Τα αναφερόμενα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι η χρήση μασκών, ιδίως στην παιδική ηλικία, έχει αρνητικές επιπτώσεις και δε συνιστάται η χορήγησή τους προς το παρόν. (Ιωάννης Κουντουράς)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έτυχε το παρακάτω βιντεάκι, στο οποίο ο γερμανός ιατρός Guido C. Hofmann, ο οποίος κατά το βιογραφικό του έχει ειδίκευση στη γυναικολογία και μαιευτική, ισχυρίζεται ότι τα παιδιά δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση ενδεχόμενα ρίσκα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση του βίντεο: 

Ίσως μου επιτρέπεται να διηγηθώ μία ιστορία.

Όταν μια ασθενής έρχεται μ’ ένα μικρό παιδί, ναι, ένα μικρό παιδί επτά- οκτώ χρονών στο ιατρείο μου, κι εγώ λέω στο παιδί “μπορείς να κατεβάσεις τη μάσκα”,

και το παιδί αυτό να λέει, δε λέει, αλλά χωρίς λόγια ξεκινάει τα κλάματα,

όταν μου αναφερθεί από παιδιά, που λένε ότι υπάρχουνε σκαθάρια στα χέρια τους που θα δολοφονήσουνε τη γιαγιά, τότε δεν μπορώ τη φρίκη μου, να την εκφράσω με λόγια! Αυτό είναι απίστευτο! Και το λέω ξανά ιατρικά χωρίς καμία απολύτως βάση!! Το να αφήσεις τα παιδιά να πιστέψουν ότι είναι ενδεχομένως ένα ρίσκο μεταδοτικής αρρώστιας, και να τα αφήσεις να πιστέψουν ότι θα σκοτώσουν τη γιαγιά κι άλλους, τοποθετείς βλάβες…Τόσες ψυχοθεραπείες δεν μπορεί κανείς να κάνει (σ.μ. για να τις διορθώσεις), κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Αυτά είναι σε τέτοια φάση της ζωής τους, τοποθετούνται πράγματα (στη ψυχή τους), και αυτά προχωρούνε στο βάθος (της ψυχής τους).

Κι αν βλέπω ότι δάσκαλοι και καθηγητές παίζουν με αυτά (τα πράγματα)

Μου μένει μονάχα να πω, ντροπή και αίσχος στο κεφάλι σας!

Ντροπή και αίσχος στο κεφάλι σας!

Ντροπή!

Ντροπή!

Και ειδικά, εσείς οι δάσκαλοι, ξέρετε να διαβάζετε! και μπορείτε να κατεβάσετε τους αριθμούς. Όλες τις άλλες φορές είστε πάντα τόσο έξυπνοι, και τα ξέρετε όλα!

Σε κάθε ειδικό ιατρικό θέμα χώνεστε και σείς στη συζήτηση! Όλα τα έχετε βρεί στο Google. Τα ξέρετε πάντα καλύτερα από κάποιον που κάνει τη δουλειά τριάντα χρόνια, όπως εγώ. Πάντα συμμετέχετε στη συζήτηση, πάντα έχετε διαβάσει, έχετε βρει στο Google και αυτός έχει πει…Γιατί δεν το κάνετε και εδώ; Γιατί εδώ είναι πεντακάθαρο αυτό που συμβαίνει και τα παιδιά δεν είναι ένα πράγμα, ένα ενδεχόμενο ρίσκο μετάδοσης.

Ποτέ!

Το να κρατήσεις τα παιδιά μακριά από ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα,

από μια υγιή ανταλλαγή, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να προπονηθεί,

τα λεγόμενα Τ-λευκοκύτταρα. Αυτά δημιουργούνται μονάχα, όταν έχουμε επαφή μεταξύ μας. Αν μας χωρίζουνε, όπως τα γουρούνια, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να προπονηθεί Αυτό είναι περίπου σαν να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι

για τέσσερις βδομάδες, για να προστατέψουμε τους μύς μας από τη κούραση!

