Το εμβόλιο του κορωνοϊού για εμάς τους ορθοδόξους είναι ένα και μοναδικό.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου και εν αναμονή του κρύου Χειμώνα των ιώσεων και της γρίπης, έχουμε ήδη μπει ως κοινωνίες στον χάρτη του lockdown παγκοσμίως. Το πλαίσιο του περιορισμού των μετακινήσεων, των κοινωνικών συναναστροφών και της ταχύτατης αλλαγής των συνθηκών εργασίας μας, είναι πράγματι πολύ αυστηρό. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό αυτή τη στιγμή, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο μαραθώνιος αγώνας δρόμου όλων των αναπτυγμένων χωρών, με τη χρηματοδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών για την παραγωγή εμβολίων κατά του ιού. Την πρωτιά κατέχει η υπερδύναμη Ρωσία, διότι από τον Αύγουστο ενέκρινε ήδη το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της. Τον μήνα Οκτώβριο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι εγκρίθηκε το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και σύντομα θα εγκριθεί και το τρίτο. Στις υπόλοιπες χώρες συνεχίζονται οι προσπάθειες και οι ίδιες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να αναπτύξουν ένα ασφαλές εμβόλιο. Μέχρι το τέλος του έτους κάποιες χώρες είναι πιθανόν να έχουν τα δικά τους εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Ο εμβολιασμός θεωρείται από τον ΠΟΥ ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική πορεία συγκριτικά με αυτή της προσπάθειας για μια φυσική ανοσία της αγέλης, που θα ήταν επικίνδυνη, επειδή πολλοί άνθρωποι θα πέθαιναν. Οι εταιρείες εργάζονται ώστε να παράγουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα μπορεί να παρέχει προστασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε ο ιός να μην έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται. Για την προσπάθεια αυτή υπάρχουν αρκετοί εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν στη δοκιμαστική φάση του εμβολίου. Στις αρχικές μελέτες συμμετέχουν μόνο νέοι και υγιείς εθελοντές, καθώς αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία να δουν οι επιστήμονες, εάν το υπό δοκιμή εμβόλιο προκαλεί επικίνδυνη αντίδραση στους ανθρώπους. Στις μελέτες του μεσαίου σταδίου, συμμετέχουν εκατοντάδες υγιή άτομα, όπως και ηλικιωμένοι. Στις μελέτες τελικού σταδίου όμως, οι επιστήμονες χρειάζονται χιλιάδες εθελοντές μέσα από την ποικιλομορφία του πληθυσμού, ακόμη και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό. Έτσι, στους εθελοντές περιλαμβάνονται ηλικιωμένα άτομα και με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης. Αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον στο στάδιο των κλινικών δοκιμών είναι ότι οι εθελοντές δεν πρέπει να είναι γνώστες πότε τους χορηγείται το κανονικό και πότε το εικονικό εμβόλιο. Τα εικονικά σκευάσματα (placebo) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις ιατρικές μελέτες για τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων. Το εικονικό φάρμακο είναι μία ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος ασθενής.

Έτσι λοιπόν έγινε γνωστό πως ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον Covid-19 απεβίωσε τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της υγειονομικής υπηρεσίας Anvisa της Βραζιλίας. Η υπηρεσία δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων και δεν έχει διευκρινίσει ακόμα εάν έλαβε το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την Τετάρτη 21-10-20 από την εφημερίδα «O Globo». Λίγες ώρες αργότερα, το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του 28χρονου γιατρού Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του Covid-19. Η κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βραζιλία, συνεχίστηκε όμως κανονικά. Θα είχε διακοπεί μόνο, αν στον εθελοντή που απεβίωσε του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για τον Covid-19, ανέφερε η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία Anvisa. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, επειδή ήταν στην ομάδα εκείνη των εθελοντών που τους χορηγήθηκε το εικονικό φάρμακο (placebo).

Με τις προσωρινές παύσεις στις μελέτες των εμβολίων να είναι συχνές, η AstraZeneca και η Οξφόρδη δέχονται ισχυρή πίεση για να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπλοκές των εμβολίων που συμβαίνουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί σοβαρές επιπλοκές σε εθελοντές στις ΗΠΑ, με μία σπάνια νόσο, που παρουσιάζει φλεγμονή του νωτιαίου μυελού και αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα. Αλλά και στη Βρετανία, ακόμη δύο εθελοντές παρουσίασαν σοβαρή νευρολογική ασθένεια. Η εταιρεία AstraZeneca διεξάγει τις κλινικές δομικές του εμβολίου, στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική και μέχρι σήμερα έχουν λάβει το πειραματικό εμβόλιο περίπου 18.000 εθελοντές παγκοσμίως. Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τη γνώμη τους, ότι στην περίπτωση που καταγραφούν περισσότεροι εθελοντές με σοβαρές επιπλοκές σε νευρολογική νόσο, θα πρέπει ενδεχομένως η φαρμακευτική εταιρεία να αναστείλει τη μελέτη και την προσπάθεια ανάπτυξης του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρόλα αυτά, αυτό που προσπαθεί να περάσει ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου. 

