας και πικρίας μεταξύ μας.

Ας αναλογιστούμε όλοι ποιο είναι το μεγαλύτερο αγαθό που κρατάει δεμένη την οικογένεια. Η απάντηση βρίσκεται στη θυσία και ποτέ στην υποκρισία. Η αγάπη μέσα στην οικογένεια είναι η ευτυχία μας. Αγαπάμε; Είμαστε ευτυχισμένοι! Αγαπάμε; Είμαστε ενωμένοι! Αγαπάμε; Είμαστε κερδισμένοι και ποτέ φοβισμένοι! Με ειρηνική τη συνείδηση αναζητούμε την αλήθεια που μας συνδέει με το Θεό και όχι με τον ξεπεσμένο και αρρωστημένο ατομισμό.Από την αναζήτηση της αλήθειας, θα φτάσουμε στην Αλήθεια και θα εννοούμε τα της αλήθειας. “Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς”. (Ἰω. η΄ 32)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά
Η παράνοια στην Ταϊλάνδη
Το κυνήγι μαγισσών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Οι λοιμωξιολόγοι έγιναν λειτουργιολόγοι και οι λειτουργιολόγοι έγιναν λαγοί
Η προώθηση της μάσκας στους Ναούς από τον Αρχιεπίσκοπο (ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ)
Η Πάτρα, η μάσκα και ένα ερώτημα!
Γιατί τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά;
Οι άλλες όψεις του νομίσματος
Εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο [mp3 2020]
Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 2ο από 3)
– Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 1ο από 3)