Συγκρατώ τον εαυτό μου να μην πω δυνατές κουβέντες

Ντροπή! και αίσχος! στο κεφάλι σας, δάσκαλοι (και καθηγητές)!

Τα ελληνικά hoaxes ασχολήθηκαν με το τόσο διαδεδομένο βιντεάκι, το χαρακτήρισαν false, δηλ. ψευδές, και το περιεχόμενο του ψευδοεπιστήμη, παραπέμποντας σε νέες και ποιοτικότερες, κατά τα λεγόμενά τους, μελέτες, που καταδεικνύουν ότι τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ειδικά όταν δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.

«Στα τέλη Αυγούστου του 2020, η Rebecca Lee Haffajee, επίκουρη καθηγήτρια φαρμακευτικής πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρν, δημοσίευσε μια σχετική ανασκόπηση, το πιο σχετικό μέρος της οποίας παραθέτουμε μεταφρασμένο:

Δυστυχώς, οι παραπάνω μελέτες [σ.τ.μ. κατά τις οποίες είναι δύσκολη η μετάδοση από παιδιά] δεν ήταν σχεδιασμένες, ώστε να προσδιορίσουν τα ρίσκα των παιδιών αναφορικά με την COVID-19. Εν μέρει, αυτό ίσχυε επειδή οι σχετικές έρευνες διεξήχθησαν την άνοιξη και το πρώιμο καλοκαίρι, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, λόγω των ευρύτερων μέτρων ασφαλείας. Τα παιδιά μένοντας σπίτι, με λίγες κοινωνικές δραστηριότητες, ήταν λιγότερο πιθανό να εκτεθούν στον ιό και να τον φέρουν σπίτι, σε σχέση με τους γονείς τους που μπορεί να χρειαζόταν να δουλέψουν ή να ψωνίσουν για φαγητό και άλλα αναγκαία.

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να εμφανίσουν συμπτώματα, και έτσι κάνουν τεστ για την COVID-19 λιγότερο συχνά. Αν και τα δεδομένα μπορεί να φαίνεται ότι υποδεικνύουν πως τα παιδιά είναι πιο απίθανο να μολυνθούν, η αλήθεια μπορεί να είναι πως είναι πιο απίθανο να διαγνωστούν.

Πιο πρόσφατα στοιχεία, αν και επίσης ατελή, ήδη μας ωθούν σε αναθεώρηση της κατανόησής μας για την επίδραση της COVID-19 στα παιδιά. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι τα παιδιά με COVID-19 παρουσιάζουν υψηλότερο ιικό φορτίο από τους ενήλικες, και ότι οι ρυθμοί μετάδοσης είναι υψηλότεροι μεταξύ των μαθητών παρά των ενηλίκων. Μια νέα αναφορά από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, βρήκε μια αύξηση 40% στα παιδικά κρούσματα (δηλαδή σχεδόν 100.000 περιπτώσεις), τα οποία εντοπίστηκαν μόλις στις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, όταν τα παιδιά ξεκινούσαν να επιστρέφουν στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες σε πολλά μέρη της χώρας.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις που καταδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδιδόταν εύκολα μεταξύ παιδιών σε σχολεία και κατασκηνώσεις -συμπεριλαμβανομένων εξάρσεων στις Georgia και Indiana – που δεν εφάρμοσαν τις συστάσεις δημόσιας υγείας αναφορικά με τις φυσικές αποστάσεις, τη χρήση μασκών, τον επαρκή αερισμό και την καραντίνα». 

Και καταλήγουν τα ελληνικά hoaxes στο συμπέρασμα ότι, ενώ η επιστημονική κοινότητα ακόμα μαθαίνει περισσότερα για τον τρόπο που η COVID-19 επηρεάζει τα παιδιά, είναι πλέον σαφές ότι αυτά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ειδικά όταν δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Έτσι, ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση ενδεχόμενα ρίσκα μετάδοσης του κορωνοϊού, καταρρίπτεται.