Είναι καλό να ενημερωνόμαστε για την πορεία του εμβολίου, όμως εμείς αυτό που εισπράττουμε αυτή τη στιγμή είναι η πίεση και το άγχος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και δε μας αφήνουν να αναπνεύσουμε ούτε καθαρό αέρα για το καλό της υγείας μας. Αναφορικά με την πρόσφατη ενημέρωση για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι στο 90% και είναι απρόσμενα πολύ υψηλό! Είναι στο επίπεδο των εμβολίων για τα παιδικά νοσήματα, όπως η ιλαρά, είναι σχεδόν 100%. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο καθηγητή της λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών: «Στην Ελλάδα ακολουθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό γιατί υπάρχει μία κεντρική διάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μοιραστεί στις χώρες της Ευρώπης ισομερώς. Ήδη υπάρχουν 11 εμβόλια που είναι σε φάση 3 και από αυτά τα 4-5 είναι σχεδόν έτοιμα να τελειώσουν. Θα έρθουν στην Ελλάδα, κάποιες δόσεις εμβολίων, τους δύο πρώτους μήνες του 2021 και το Μάρτιο θα έρθουν ακόμη 5-6 εμβόλια με τα οποία θα εμβολιαστούν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το εμβόλιο της Pfizer είναι κοντά στην αδειοδότηση».

Το ότι θα υπάρχει επάρκεια δόσεων και τουλάχιστον 5-6 διαφορετικά εμβόλια για να εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός, είναι γεγονός αληθές και μας έχει βεβαιώσει γι’ αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον Σεπτέμβριο, αφού η χώρα μας είναι μέσα σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και μάλιστα όχι μόνο σε ένα εμβόλιο. Επίσης, είχαμε από νωρίς την ενημέρωση ότι όλα θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκετά αποτελεσματικά και θα τα έχουμε σχετικά σύντομα κοντά μας. Όλα λοιπόν, είναι εξαιρετικά έως τώρα σε ότι αφορά τα «πολλά» εμβόλια του Covid-19, εντός ενός μοναδικού φθινοπωρινού τοπίου lockdown και κατευθυνόμαστε σύντομα προς τον εμβολιασμό. Άλλωστε, μας υποσχέθηκε ο κ. Πρωθυπουργός πως για λόγους συμβολισμού θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί, γιατί το μόνο που τον ανησυχεί είναι η πειθώ προς τους Έλληνες, προκειμένου να εμβολιαστούν. Ασφαλώς οι πρώτοι τυχεροί που θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά θα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Δεν είναι απαραίτητο εμείς να γίνουμε εθελοντές, αφού έτσι κι αλλιώς με βάση την υποχρεωτικότητα που θα προκύψει στην πορεία θα γίνουμε τα καλύτερα πειραματόζωα.
Έχουμε τοποθετηθεί παλαιότερα, ως Κατάνυξη για την υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου του Covid-19. Εμείς δεν επιθυμούμε να είμαστε τα πειραματόζωα φαρμακευτικών κολοσσών, δε θα υπακούσουμε επομένως σε καμία εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού. Δεν επιθυμούμε να παρασυρθούμε από τη χιονοστιβάδα που ετοιμάζει η παγκόσμια κυβέρνηση της νέας τάξης πραγμάτων. Επίσης πρέπει να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε σωστά και επιστημονικά και όχι αποκλειστικά από τους «ειδικούς» της επιτροπής όπως μας προτείνεται, αλλά από κάθε ιατρό επιστήμονα που τολμά να ενημερώνει πάντα με επιστημονικά κριτήρια. Ο Χειμώνας είναι μπροστά μας και έχουμε πολλά διαγωνίσματα στο πανεπιστήμιο του κορωνοϊού, για να πάρουμε με επιτυχία το «μεταπτυχιακό» της εμπιστοσύνης μας στην Πρόνοια και την Παντοδυναμία του Θεού. Το εμβόλιο του κορωνοϊού για εμάς τους ορθοδόξους είναι ένα και μοναδικό. Είναι γνωστό από τους αγίους μας ότι δεν είναι άλλο από τη Θεία Κοινωνία, η οποία προλαμβάνει και θεραπεύει κάθε κακό φυσικό και πνευματικό. Αλλά αυτό το εμβόλιο, ως γνωστόν, δεν τυγχάνει της προτιμήσεως των «ειδικών» της επιτροπής, της πολιτείας και της Ιεραρχίας μας. Για το λόγο αυτό, όχι μόνο είναι δυσεύρετο στην εποχή μας, αλλά τείνει λίαν συντόμως προς απαγόρευση, διότι είναι θεραπευτικό της αμαρτίας και διατίθεται δωρεάν σε όλο τον πιστό πληθυσμό προς σωτηρία. Εμείς οι Ορθόδοξοι πιστοί θα αγωνιστούμε για αυτό το μοναδικό εμβόλιο, να το λαμβάνουμε με πίστη, με καθαρή ψυχή, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο  με τρόπο μυστικό και μυστηριακό. Το πιστεύουμε, το εμπιστευόμαστε και το ευχόμαστε σε όλους, να είναι προς σωτηρία και ζωή αιώνια. Αμήν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού
Πατούλης: Η ανατομία ενός «εγκλήματος»
Εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο [mp3 2020]
π.Νικόλαος Μανώλης, Εμβόλιο ζωής ή θανάτου; [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Το ήθος των “εμβολιαστών”, συνάδει με την Ιατρική επιστήμη;
– Όσο φοράς τη μάσκα… μάθε για το εμβόλιο!
– Και οι 12 ήταν υπέροχοι (12 γιατροί μιλούν για τα μέτρα κατά του Covid-19)
Κύριε Κικίλια, είναι ή όχι υποχρεωτικό το υποτιθέμενο εμβόλιο του κορονοϊού;
– Υποχρεωτικά η μάσκα-υποχρεωτικά και το εμβόλιο;
– Πρώην Υφυπ. Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης: “Το εμβόλιο θα περιέχει Βιοτσίπ Ελέγχου!”
– Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης)
– Αλλάζει ο εμβολιασμός στην Ευρώπη υπό την σκιά του Κορονοϊού;
Μητσοτάκης και εμβόλιο – Μια σχέση βαθιάς φιλίας! [ΒΙΝΤΕΟ]