Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ αναγνώρισε ότι «η Ορθοδοξία στην Ουκρανία υποβάλλεται σε δυνατές προκλήσεις» και θυμήθηκε ότι «το βασικό εργαλείο» των πιστών είναι η προσευχή.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος είναι ο σταθερός υπερασπιστής της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και η «κατάλληλη ενότητα» είναι δυνατή μόνο εντός της κανονικής Εκκλησίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Τιμόθεος (Θεόδωρος Μαργαρίτης) κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

«Αισθανόμαστε πόνο εξαιτίας αυτού που συνέβη στην Ουκρανία, προσευχόμαστε για την ενότητα της Ορθοδοξίας, αλλά η “σωστή” ενότητα είναι στην κανονική Εκκλησία. Θέλουμε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να συνεχίσει τον σωτήριο δρόμο της χωρίς πολιτικά εμπόδια» δήλωσε ο Μητροπολίτης Τιμοφέι μετά τη λειτουργία στη Λαύρα του Ποτσαΐβ.

Απευθυνόμενος στους πιστούς και ευλογώντας τους, ο ιεράρχης της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ υπογράμμισε «είστε η σωστή κιβωτός».

«Ήρθα από τους Ιερούς Τόπους με την ευλογία του ευλογημένου Πατριάρχη της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ και όλης της Παλαιστίνης Θεόφιλου για να συμμετάσχω στον εορτασμό της ονομαστικής εορτής του ευλογημένου Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριου, που είναι ο κανονικός επίσκοπος και ιερέας της Ουκρανίας. Ήρθα να χαρώ με όλους του ουκρανούς που είναι πιστά τέκνα της κανονικής εκκλησίας» ανέφερε.

Σε συνέντευξή του στο site της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Τιμοφέι υπογράμμισε ότι η παρουσία των αντιπροσώπων άλλων ορθόδοξων εκκλησιών στον εορτασμό στο Κίεβο για την 5η επέτειο ενθρόνισης τους επικεφαλής της εκκλησίας «μαρτυρεί την ενότητα των Εκκλησιών γύρω από τον Μητροπολίτη Ονούφριο».

Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ αναγνώρισε ότι «η Ορθοδοξία στην Ουκρανία υποβάλλεται σε δυνατές προκλήσεις» και θυμήθηκε ότι «το βασικό εργαλείο» των πιστών είναι η προσευχή.

Σε σχέση με την αναγνώριση της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η πίεση στην κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας αυξήθηκε σημαντικά. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει ανοιχτά λόγο για διάκριση από τις αρχές, από μέλη εθνικιστικών ομάδων και σχισματικών δομών, καθώς και για εκστρατεία ενημέρωσης εναντίον της στα ουκρανικά Μέσα.

ΠΗΓΗ