Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών παραχώρησε συνέντευξη φοβούμενος μην τυχόν και τον κατατάξουν στους πιστούς ή αλλιώς στους παραβάτες των βλάσφημων μέτρων προστασίας εντός των Ιερών Ναών.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Όταν ακόμα βρισκόμασταν πριν την κατανυκτική εορτή του Δεκαπενταύγουστου, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών, φρόντισε να παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάζοντας τη δική του προσωπική θέση σχετικά με τα νέα μέτρα που θα λαμβάνονταν στις Εκκλησίες. Ο Μητροπολίτης προσδοκούσε μία πλήρη και ακριβή τήρηση των μέτρων όπου αυτή έχει οριστεί από τους αρμόδιους, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των Εκκλησιών. Φαίνεται πως ο Μητροπολίτης οραματίζεται μία Εκκλησία που δε θα βασίζεται στο «Ἰησοῦς Χριστός χθές καί σήμερον ὁ αὐτός καί εἰς τούς αἰῶνας», αλλά μία νέα Εκκλησία, ευάλωτη στις κοσμικές βουλές, αναπροσαρμοσμένη στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, έτοιμη να θυσιάσει την ορθόδοξη παράδοσή της για να προβάλλει ένα μοντέρνο profil. Εύκολα γίνεται κατανοητό πως ο ποιμένας της Φθιώτιδας αναπαύεται όταν οι Ναοί της Μητροπόλεώς του μοιάζουν με αποστειρωμένα δωμάτια χειρουργείων και όταν οι πιστοί δείχνουν στρατιωτική πειθαρχία στα αθεολόγητα προστάγματά του. Ο ίδιος δείχνει περισσή υπερηφάνεια και καμαρώνει που το ποίμνιο της ταλαίπωρης Φθιώτιδας παραμυθιάστηκε από το φιάσκο της νέας “κανονικότητας”, έβαλε την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια και με μπροστάρη τον κ. Συμεών, ακολούθησε πιστά την πορεία της αποεκκλησιαστικοποίσης των μυστηρίων.

Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι δε λησμονεί να παραθέσει τον διαχωρισμό του υπάκουου ποιμνίου από τους χριστιανοταλιμπάν που αψηφούν τις ποινές και αποστρέφονται τις μάσκες και τα αντισηπτικά εντός των Ιερών Ναών. Επιζητεί να μην κακοχαρακτηριστεί όπως οι γενναίοι πιστοί, να μη δεχτεί τα πυρά που δέχονται αυτοί, αλλά ως αρνητής του Ιατρού των ψυχών και των σωμάτων να λάβει τα παράσημα της απιστίας. Ειρήσθω εν παρόδω, μας επισημαίνει πως όλος ο αγώνας να αρνηθεί την εκκλησιαστική κανονικότητα και να συμβαδίσει με κάθε αντίχριστο μέτρο, είναι φορτισμένος από πολύ πόνο και οδύνη. Πράγματι, η πορεία που σκιαγραφεί ο Μητροπολίτης προκαλεί και σε εμάς τα ίδια οδυνηρά συναισθήματα, όμως για διαφορετικό λόγο. Διαπιστώνουμε πως δε συλλογίζεται την ποιμαντική ευθύνη που φέρει και χωρίς αμφιβολία έχει στρέψει τις “υπηρεσίες” του σε έναν άλλον αφέντη, που σίγουρα δεν είναι ο Αφέντης Χριστός.

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για κάποιες απροσεξίες εντός των Ιερών Ναών. Να υπογραμμίσουμε εδώ, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως αυτό που οι κοσμικοί ονομάζουν «απροσεξία» εντός του Ιερού Ναού, οι πνευματικοί άνθρωποι το ονομάζουν ακλόνητο ορθόδοξο ήθος. Μολαταύτα, ο Μητροπολίτης εμφανίζεται σύμφωνος με τον προσβλητικό όρο, αποποιείται την ευθύνη των ευλογημένων για εμάς «απροσεξιών» και εγγυάται την τέλεση των Μυστηρίων όχι σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά υπό τη σκέπη των κοσμικών κανόνων και αρχών. Μάλιστα, τονίζει πως δεν είναι πρέπον να συγχέουμε το γλέντι του γάμου, που ευθύνεται για τη διασπορά του ιού, με το μυστήριο του γάμου. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως καλεί σε ένα ανταγωνιστικό debate ανάμεσα στο μυστήριο του γάμου και στο ξεφάντωμα που έρχεται αργότερα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο νικητής του debate είναι το μυστήριο του γάμου γιατί είναι αυτό με τα λιγότερα κρούσματα. Όμως, δεν αποδίδει τη “νίκη” αυτή στην αδιαπραγμάτευτη ιαματική Χάρη της Θείας Κοινωνίας και του Οίκου του Θεού, αλλά στην τέλεια τήρηση των μέτρων προστασίας εντός των Ιερών Ναών. Με τρόπο που δεν αρμόζει σε έναν Μητροπολίτη επιτρέπει να ευτελίζονται τα Άγια της Πίστης μας και ο Οίκος του Θεού ναι υποβιβάζεται και να εξισώνεται με ένα απλό, αχαρίτωτο οικοδόμημα, που εντός του μεταδίδονται κάθε λογής ιοί.

Το αποκορύφωμα βέβαια όλης της συνέντευξης, είναι τα λόγια του που αγγίζουν την πνευματική δυσωδία: «Και στο κάτω κάτω, αν οι γάμοι είναι το πρόβλημα, ας μη γίνουν γάμοι φέτος, δε χάλασε ο κόσμος». Η άκριτη υπακοή στους κοσμικούς άρχοντες και φυσικά ο πνευματικός μολυσμός που επέφερε το μιαρό Κολυμπάρι και η αποδοχή της σχισματοαίρεσης της Ουκρανίας, οδήγησαν τον Μητροπολίτη να ξεστομίσει μία άνευ ποταμών μέθοδο μετρίασης της διασποράς του ιού, την αναβολή δηλαδή του μυστηρίου του γάμου! Απορούμε πώς γίνεται το ιερό αυτό μυστήριο, να είναι τόσο φθηνό, ποταπό και ασήμαντο για κάποιους, ώστε να επιδέχεται αναβολής για χάρη του ιού. Σεβασμιώτατε, ούτε οι ίδιοι οι κοσμικοί άρχοντες δεν έκαναν μία τέτοια πρόταση, πώς τολμάτε και τους προλαμβάνετε εσείς, ο λειτουργός του Υψίστου; Τη στιγμή που οι ψυχές των πιστών χάνονται στον βούρκο της θολολογίας, η δική σας επιθυμία είναι η αναβολή των μυστηρίων του γάμου; Φαίνεται πως εθελοτυφλείτε μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει η πρότασή σας και μάλλον δε συλλογίζεστε πως το αμάρτημα της πορνείας δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη μετάδοση του ιού.

Σεβασμιώτατε, είμαστε βέβαιοι ότι θα γνωρίζετε πως πολλοί νέοι αγωνίζονται με κόπο, ώστε να αποφύγουν τα πορνικά χτυπήματα που τους χαρίζει ο διάβολος. Αυτός, λυσσομανάει για να πραγματοποιήσει το θέλημά του, όμως επειδή οι νέοι γνωρίζουν πως «Πᾶς πόρνος, οὐκ ἔχει κληρονομίαν ἐν τῇ βασιλείᾳ τοῦ Χριστοῦ καί Θεοῦ», καλλιεργούν την αρετή της παρθενίας με σκοπό να εισέλθουν αμόλυντοι στο ιερό μυστήριο του γάμου. Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο νέος δίνει τη δική του μάχη για να χαλιναγωγήσει τις ορμές του και να διατηρήσει μία σχέση αγνή και αρεστή στο Θεό. H παράταση του μυστηρίου του γάμου που προτείνετε, μπορεί να μοιάζει με Γολγοθά για έναν νέο και οι ψυχοσωματικές συνέπειες της πτώσης του να αποβούν μοιραίες. Εσείς, ως στοργικός πατέρας που ποιμαίνεται με πλούσια αγάπη το ποίμνιό σας, που μεριμνάτε για την υγεία του, πώς μπορείτε να αφήνετε τον διάβολο να χορεύει στο ταψί τους μέλλοντες συζύγους; Ο φόβος των κυρώσεων για τον κορωνοϊό είναι μεγαλύτερος του φόβου της Κρίσης σας;

«οὐκ οἴδατε ὅτι τά σώματα ὑμῶν μέλη Χριστοῦ ἐστιν; ἄρας οὖν τά μέλη τοῦ Χριστοῦ ποιήσω πόρνης μέλη; μή γένοιτο. ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ὁ κολλώμενος τῇ πόρνῃ ἓν σῶμά ἐστιν; ἔσονται γάρ, φησίν, οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν· ὁ δέ κολλώμενος τῷ Κυρίῳ ἓν πνεῦμά ἐστι. φεύγετε τήν πορνείαν. πᾶν ἁμάρτημα ὃ ἐάν ποιήσῃ ἄνθρωπος ἐκτός τοῦ σώματός ἐστιν, ὁ δέ πορνεύων εἰς τό ἴδιον σῶμα ἁμαρτάνει. ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι τό σῶμα ὑμῶν ναός τοῦ ἐν ὑμῖν Ἁγίου Πνεύματός ἐστιν, οὗ ἔχετε ἀπὸ Θεοῦ, καί οὐκ ἐστέ ἑαυτῶν; ἠγοράσθητε γάρ τιμῆς· δοξάσατε δή τόν Θεόν ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καί ἐν τῷ πνεύματι ὑμῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ.» (Α΄ Κορ. στ΄ 15-20)


Απομαγνητοφώνηση βίντεο:

Δημοσιογράφος: Σεβασμιώτατε, στο τραπέζι υπάρχει πάντα και το μέτρο που αφορά το κλείσιμο ξανά των εκκλησιών. Τώρα με τον Δεκαπενταύγουστο έχουμε και λιτανείες και δεν ξέρω αν απαγορευτούν ή όχι. Εγώ να ήθελα τη θέση τη δική σας σε ό,τι αφορά τα μέτρα ξανά να τα δούμε και στην Εκκλησία.

Μητροπολίτης Συμεών: Καταρχάς το πρόβλημα δεν είναι αν τα μέτρα θα είναι αυστηρά ή δε θα είναι αυστηρά ή δε θα είναι γενικευμένα, είναι αν τα μέτρα θα τηρούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι να τηρούνται σωστά τα μέτρα, είτε είναι αυστηρά είτε λιγότερο αυστηρά, δηλαδή η τήρηση των αποστάσεων, οι κανόνες υγιεινής και οι μάσκες όπου έχουν απαιτηθεί, πρέπει να τηρούνται και να τηρούνται σωστά. Έχω δει ότι πάρα πολλοί ότι φορούν τη μάσκα σε ένα κλειστό χώρο και μετά εξέρχονται έξω, τη βγάζουν, ασπάζονται ο ένας τον άλλον και μάλιστα λένε «Α! Να βγάλω τη μάσκα να σε φιλήσω καλύτερα». Οπότε είναι δώρον άδωρον αν τη φορούσε πριν μία ώρα τη μάσκα ή επί δύο ώρες. Το φέρνω σαν ένα απλό παράδειγμα. Το βασικότερο είναι λοιπόν, να έχουμε μία συνέπεια στο οποίο γενικότερα πάσχουμε. Αλλά, να ξέρετε ότι οι πιο συνεπείς και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, τουλάχιστον στη Φθιώτιδα, είναι οι πιστοί, είναι οι χριστιανοί, είναι οι Εκκλησίες. Είναι άδικο, επειδή μπορεί να παρατηρείται μία περίπτωση αμέλειας ή συνωστισμού να αδικούνται όλοι αυτοί, οι οποίοι με τόσο συνέπεια (ιερείς, επίτροποι), πολλές φορές έχουν γίνει κακοί κιόλας και δυσάρεστοι, έχουν τηρήσει και εφαρμόσει τα μέτρα με πολύ πόνο και με πολλή οδύνη. Εδώ δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι, ούτε να είμαστε οδοστροτήρες.