Καταρχήν, ο dr. Hoffman δε μιλάει αμιγώς ιατρικά στην ως άνω τοποθέτησή του, αλλά κάνει μία συναισθηματική βάσιμη τοποθέτηση για την έκταση που έχει πάρει η κατατρομοκράτηση και ο εσφαλμένος εκφοβισμός των παιδιών, ότι είναι φορείς αρρώστιας για τους παππούδες και τις γιαγιάδες του. Τα παιδιά πράγματι δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα ενδεχόμενο ρίσκο μετάδοσης και μόνο. Γιατί τα παιδιά είναι το φώς των ματιών μας και δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από αυτό. Αυτό θέλει να πει ο dr. Hoffman, έντονα συναισθηματικά φορτισμένος. Και δεν υπάρχει τίποτε πιο ανήθικο να χωρίζεις τα παιδιά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του, γιατί η επαφή με τα παιδιά θα τους σκοτώσει. Και φυσικά η συνεχής χρήση της μάσκας από τα παιδιά, με τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα, καταστρέφει το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή , στην καλύτερη περίπτωση, το κάνει να ατροφεί.

Τα ελληνικά hoaxes υπηρετούν το σύστημα και σίγουρα όχι τον εξορθολογισμό του. Αυτό που προσπαθούν επιστήμονες σαν τον dr. Hoffman να πουν είναι ότι η μάσκα δεν είναι πανάκεια, όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι, κι ότι έχει πολλές πολύπλευρες συνέπειες και προεκτάσεις, που δε γίνεται να βγούν από την εξίσωση στον συνυπολογισμό της κατάστασης, ειδικά όταν αφορά τα παιδιά μας. Είναι σαν να παίρνεις φάρμακο για μια ασθένεια, το οποίο, όμως, αντενδείκνυται για μια έτερη ασθένεια που φέρεις! ( πόσο συνηθισμένο και αντιμετωπίσιμο από τους γιατρούς, αλήθεια! )

Ο κ.Ιωάννης Κουντουράς, ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ., δεν παύει να μας ενημερώνει με αναρτήσεις και άρθρα του. 

Ιδού τί μας λέγει για την χρήση μάσκας

Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, δημοσιευμένα σε διεθνή περιοδικά κύρους, επισημαίνουν ότι καθίσταται απαραίτητο να συνεκτιμηθεί αναλυτικά η πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεων, θετικών και αρνητικών, από τη χρήση μάσκας σε πληθυσμιακό δημόσιο επίπεδο πριν την άσκοπη επιβολή τους χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (Antonio Ivan Lazzarino et al. Covid-19: Important potential side effects of wearing face masks that we should bear in mind. BMJ 2020 May 21;369:m2003).

«Παρατίθενται δειγματοληπτικά σημαντικές παρενέργειες της χρήσεως μάσκας προσώπου. Οφείλουν να ληφθούν σοβαρώς υπόψη, καθώς η χρήση της οδηγεί σε παθολογίες για τις οποίες έχουν ευθύνη οι ποικίλοι φορείς που την συνιστούν με το πρόσχημα «της επιστήμης». Είναι οι ακόλουθες:

-Η χρήση μάσκας δίνει την ψευδή αίσθηση της ασφάλειας στον κόσμο, ώστε να εκδηλώνει μειωμένη συμμόρφωση για έλεγχο άλλων σπουδαίων λοιμώξεων, οι οποίες τον εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο (Greenhalgh T, et al. Face masks for the public during the covid-19 crisis. BMJ 2020;369:m143).

