της Μαρίας Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η Κυβέρνηση της υπερχρεωμένης Ελλάδας των μνημονίων κάνει γενναία δωρεά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου δεν έχουν τελειωμό τα οικονομικά σκάνδαλα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Εις υγείαν των κορόιδων

της Μαρίας Κοσμίδου

Πραγματοποιώντας την υπόσχεσή του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, παρέδωσε τα πρώτα δύο εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχει αποφασιστεί να καταβάλλεται ετησίως, ως μια γενναία οικονομική στήριξη από την ελληνική Πολιτεία προς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Το ποσό αυτό θα καλύψει ανάγκες του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής στη Βοστώνη.

Ο ελπιδοφόρος για τον Οικουμενισμό και την Πανθρησκεία και ελπιδοκτόνος για την Ορθοδοξία, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαρακτήρισε “καταπληκτική γενναιοδωρία της Ελληνικής Δημοκρατίας” την πρωτοβουλία αυτή και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ελληνική Κυβέρνηση με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την πρώτη ετήσια χορηγία (για το έτος 2019) παρέδωσε εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη στον κ. Ελπιδοφόρο η Πρέσβης της Ελλάδας στις Η.Π.Α. κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. 

Γιατί είναι καταπληκτική η γενναιοδωρία:

Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα συνέβαλε με μικρής εμβέλειας βοηθήματα, όπως την ετήσια κάλυψη των εξόδων των αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής για μετάβαση και φιλοξενία στην Ελλάδα, την περιήγηση σε θρησκευτικά και ιστορικά πολιτιστικά μέρη και μνημεία, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο παρελθόν παρείχε υποτροφίες σε φοιτητές εξ Ελλάδος να σπουδάσουν στη Σχολή και εξ Αμερικής να μεταβούν στην Ελλάδα για τη βελτίωση και τη μαθητεία της Ελληνικής γλώσσας, Τελετουργικής και Εκκλησιαστικής Μουσικής, τομείς στους οποίους οι φοιτουντες στη Σχολή χώλαιναν. 

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής, που η Ελλάδα κάνει μια τόσο μεγάλη και καθοριστικής σημασίας κίνηση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη «σωτηρία» της Σχολής. Οικονομικά -και όχι μόνο- σκάνδαλα ταλανίζουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εδώ και δεκαετίες λόγω κακοδιαχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι το σκάνδαλο με την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν, ο αρχικός προϋπολογισμός του οποίου ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια, με το ποσό να διαμορφώνεται τελικά στα 80 εκατομμύρια και το έργο να παγώνει επ’ αόριστον μετά την καταγγελία της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η “καταπληκτική γενναιοδωρία της Ελληνικής Δημοκρατίας” για τον πολύπαθο ελληνικό λαό αλλά και για τους ομογενείς μας στην Αμερική, οι οποίοι μια ζωή ενισχύουν οικονομικά το έργο της Αρχιεπισκοπής, ισοδυναμεί με το να προσπαθεί κάποιος να γεμίσει ένα απύθμενο πηγάδι.

Ως Έλληνες πολίτες, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, υφιστάμεθα τις συνέπειες των μνημονίων και εσχάτως των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, που ωθούν την οικονομία της χώρας στο γκρεμό. Σαφώς και δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την πρωτοβουλία ως καταπληκτική γενναιοδωρία, παρά να πούμε ότι είναι το λιγότερο προκλητική. Αν είχε πετύχει η Κυβέρνηση να νοικοκυρέψει την οικονομία της χώρας και ευημερούσαν οι Έλληνες, θα το συζητούσαμε να ενισχύσουμε υπό προϋποθέσεις και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αν η χώρα μας είχε πράγματι οικονομικό πλεόνασμα, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κάποιας δωρεάς. Να δούμε πού θα διατεθούν τα χρήματα, να γίνεται έλεγχος ότι πράγματι δίνονται για την τόνωση της ελληνικότητας της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης ή άλλου ιδρύματος της Διασποράς. Εξετάζοντας τους αριθμούς που δείχνουν την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων σήμερα αλλά και την οικονομία μας ως Κράτος, μάλλον εμείς χρειαζόμαστε παρόμοιες γενναίες οικονομικές στηρίξεις. Αν ήθελε να δώσει κάποιο πολιτικό πρόσωπο, ο κ. Πρωθυπουργός ή οι κ.κ. Υπουργοί, τέτοια χορηγία από τον προσωπικό τους λογαριασμό, θα ήταν πράγματι καταπληκτική γενναιοδωρία και θα ήταν μια όντως επαινετή πράξη. Θα γραφόταν τότε δικαίως το όνομά του με χρυσά γράμματα σε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο της Σχολής ως μέγα ευεργέτη.

Από την άλλη αναρωτιέται κανείς, πώς άντεξε η φιλεύσπλαχνη καρδιά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να λαμβάνει ένα τέτοιο ποσό από τη μητέρα Ελλάδα, όπως είπε ο ίδιος, η οποία, εκτός από τις δεινές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες καταστροφές από θεομηνίες; Είναι όμως φιλεύσπλαχνος πατήρ;

Ποια είναι η άποψη των ομογενών αδελφών μας για τα τεκταινόμενα στην Αμερική και το ρόλο του κ. Ελπιδοφόρου, απεσταλμένος του κ. Βαρθολομαίου:

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Διασποράς στήριξαν με θυσίες το έργο της Αρχιεπισκοπής τους. Στην Αμερική ειδικά, οι ομογενείς αδελφοί μας έχοντας στην καρδιά τους αυτό που στερήθηκαν ως μετανάστες, Χριστό και Πατρίδα, έδωσαν μέχρι και αίμα για χτιστούν εκκλησιές στην ξένη γη. Με σεβασμό γενικά σε όλους τους ανθρώπους και πολύ περισσότερο στους ιερείς και αρχιερείς, ενίσχυσαν το έργο της Αρχιεπισκοπής. Γνωρίζουν ότι ο Κύριος δίδαξε περί αγάπης και υπομονής, γνωρίζουν ότι για προσωπικές αταξίες δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κρίνει κανέναν, ούτε αρχιερέα. Ο Δίκαιος Κριτής θα κρίνει όλους μας. Έχουν όμως πολλά παράπονα από τους εκεί εκκλησιαστικούς άρχοντες, όταν αυτοί δεν συναισθάνονται το βάρος του αξιώματός τους, ότι δηλαδή είναι ποιμένες υπεύθυνοι να φυλάγουν το ποίμνιό τους και την Ορθοδοξία. Τους λείπουν οι αγιοπατερικοί λόγοι, επειδή οι περισσότεροι ιερείς και επίσκοποι έχουν υιοθετήσει την ξερή γλώσσα των κοσμικών αρχόντων. Δεν μιλούν στην καρδιά τους. Όσοι έφυγαν από την Πατρίδα λόγω φτώχειας, μπορεί να έκαναν τις πιο ταπεινές δουλειές για να επιβιώσουν, απέκτησαν όμως περιουσίες και πρώτα φρόντιζαν να στηρίζουν την ενορία τους. Αυτό δίδαξαν και στα παιδιά τους. Οι Έλληνες της Αμερικής δίνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για συντήρηση των ιερών ναών και τις ανάγκες του έργου της Αρχιεπισκοπής.

Ο Ελπιδοφόρος πήγε στην Αμερική για να επιτελέσει συγκεκριμένο έργο, πράγμα που έγινε φανερό αμέσως. Βλέποντας όμως οι ομογενείς το νέο Αρχιεπίσκοπο, που αποκαλεί τον Πάπα δεύτερο πατέρα του, να κάνει λάθη, σκανδαλίζονται. Πώς να ενισχύσουν οικονομικά έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν δείχνει σεβασμό στα ιερά και τα όσια του ελληνορθόδοξου στοιχείου; Έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν έδειξε σεβασμό στις θυσίες του λαού που στήριξε επί δεκαετίες το έργο της Εκκλησίας;

Οι αδελφοί μας που βρίσκονται εκεί, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα γεγονότα. Πρώτο λάθος του κυρίου Ελπιδοφορου ήταν να πάει στην παρέλαση των “black lives Matter”, νομίζοντας ότι είναι ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος του 1968 που υποστήριξε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην ειρηνική διαμαρτυρία στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Ήθελε να γίνει διάσημος και αυτός, όπως ο προκάτοχός του Ιάκωβος. Χωρίς να υπολογίσει ότι η παρέλαση στην οποία συμμετείχε, ήταν παρέλαση μίσους και έφερε καταστροφές. Στη Νέα Υόρκη καταστράφηκαν εκατοντάδες καταστήματα Ελλήνων και ο κύριος Ελπιδοφόρος “αγρόν ηγοράζε”. Επισκεπτόμενος την ανατολική Φλόριδα αποκάλεσε επαναστάτες όσους διαφωνούν μαζί του, όπως ακριβώς αποκάλεσε και τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας, που διέκοψαν σχέσεις με Πάπα. Όσοι διαφωνούν στις απόψεις με τον Αρχιεπίσκοπο είναι ανεπιθύμητοι και δεν έχουν δυνατότητα, όχι να του θέσουν τα προβλήματά τους, αλλά ούτε τηλεφωνικά να επικοινωνήσουν μαζί του.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος του είναι ότι προσπάθησε να επιβάλει να βγουν οι Ελληνικές σημαίες από τους ιερούς ναούς όλης της χώρας και έκανε πρόταση ότι η Ελληνική γλώσσα δεν είναι ανάγκη να διδάσκεται έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα στα ελληνόπουλα της Αμερικής. Ενώ μάλιστα οι δάσκαλοι εργάζονται σχεδόν δωρεάν για το σκοπό αυτό. Οι ομογενείς αδελφοί μας κρατούν αυτή την ευλογημένη γλώσσα με νύχια και με δόντια και βλέπουν το νέο Αρχιεπίσκοπο σαν ένα καταστροφέα που, ό,τι τον ενοχλεί, το αφανίζει.

Προς το παρόν, το βέβαιο που πέτυχε είναι να τον αποστρέφεται το ποίμνιό του, με συνέπεια να “κλείσουν οι κάνουλες”. Διότι οι Έλληνες της Αμερικής γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην ταλαίπωρη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, τι γίνεται με τα οικονομικά προβλήματα της Θεολογικής Σχολής, τι γίνεται με τον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, που καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ή μάλλον δε γνωρίζουν πολύ καλά που εξαφανίστηκαν οι δωρεές τους…

Γνωρίζουν πάντως πολύ καλά, ότι από την περιβόητη Θεολογική Σχολή, την οποία έσπευσε να χρηματοδοτήσει ο Πρωθυπουργός (και όχι από τον προσωπικό του λογαριασμό), βγαίνουν ιερείς με μεταλλαγμένη πίστη. Μπορεί να λέγονται ορθόδοξοι αλλά είναι βαθιά διαποτισμένοι με τις προτεσταντικες αντιλήψεις και σοφίες της σημερινής εποχής.

Αυτή τη στιγμή, το οικονομικό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου Αρχιεπισκόπου, αλλά το γεγονός ότι ο κ. Ελπιδοφόρος, η συνοδεία του και ο Μέντοράς του, υποτίμησαν την ελληνική ψυχή και την ορθόδοξη συνείδηση των Ελλήνων της Αμερικής. Δεν υπολόγισαν ότι υπάρχει και εκεί η μαγιά, η χούφτα εκείνη που θα αντιδράσει στα φιλόδοξα σχέδιά του για τη διάλυση της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Δεν υπολόγισε ότι γνωρίζουν οι χριστιανοί της Διασποράς πως Εκκλησία είναι, όπου είναι ο Χριστός. Ότι η Εκκλησία των εσχάτων χρόνων θα βρίσκεται στις κατακόμβες. Και ότι όσες δωρεές κι αν πετύχει να παραλάβει από μασωνοκρατούμενους οργανισμούς και κυβερνητικούς σχηματισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, θα του λείπει η κυριότερη: η δωρεά Πνεύματος Αγίου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Ελπιδοφόρος ευχαριστεί τον Μητσοτάκη για τα 2 εκ. ευρώ ετησίως στη Θεολογική Σχολή…
– Καυτά ερωτήματα γύρω από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε προεκλογική εκδήλωση;
– Αφελής πολιτικά ή καιροσκόπος ο Αμερικής Ελπιδοφόρος;
– Την “ευλογία” της εβραίικης συναγωγής έλαβε ο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την παραμονή της ενθρόνισής…
– ​Νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 1ον2ον3ον)