Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έλαβε τελική απόφαση σχετικά με το ζήτημα του σχίσματος της ουκρανικής εκκλησίας και την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. κ. Ιερώνυμος Β’ αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη και να αποφασίσει για την αναγνώριση ή μη αναγνώριση της “OCU” υπό την ηγεσία του Επιφανίου.

Στις 28 Αυγούστου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 162ης Συνοδικής Περιόδου. Η Σύνοδος εξέτασε την αναγνώριση της νεοδημιουργηθείσας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που ελέγχεται από το Φανάρι. Το εκκλησιαστικό όργανο της Ελλάδας αναγνώρισε το Προνόμιο του Αρχιεπισκόπου να χειριστεί το θέμα ο ίδιος προσωπικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άκουσε τις τοποθέσεις των Συνοδικών και τους ευχαρίστησε για την στήριξη και την αναγνώριση του προνομίου του. Ωστόσο, απέρριψε το δικαίωμα που του παραχωρήθηκε. “Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη, θα το πάω στην Ιεραρχία να αποφασίσει εκείνη”, –  δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Την απόφαση της ΔΙΣ της Ελλάδος, σχετικά με την αναγνώριση της νέας εκκλησιαστικής δομής, σχολίασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πρωθιερέας Νικόλαος Ντανιλέβιτς:

“Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι περιεσκεμμένη. Είμαστε ευγνώμονες στούς Συνοδικούς επειδή δεν θέλουν να υποστηρίξουν το σχίσμα και καταλαβαίνουν τον κίνδυνο της αναγνωρίσεως της νέας εκκλησιαστικής δομής. Πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο σωστό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα στην Πανορθόδοξη Σύναξη.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αν τουλάχιστον μια Εκκλησία αναγνωρίσει την “OCU”, αυτό θα οδηγήσει σε ένα άλλο κύμα κατασχέσεων των εκκλησιών μας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό το κύμα θα είναι πολύ μικρότερο, επειδή δεν υπάρχει πλέον τέτοια στήριξη των σχισματικών από το κράτος, που ήταν νωρίτερα”.

Εκ μέρους του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων
της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Δείτε σχετικά
Η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικ. Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου στην ουκρανική εκκλησία