-Οι άνθρωποι επιβάλλεται να αποφεύγουν το άγγιγμα της μάσκας τους (στην κλινική πράξη ουδείς ενήλικας και πολύ περισσότερο παιδιατρικός πληθυσμός το επιτυγχάνει!) και να ακολουθούν άλλες επιπρόσθετες παραμέτρους προφύλαξης· διαφορετικά οι μάσκες δεν προστατεύουν (WHO. Advice on the use of masks in the community in the context of covid-19. 6 April2020. www.who.int/publications-detail/advice-on-the-use-of-masks-in-the-communityduring-home-care-and-in healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak, Desai AN, Aronoff DM. Masks and coronavirus disease 2019 (covid-19). JAMA 2020).

-Η ποιότητα και η ένταση της ομιλίας μεταξύ των ανθρώπων που φορούν μάσκες μειώνονται σημαντικά, ώστε ασυνείδητα να πλησιάζουν ανεπίτρεπτα τους συνομιλητές τους (Antonio Ivan Lazzarinoet al. Covid-19: Important potential side effects of wearing face masks that we should bear in mind. BMJ 2020 May 21;369:m2003).

-Η χρήση μάσκας συντελεί, ώστε ο εισπνεόμενος αέρας να φθάσει στους οφθαλμούς. Αυτό προκαλεί σχεδόν αναπόφευκτα παρορμητικό αίσθημα ψηλάφησης των οφθαλμών (στην κλινική πράξη σπάνια ο ενήλικας και πολύ περισσότερο ο παιδιατρικός πληθυσμός απoφεύγει την αναφερόμενη παρορμητική ψηλάφηση)· όταν τα χέρια είναι μολυσμένα, το άτομο αυτομολύνεται (Antonio Ivan Lazzarinoet al. Covid-19: Important potential side effects of wearing face masks that we should bear in mind. BMJ 2020 May 21;369:m2003).

-Οι μάσκες προσώπου δυσκολεύουν την αναπνοή (Kyung SY, et al. Risks of N95 face mask use in subjects with COPD. Respir Care 2020;65:658-64). Επιπλέον, ένα ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται με την εκπνοή εισπνέεται εκ νέου σε κάθε αναπνευστικό κύκλο. Αυτά τα φαινόμενα αυξάνουν τη συχνότητα και το βάθος της αναπνοής και είναι δυνατόν να επιδεινώσουν την επίπτωση του covid-19, εάν τα μολυσμένα άτομα που φορούν μάσκες μεταδίδουν περισσότερο μολυσμένο αέρα. Αυτά, επίσης, είναι δυνατόν να επιδεινώσουν την κλινική κατάσταση των μολυσμένων ατόμων, εάν η αύξηση της εισπνοής ωθήσει μεγαλύτερο ιικό φορτίο προς τους πνεύμονες. (Antonio Ivan Lazzarino,et al. Covid-19: Important potential side effects of wearing face masks that we should bear in mind. BMJ 2020 May 21;369:m2003).

-Η αποτελεσματικότητα της ενδογενούς άμυνας (ανοσίας) του ξενιστή για την αντιμετώπιση του Covid-19 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ιικό φορτίο. Εάν οι μάσκες οδηγούν στην ανάπτυξη ενός υγρού βιότοπου, όπου ο SARS-CoV-2 είναι δυνατόν να παραμείνει ενεργός λόγω των υδρατμών που παράγονται συνεχώς με την αναπνοή και συλλαμβάνεται από το ύφασμα της μάσκας, προκαλείται αύξηση του ιικού φορτίου (με την επαναλαμβανόμενη εισπνοή των εκπνεόμενων ιών). Ως εκ τούτου είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ήττα της ενδογενούς άμυνας και αύξηση των λοιμώξεων (Antonio Ivan Lazzarino,et al. Covid-19: Important potential side effects of wearing face masks that we should bear in mind. BMJ 2020 May 21;369:m2003).

