Ο χώρος πλημμύρισε αίμα και καμένα ράσα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη, ο υπό καθαίρεση ιερέας Θ. Κ. επιτέθηκε με καυστικό υγρό εναντίον επτά Μητροπολιτών, του γραμματέα του συνοδικού δικαστηρίου, δύο δικηγόρων και ενός αστυνομικού. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημο, Άρτης Καλλίνικο, Δρυϊνουπόλεως Ανδρέα, Ζακύνθου Διονύσιο Δ’, Κηφισιάς Κύριλλο, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας Αντώνιο.

Ο συγκεκριμένος ιερέας από την Ημαθία συνελήφθη από την Αστυνομία το 2018 έχοντας στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης. Με αυτή την αιτιολογία βρέθηκε ενώπιον του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής καθαίρεσης.

Τις τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο κατακλύζεται από δημοσιεύματα που περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το περιστατικό της επίθεσης εναντίον των μητροπολιτών. Ο υπό καθαίρεση Θ.Κ είχε αποφασίσει να τιμωρήσει τα μέλη του Δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου, σε περίπτωση που επικύρωναν την οριστική καθαίρεσή του, ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι είναι αθώος. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο ιερέας έβγαλε δύο μπουκαλάκια από αναψυκτικό, τα οποία είχε γεμίσει καυστικό υγρό και το εκτόξευσε κατά των μελών του συνοδικού δικαστηρίου. Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι «Ο χώρος πλημμύρισε αίμα και καμένα ράσα… Το σκηνικό ήταν εφιαλτικό». Οι τραυματίες διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και έλαβαν την ανάλογη ιατρική περίθαλψη. Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίθηκε ανησυχητική.

Σαν katanixi.gr ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες Μητροπολίτες. Το συμβάν είναι όντως προτοφανές και εύλογα απασχόλησε ως ένα βαθμό την κοινή γνώμη. Όμως, σαν χριστεπώνυμο πλήρωμα έχουμε χρέος να καταδικάσουμε τον κιτρινισμό της είδησης και τον υποβιβασμό του ράσου και του αξιώματος της ιερωσύνης γενικότερα.

Ολόκληρη η επί γης ύπαρξη και λειτουργία της Εκκλησίας βασίζεται σε ένα σύστημα δικαίου που διαμορφώθηκε ιστορικά από τους Αγίους Πατέρες. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει την απονομή δικαιοσύνης για ζητήματα Πίστεως, δηλαδή την υπεράσπιση της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας, όπως αυτή μεταβιβάστηκε διά των Αγίων Αποστόλων από την Κεφαλή αυτής, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Αφορά ακόμη την οργάνωση και διοίκηση της Εκκλησίας και την κατανομή των αρμοδιοτήτων και την υπακοή και πειθαρχία στους ποιμένες στη βάση της Πίστης. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, η τήρηση των κανόνων είναι το θεμέλιο για να βαδίζουμε εντός της τεθλιμμένης οδού και να πετύχουμε Παράδεισο. Γι’ αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να μην κάθονται στο εδώλιο επιλεκτικά «αδικήματα», αλλά και εκείνα που σχετίζονται με την παραχάραξη της ορθόδοξης Πίστης και Παράδοσης και της αποδοχής της Αίρεσης.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι υποθέσεις των ποιμένων που δικάστηκαν για θέματα Πίστεως -αυθαίρετα- χωρίς να ληφθεί υπόψη η συμφωνία τους με τους Κανόνες και τους Αγίους Πατέρες, λαμβάνουν τη θεία δικαιοσύνη όχι από τους ανάξιους ανθρώπους, αλλά από τον ίδιο τον Θεό… Ο Θεός στέλνει σημεία, και μας πληροφορεί για το ποιες πράξεις τον εαυρεστούν και ποιες τον θλίβουν.

Κάθε σημείο από τον Θεό, ας είναι μία ευκαιρία για μετάνοια για όλους μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra