Αξίζει να επισημάνουμε πως η καταστραφή είτε διαπράχθηκε τώρα είτε παλαιότερα… φανερώνει διαχρονικά τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την τουρκική μανία και διαψεύδει οποιαδήποτε ψευτοαγαπολογία προάγει η Νέα Τάξη Πραγμάτων με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά βρίσκεται σε ένα βουνό της Τραπεζούντας, στο όρος Μελά (Σουμελά= Στου Μελά). Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της Μονής δεν είναι γνωστός, πιθανότητα η Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα. Εκεί, οι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος πήγαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας. H Μονή κατά καιρούς υπέφερε από τις επιδρομές των αλλόπιστων και των κλεπτών. Σε κάποια από αυτές τις επιδρομές λεηλατήθηκε από ληστές και καταστράφηκε. Γενικότερα, τα μοναστήρια του Πόντου υπέφεραν από τη βάρβαρη και ασεβή συμπεριφορά των Nεότουρκων και των Kεμαλικών, οι οποίοι φανάτιζαν τις άγριες και ληστρικές μουσουλμανικές ομάδες.

Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι, αφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη Μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων. Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού. Το 1952 οι Πόντιοι μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Βυζαντινό Μουσείο στο νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά που ανιστορήθηκε στις πλαγιές του Βερμίου.

Τις τελευταίες ημέρες η ιστορική Μονή απασχόλησε τη δημοσιογραφική επικαιρότητα, καθώς αναδημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη. Σχετικό δημοσίευμα μας ενημερώνει πως έκλεισε το 2015 λόγω εργασιών αποκατάστασης. Εκείνη την περίοδο είχε λεχθεί πως θα κλείσει προσωρινά για ένα έτος αλλά λόγω των έργων ενδυνάμωσης και επισκευής δεν άνοιξε για πέντε χρόνια. Τελικά, μετά το πέρας των μακροχρόνιων εργασιών, η Μονή άνοιξε ξανά στις 28 Ιουλίου. Οι επισκέπτες του μοναστηριού αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα των βανδαλισμένων τοιχογραφιών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτει το αδηφάγο μένος τον αλλόθρησκων και αποτυπώνει τη λυσσαλέα μανία τους να εξαφανίσουν οποιονδήποτε θησαυρό της Ορθοδοξίας. Το γεγονός ότι ανέπαφα παρέμειναν μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών που βρίσκονταν στο ταβάνι του μοναστηριού φανερώνει τον κόλαφο που εκτυλίχθηκε τη στιγμή της βεβήλωσης, διότι ό,τι μπορούσε να καταστρέψει το ανθρώπινο χέρι, το κατέστρεψε.

Όλα αυτά τα χρόνια συνύπαρξης του ελληνισμού και του οθωμανισμού, οι έλληνες ορθόδοξοι δε σταμάτησαν να υποφέρουν από τα δεινά της τουρκικής απειλής που εκφραζόταν ανέκαθεν με μία μισαλλόδοξη πολιτική. Οι άνθρωποι στην απέναντι όχθη του Αιγαίου προσκύνησαν έναν κάλπικο Θεό που δε σώζει, εξαργυρώνει τα πλήθη, τα ωθεί στην ανομία και διψά για αιματοχυσία. Η απέχθεια προς τους ορθοδόξους είναι αέναη από την πλευρά τους, και αυτό γιατί το ίδιο το Κοράνι καλλιεργεί τα ζωώδη ένστικτα των μωαμεθανών: Κοράνι, 2:190–193 «Και δώστε μάχη για τον Αλλάχ μ’ εκείνους που μάχονται εναντίον-σας, και μην ξεπεράσετε τα όρια, ασφαλώς ο Αλλάχ δεν αγαπάει εκείνους που ξεπερνούν τα όρια. Και σκοτώστε-τους όπου τους βρείτε, και διώξτε-τους από κει που σας έδιωξαν, [γιατί] ο διωγμός είναι χειρότερος από το φόνο. […] Και δώστε μάχη εναντίον-τους μέχρις ότου να μην υπαρχει πια διωγμός, και η θρησκεία να είναι μόνο για τον Αλλάχ Ένα μικρό “εργοστάσιο” πολέμιων, διωκτών και σφαγέων μηχανεύεται είτε σε θεωρητικό είτε σε πρακτικό επίπεδο και αναπόφευκτα αυτό ταράζει τα λιμνάζοντα νερά των ανέμελων συνειδήσεων.

Εμείς ως katanixi.gr καταδικάζοντας την εξτρεμιστική διάθεση των άπιστων μουσουλμάνων και την προσκόλλησή τους σε έναν θρησκευτικό φανατισμό που φέρει ολέθριες συνέπειες, έχουμε χρέος να εξετάσουμε την εγκυρότητα της είδησης που παρουσιάζει το δημοσίευμα που σχολιάζουμε. Η τουρκική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις πρόσφατες καταστροφές της Μονής. Μάλιστα, ο Γιαχγιά Τζοσκούν δήλωσε τα εξής: «Θα είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπήρξε καμία πρόσφατη καταστροφή, οι περισσότερες έχουν γίνει τη δεκαετία του 1960 έως και τη δεκαετία του 1970. Αν δείτε προσεκτικά θα διαβάσετε μηνύματα σε κάθε γλώσσα, με ημερομηνίες σκαλισμένες». Η σύγκριση δε των φωτογραφιών, όπως είπε χαρακτηριστικά, δείχνει ότι τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 παρατηρούνται ακριβώς οι ίδιες αλλοιώσεις, στα ίδια σημεία. Σχετικά με τη μελέτη που άρχισε να εκπονείται για τη συντήρηση των τοιχογραφιών, που εντάσσονται στη δεύτερη φάση των εργασιών, υπογράμμισε ότι θα είναι πολυεπιστημονική και τεκμηριωμένη. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι συντηρητές θα δουλέψουν με τα ίδια κονιάματα, τα ίδια χρώματα και στα ίδια μοτίβα, και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένης της τουρκικής τοποθέτησης για το θέμα της καταστροφής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μπήκαμε στον κόπο να εξετάσουμε τα λεγόμενά του, κρατώντας μία δύσπιστη θέση για την αξιοπιστία τους. Ανατρέχοντας σε σχετικό δημοσίευμα (02-07-2017) διαπιστώνουμε πως οι βλάσφημες καταστροφές είχαν έρθει στη δημοσιότητα ήδη από το 2017. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη φωτογραφία που μας παραθέτει το παραπάνω άρθρο:

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα παρουσιάζουν και αυτά την ίδια φωτογραφία που αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής:

Συγκλίνοντας, αξίζει να επισημάνουμε πως η καταστραφή είτε διαπράχθηκε τώρα είτε παλαιότερα, παραμένει μία μη αναστρέψιμη βλάσφημη βεβήλωση ολκής και διευρύνει τη γκάμα των ισλαμικών εγκλημάτων. Φανερώνει διαχρονικά τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την τουρκική μανία και διαψεύδει οποιαδήποτε ψευτοαγαπολογία προάγει η Νέα Τάξη Πραγμάτων με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού παραθέτουμε κάποια σημεία της θαυμαστής ομολογίας του Αγίου Αντωνίου του Καρεώτη: Γεννήθηκε στην Ουκρανία τα τέλη του 14ου αιώνα. Αν και πήρε Χριστιανική ανατροφή, στην εφηβική του ηλικία σκότωσε άνθρωπο, αλλά ήρθε σε μετάνοια. Πήγε στην Πολωνία, στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ή Σούπρασλ. Έγινε Μοναχός εκεί για λίγα χρόνια, αλλα πήρε ευλογία και πήγε στο Άγιον Όρος, στις Καρυές, στο «Τυπικαριό» που έκτισε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος και εκεί έκλαιγε την αμαρτία του. Αλλά η επιθυμία του ήταν να μαρτυρήσει για τον Χριστό, αφού ομολογήσει στους Τούρκους τη Θεότητά Του. Με ευλογία των πνευματικών μας Πατέρων κατέβηκε στην Θεσσαλονίκη, ήρθε στον Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, που τότε ήταν μουσουλμανικό τέμενος. Ήταν γεμάτος ο Ναός από «προσευχόμενους» Τούρκους και ο Αντώνιος γονάτισε σε κεντρικό σημείο του Ναού και άρχισε να προσεύχεται, κάνοντας συνέχεια το Σημείο του Σταυρού. Τότε όρμησε όλος ο όχλος και τον έδειρε άγρια μέσα στον Ναό-τζαμί. Μετά από δικαστήρια και βασανιστήρια, όπου κήρρυτε τον Χριστό ως αληθινό Θεό, καταδικάστηκε εις θάνατον δια της πυράς. Έγινε τελείως στάκτη, που την σκόρπισαν οι Τούρκοι στον αέρα.

Εκ βάθους καρδίας, ευχόμαστε στους απανταχού ορθοδόξους που δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας από τον ισλαμικό ζυγό, ο Άγιος Τριαδικός Θεός να ενισχύει τον αγώνα ομολογίας τους.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Η Παναγία Σουμελά και η Αγια-Σοφιά στην εκμετάλλευση του Ερντογάν
Τούρκικο δόλωμα για χάνους
Όσο οι απέναντι προκαλούν και βανδαλίζουν, δε χτίζεις τζαμιά!
Ντροπή! Με ιδιαίτερη άνεση επιτρέπουμε την ίδρυση ενός ισλαμικού τεμένους
Το μίσος των ισλαμιστών εναντίον της Ορθοδοξίας
Διαστάσεις εθνικής κρίσης: Ισλαμιστές βεβήλωσαν εκκλησία στη Λέσβο – Γέμισαν με γκράφιτι το νησί!
Σκότωσαν ιερείς, βίασαν γυναίκες, βεβήλωσαν τάφους. Οι θηριωδίες του τουρκικού όχλου στα Σεπτεμβριανά του 1955