Σχετικές μελέτες στην Κίνα έδειξαν ότι τουλάχιστον τρία παιδιά κατέληξαν από ασφυξία οφειλόμενη σε χρήση Ν95 μάσκας, κατά τη διάρκεια της Covid-19 επιδημίας (Kaifeng Jin, et al. Re: Esposito et al.: To mask or not to mask children to overcome COVID-19. Eur J Pediatr. 2020 Jun 20 : 1–2).

Άλλα παραδείγματα: 

α) Η χρήση Ν95 μάσκας επιδεινώνει το μεταβολικό σύστημα εγκύων επαγγελματιών υγείας (Tong PS, et al. Respiratory consequences of N95‐type Mask usage in pregnant healthcare workers—a controlled clinical study. Antimicrob Resist Infect Control. 2015;4:48).

β) Σε μελέτη πενήντα τριών χειρουργών, οι ερευνητές αναφέρουν αύξηση της συχνότητας του σφυγμού των χειρουργών με συνοδό μείωση του κορεσμού οξυγόνου αίματος εντός μιας ώρας, μετά την εφαρμογή χειρουργικής μάσκας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης (Beder A, et al. Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery. Neurocirugia (Astur). 2008;19:121‐126).

γ) Επίσης σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η συχνότητα αναπνοών, ο κορεσμός οξυγόνου αίματος και το εισπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακος παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές, πριν και μετά χρήση Ν95 μάσκας (Kyung SY, et al. Risks of N95 face mask use in subjects with COPD. Respir Care. 2020;65:658‐664).

δ) Επιπλέον μειονεκτήματα χρήσης μάσκας προσώπου σε υγιή πληθυσμό της δημόσιας κοινότητας περιλαμβάνουν, εκτός από τη δυσκολία της αναπνοής, ενοχλητική καρηβαρία, δερματίτιδα και έκζεμα (World Health Organization. (2020). Advice on the use of masks in the context of COVID‐19: interim guidance, 5 June 2020. World Health Organization; https://apps.who.int/iris/handle/10665/332293. License: CC BY‐NC‐SA 3.0 IG/. Accessed June 11, 2020, Bruno Zanotti, et al. Can the Elastic of Surgical Face Masks Stimulate Ear Protrusion in Children? Aesthetic Plast Surg. 2020 Jun 18;1-4).

Ειδικότερα, η συχνότητα των αλλεργιών εξαιτίας της επαφής με μάσκα φαίνεται ότι αυξάνει (Zhen Xie, et al. Mask‐induced contact dermatitis in handling COVID‐19 outbreak. Contact Dermatitis. 2020 May 26 : 10.1111/cod.13599), απαιτεί δε προσοχή κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία έχουν προδιάθεση αλλεργίας.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι η χρήση χειρουργικών μασκών με ελαστικούς βρόχους που κατεξοχήν προτιμούν οι γονείς για τα παιδιά τους, προκαλούν σταθερή συμπίεση του δέρματος και ακολούθως του χόνδρου του πτερυγίου του ωτός (αφτιού), οδηγώντας σε ερυθηματώδεις επώδυνες βλάβες του δέρματος του ωτός, όταν οι μάσκες χρησιμοποιούνται πολλές ώρες ημερησίως. Ακολούθως, τα παιδιά πριν την εφηβεία παρουσιάζουν μη αναπτυγμένο χόνδρο του ωτός με μειωμένη αντίσταση στην παραμόρφωση, που τελικά είναι δυνατόν να επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξη και τον γωνιασμό του ωτός με δυσμενείς επιπτώσεις (Bruno Zanotti et al. Can the Elastic of Surgical Face Masks Stimulate Ear Protrusion in Children? Aesthetic Plast Surg 2020 Jun 18;1-4).

