Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

…δεν θα μεταβεί στην εν λόγω συνάντηση διότι η σύγκληση συναντήσεων και συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων είναι κανονικό προνόμιο του Οικ. Πατριάρχου…

Είχαμε σημειώσει πριν λίγο καιρό ότι τρέμουν, οδυρόμενες οι συνειδήσεις από τα βάθη της πώρωσης όσων αποδέχθηκαν το κακοκέφαλο της Ουκρανίας και με φρίκη αρνούνται να αναμετρηθούν με τις σχισματικές τους πράξεις, που τους κολάζουν εδώ, αλλά και εκεί…

Πού να βρει τη δύναμη να βρεθεί μπροστά στις ανείπωτες ευθύνες του ο κ. Ιερώνυμος; Δεν είναι πρώτη φορά που μας απογοητεύει. Τώρα όμως, με το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, ξεπέρασε τον εαυτό του. Η ξιπασμένη του απόφαση φανερώνει το ποιόν της εκκλησιαστικής του συνείδησης!

Διαβάσαμε στο ecclesia.gr:


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Δεν θα μεταβώ στη συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων”

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Αρχικά η ΔΙΣ ενημερώθηκε επί της επιστολής του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο περί της συναντήσεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Ο Μακαριώτατος απήντησε επ’ αυτής ότι δεν θα μεταβεί στην εν λόγω συνάντηση διότι η σύγκληση συναντήσεων και συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων είναι κανονικό προνόμιο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Ακολούθως ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την πορεία διεξαγωγής διαλόγου με τα αρμόδια όργανα της Κυβερνήσεως επί του ζητήματος της αξιοποιήσεως και διαχειρίσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Επίσης κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε:

– Από την Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος σχετικά με: α) Τον Προγραμματισμό εορταστικών επετειακών νεανικών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το έτος 2021, επί τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας. β) Την συγκληθείσα Β’ Πανελλήνια Σύναξη των Υπευθύνων Ιερέων των Γραφείων Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, από 11ης έως 12ης Νοεμβρίου 2019.

– Από την Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων σχετικά με: α) Την προγραμματισθείσα Συνάντηση της Ολομελείας της Διεθνούς Μεικτής Επιτροπής επί του Διαλόγου μεταξύ της Αγγλικανικής Κοινωνίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ιερά Μονή Πεντέλης. β) Την Α’ Ημερίδα των αλλοδαπών υποτρόφων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε την 2α Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου. γ) Την συνάντηση με τα Μέλη της ΔΙΣ, απάντων των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Θεολογικούς Διαλόγους και τις Διεκκλησιαστικές Επιτροπές, η οποία θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου.

– Από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος, περί του διοργανωθέντος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 27ης έως 28ης Νοεμβρίου 2019, Διημέρου Συνεδρίου με θέμα: «Η θεολογία του Γάμου».

– Από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) σχετικά με το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 8ης έως και 10ης Νοεμβρίου 2019 στην Άρτα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα, με θέμα: «Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της».

Επίσης η ΔΙΣ ενέκρινε τις προτάσεις:

α) Της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 8ης έως και 14ης Μαρτίου ε.έ.

β) Της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων (Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 16ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 22ας Μαρτίου 2020).

γ) Της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος σχετικά με την διεξαγωγή των Εκδηλώσεων επί τη επετείω των διακοσίων ετών από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

δ) Του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, για την υλοποίηση Προγράμματος φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων.
Επίσης κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδοκίμασε την πρόταση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων
«Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών
– Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο»
– Η ομιλία του Πατρ. Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ’ και η πρόσκλησή του στους προκαθημένους για την ενότητα της Εκκλησίας (βίντεο)
– Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας
– Μητρ. Ιλαρίωνας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων