Άρθρο του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Σας αγαπάμε γιατί υπάρχετε κι όχι γιατί θα σπουδάσετε. Να είστε χαρούμενα και ὀ,τι είναι από το Θεό να το πάθετε!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Ευχόμαστε στα παιδιά που θα ξεκινήσουν σε λίγο τις Πανελλήνιες εξετάσεις

π.Νικόλαος Μανώλης

Ιούνιος, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού και ο μήνας των εξετάσεων σε σχολεία και κυρίως φέτος για τα παιδιά της Γ΄Λυκείου. Ειδικά φέτος με την ταλαιπωρία που υπέστησαν με την ιστορία του κορωνοϊού, τα παιδιά είναι διπλά ταλαιπωρημένα, γιατί σήκωσαν στις πλάτες τους όλο το ψυχοφθόρο φορτίο μιας υποτιθέμενης πανδημίας.

Τα παιδιά κουρασμένα από τα σχολικά μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καλούνται να φορτσάρουν τώρα στην εκπνοή του σχολικού έτους και να γράψουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πολύς κόπος, πολλά χρήματα για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, πολύ άγχος, πολλή αγωνία.

Ευχόμαστε στα παιδιά που θα ξεκινήσουν σε λίγο τις Πανελλήνιες εξετάσεις να θυμούνται ότι η ζωή τους δεν σταματάει και δεν ξεκινάει από αυτό το θεσμό. Να είναι ήρεμα και να ξέρουν ότι τα αγαπάμε ό,τι κι αν γράψουν, ό,τι και αν καταφέρουν. Προσευχόμαστε να τα προστατεύει η Παναγία μας, αλλά και για τους γονείς και για τους φροντιστές που συμπαραστέκονται στα παιδιά. Να σκέφτονται ότι το άγχος δεν οδηγεί πουθενά. Παιδιά, γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, ΟΛΟΙ να έχουν πίστη και υπομονή· έχει ο Θεός για όλους!

Ως γονείς έχουμε το τιμόνι και θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο ώριμοι από τα παιδιά, έτσι ώστε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι, ναι μεν, οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι για την επαγγελματική τους πορεία, αλλά είναι ΜΟΝΟ σκαλοπάτι. Ο πραγματικός στόχος είναι να αγιάσουν μέσα από οτιδήποτε κι αν κάνουν στη ζωή τους. Είτε τελικά γίνουν δικηγόροι  είτε εκπαιδευτικοί  είτε ηλεκτρολόγοι είτε οδοκαθαριστές, θα πρέπει να έχουν στόχο τον Παράδεισο και να βλέπουν τη δουλειά τους ή τις ασχολίες τους σαν διακόνημα και προσφορά στο Θεό και στο συνάνθρωπο. Όλη μας η ζωή είναι γεμάτη από τέτοια σκαλοπάτια που μοναδικό σκοπό έχουν να μας κάνουν καλύτερους χριστιανούς και ποιοτικότερους ανθρώπους.

Ας προσπαθήσουμε το εξής απλό. Να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι ας διαβάσουν όσο καλύτερα μπορούν και τα υπόλοιπα ας τα αφήσουν στην Παναγία. Να Της έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη και να της επιτρέψουν να τους οδηγήσει σε αυτό που είναι ευλογημένο από το Θεό. Και τελικά ποιος ξέρει; Ίσως αποδειχτεί καλύτερη η απόφαση που θα πάρει ο Χριστός για εκείνα. Το συμφέρον τους μπορεί να είναι όχι η σχολή που διάλεξαν εκείνα, αλλά οι σπουδές που ετοιμάζει ο Χριστός γι’ αυτά. Βάζουμε εμείς το ανθρωπίνως δυνατό και ο Χριστός αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Οι γονείς ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην ατομική μας προσευχή κι όχι σε λόγια και συμβουλές που κουράζουν, όπως μας προτείνει ο σύγχρονος Άγιος Πορφύριος ο  Καυσοκαλυβίτης. 

Παιδιά, να θυμάστε ότι σας αγαπάμε ό,τι κι αν γίνει. Είτε περάσετε στη σχολή που επιθυμείτε είτε όχι. Είμαστε μαζί σας μέχρι τέλους και θα στηρίζουμε τις προσπάθειές σας. Σας αγαπάμε, γιατί υπάρχετε κι όχι γιατί θα σπουδάσετε. Με οδηγό την Παναγία και τις ευχές των Πνευματικών μας Πατέρων, σας ευχόμαστε να είστε χαρούμενα και ὀ,τι είναι από το Θεό να το πάθετε! Καλή επιτυχία σε όλα!