Αυτές οι παρεκκλίνουσες από το φυσιολογικό συνθήκες διαβίωσης προκαλούν, ιδίως στον νεανικό πληθυσμό, διαταραχές συμπεριφοράς (οργή, διαπληκτισμοί) και συνοδές ψυχονευρωτικές παθολογίες, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης (Huidi Xiao, et al. Social Distancing among Medical Students during the 2019 Coronavirus Disease Pandemic in China: Disease Awareness, Anxiety Disorder, Depression, and Behavioral Activities. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jul; 17(14): 5047, Cuiyan Wang, et al. A longitudinal study on the mental health of general population during the COVID-19 epidemic in China. Brain Mehav Immun. 2020 Jul; 87: 40–48), απαιτώντας βοηθητικής παρέμβασης (Cuiyan Wang, et al. A longitudinal study on the mental health of general population during the COVID-19 epidemic in China. Brain Mehav Immun. 2020 Jul; 87: 40–48). Διαφορετικά οι ανισόρροπες συνθήκες της δημόσιας ζωής αναμένεται να διαμορφώσουν παγκοσμίως διαταραγμένες προσωπικότητες.

Πολύ πρόσφατες μετα-αναλύσεις αναφέρουν ότι η επιδημία Covid-2 συνεχίζεται και απαιτείται να διανύσουμε μακρινή ερευνητική πτήση, πριν καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα χρήσης ή όχι μασκών (Hua Wang , et al. The efficacy of masks for influenza-like illness in the community: A protocol for systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore) 2020 Jun 5;99(23):e20525)· έχουν δε μεγάλη ευθύνη με συνοδές συνέπειες εκείνοι οι «ειδικοί» που εξακολουθούν να προτρέχουν υποστηρίζοντας τη χρήση μάσκας και μάλιστα με εναλλασσόμενο λεκτικό σενάριο χαιρετισμού, δηλαδή άλλοτε εφαρμογής της μάσκας και άλλοτε όχι (δείγμα μάλλον έλλειψης επιστημονικής ενημερότητας;). Αυτή η επιπολής «επιστημονική διγλωσσία» μερικών είναι επιλήψιμη· μας θυμίζει τον θυμόσοφο λαό, που λέγει «και στη γάτα καλησπέρα και στον σκύλο bonsoir» ή το Βιβλικό «ἀνήρ δίψυχος ἀκατάστατος ἐν πάσαις ταῖς ὁδοῖς αὐτοῦ» (Ι 1.8).

Όσον αφορά στον παιδικό πληθυσμό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, ενώ η χρήση της μάσκας σε παιδιά άνω των τριών ετών δεν είναι επικίνδυνη, σε σύγκριση με τον πληθυσμό νεότερης ηλικίας, εντούτοις προκαλεί πολλαπλά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης και της κακής συμμόρφωσης. Ως εκ τούτου προτιμάται η μη χρήση της και μόνο η εφαρμογή άλλων υλοποιήσιμων προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ή το πλύσιμο χεριών που, επίσης, δεν τηρούνται συνήθως στην παιδική ηλικία (Susanna Esposito, et al. Mask-wearing in pediatric age. Eur J Pediatr 2020 Aug;179(8):1341-1342, Kaifeng Jin, et al. Re: Esposito et al.: To mask or not to mask children to overcome COVID-19. Eur J Pediatr. 2020 Jun 20 : 1–2).

Άλλοι συγγραφείς συνιστούν τη χρήση μάσκας στη μεγαλύτερη παιδική ηλικία, αλλά προηγουμένως απαιτείται λεπτομερής εξήγηση και διδασκαλία για τον τρόπο τοποθέτησης και αφαίρεσης της μάσκας, και κυρίως όχι άγγιγμά της, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων (World Health Organization. Advice on the use of masks in the context of COVID-19: interim guidance, 5 June 2020. Geneva: WHO; 2020, Esposito S, Principi N. To mask or not to mask children to overcome COVID-19. Eur J Pediatr. 2020;179:1267-70, Jin K, et al. Re: Esposito et al. To mask or not to mask children to overcome COVID-19. Eur J Pediatr. 2020;179:1339-40, Sociedade Brasileira de Pediatria. O uso de máscaras faciais em tempos de COVID-19 por crianças e adolescentes: Uma proposta inicial. Rio de Janeiro: SBP; 2020, Joana Valente Dias, et al. SARS-CoV-2 Pandemic: Should Children Wear Masks? Acta Med Port 2020 Sep 3). Εντούτοις, οι εν λόγω παράμετροι, όπως ήδη τονίστηκε, συνήθως δεν εφαρμόζονται επιτυχώς στους ενήλικες, πόσο μάλλον στην παιδική ηλικία.

Τρεχόντως, δεν υπάρχουν standard πιστοποιητικά για χρήση των διαθέσιμων μασκών στα παιδιά (Susanna Esposito, et al. Mask-wearing in pediatric age. Eur J Pediatr 2020 Aug;179(8):1341-1342), οι δε διαθέσιμες στην αγορά Ν95 μάσκες δεν συνιστώνται σε νεαρά παιδιά, ενώ και οι ευμεγέθεις μάσκες είναι αναποτελεσματικές (US Food and Drug Administration. N95 respirators, surgical masks, and face masks. Available at: https://www.fda.gov/medical-devices/personal-protective-equipment-infection-control/n95-respirators-surgical-masks-and-facemasks#s3 Accessed on: June 8, 2020).

Κατά συνέπεια εκείνοι (“ειδικοί” ή μη, πολιτικοί ή πολιτικάντηδες κλπ.) που θέλουν να επιβάλουν με επιτακτικό – επιτιμητικό τρόπο τη χρήση μάσκας ιδίως στα παιδιά, αντιπαραβάλλοντας με επιπολής λεκτικό τρόπο τη χρήση της από ογκολογικούς ασθενείς με υγιή παιδικό πληθυσμό, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί σε κάθε τέτοια τόσο σοβαρή και κρίσιμη τοποθέτησή τους, η οποία έχει δυσμενή επακόλουθα για το δημόσιο πρόβλημα υγείας.

Συνοπτικά, τα αναφερόμενα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, με τις απαραίτητες αναφορές τους στη διεθνή βιβλιογραφία, ώστε να έχουν κατά δυνατόν επιστημονικό αντικειμενικό κύρος, δείχνουν ότι η χρήση μασκών, ιδίως στην παιδική ηλικία, έχει αρνητικές επιπτώσεις και δεν συνιστάται η χορήγησή τους προς το παρόν. Απαιτείται μακρινό ταξίδι σχετικής έρευνας, πριν καταλήξει με οριστικό τεκμηριωμένο επιστημονικό τρόπο στην τελική φάση προς την Ιθάκη, με ή χωρίς μασκοφόρα προσωπεία.»

Τα συμπεράσματα δικά σας για το ποιός ασκεί ψευδοεπιστήμη, αγαπητοί αναγνώστες! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Οι μάσκες προσώπου πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι;
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά
Υποχρεωτικά η μάσκα-υποχρεωτικά και το εμβόλιο;
Το’ πε και το’ κανε ο Ρώσος, λοιπόν…
Εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο [mp3 2020]
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ: Κρύβουν την θεραπεία του κορωνοιού για να προωθήσουν τα σκοτεινά σχέδιά τους!!
Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 3ο από 3)
Οι λοιμωξιολόγοι έγιναν λειτουργιολόγοι και οι λειτουργιολόγοι έγιναν λαγοί
– Κύριε Κικίλια, είναι ή όχι υποχρεωτικό το υποτιθέμενο εμβόλιο του κορονοϊού;
Μητσοτάκης και εμβόλιο – Μια σχέση βαθιάς φιλίας! [ΒΙΝΤΕΟ]
Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης)
– π.Νικόλαος Μανώλης, Εμβόλιο ζωής ή θανάτου; [ΒΙΝΤΕΟ 2020]