Δημοσιογράφος: Πάντως Σεβασμιώτατε, είδαμε και σε γάμους τα μυστήρια τα οποία έγιναν, όπου εκεί υπήρξε και μία «απροσεξία».

Μητροπολίτης Συμεών: Ναι, διότι γίναν γλέντια με πολλά άτομα, γίναν δεξιώσεις με εκατοντάδες άτομα. Πρέπει να ξεχωρίσουμε το μυστήριο που τελείται στην Εκκλησία και κατά κανόνα μπένουνε λίγα άτομα μέσα, από το γλέντι. Θα μπορούσαν να απαγορευτούν οι γάμοι. Εγώ, θα παρακαλούσα να είμαστε λίγο αντικειμενικοί, γιατί αυτό σημαίνει επιστήμη. Γίνεται ιχνηλάτηση, γίνεται έρευνα των επαφών, να δούμε πόσα κρούσματα έχουμε από τη Θεία Λειτουργία και από τη Θεία Λατρεία. Μην μπερδεύουμε τη δεξίωση, το γλέντι, τον DJ, τον χορό, το ξενύχτι, το μεθύσι, με ό,τι έγινε στο γλέντι με το μυστήριο διήρκηση λίγη ώρα, με λίγους καλεσμένους και με αποστάσεις και με μέτρα υγιεινής. Και στο κάτω κάτω, αν οι γάμοι είναι το πρόβλημα, ας μη γίνουν γάμοι φέτος, δε χάλασε ο κόσμος.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο Σεβασμιώτατε και πάντα είστε ένας άνθρωπος, ο οποίος με σύνεση μιλά και πάντα με μετριοπάθεια. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε από εσάς, νομίζω ότι τα λέτε ακριβώς όπως πρέπει αυτή τη στιγμή, το μόνο που χρειάζεται η πραγματική καθοδήγησή σας προς τους πιστούς, να τους επισημαίνετε ότι είναι και στα καθήκοντά τους και αυτό, η αυτοπροστασία και η προστασία της κοινωνίας.

Μητροπολίτης Συμεών: Να καταλάβουμε όλοι μας ότι αυτό που μας ζητείται αυτή την ώρα δεν είναι δύσκολο. Το να πλύνουμε τα χέρια μας, το να φορέσουμε για λίγη ώρα τη μάσκα, το να κρατήσουμε μία απόσταση δεν είναι κάτι το φοβερό, ούτε κάτι το τόσο δύσκολο, μπορούμε να το κάνουμε όλοι. Όμως, πρέπει να αφήσουμε ο καθένας μας τις εμμονές μας, τις ιδεολογίες μας, τις πολιτικές μας σκοπιμότητες έξω από την υγεία. Η υγεία είναι πάνω απ’ αυτά και δε χρειάζεται να επενδύουμε, ούτε να χτίζουμε καριέρες πάνω στον κορωνοϊό, ούτε με συνωμοσίες, ούτε με το αντίθετο των συνωμοσιών. 

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο Σεβασμιώτατε, προσυπογράφω.
Στις Εκκλησίες, είναι ο χώρος που κατεξοχίν τηρούνται τα μέτρα, δηλαδή όποιος πάει θα δει ότι και αποστάσεις υπάρχουν και ο κόσμος μέσα είναι ελάχιστος και ανά δύο θέσεις είναι κενές και δεν υπάρχει κλιματισμός ή ανεμιστήρας. Έχουν ανοιχτές τις πόρτες, είμαι μάρτυρας και εγώ σε πρόσφατη τελετή.

Μητροπολίτης Συμεών: Και επειδή έχουμε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, προσέχουν έτι περισσότερο.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Μητροπολίτης Φθιώτιδας: Αν οι γάμοι είναι το πρόβλημα, ας μην γίνουν φέτος – ΒΙΝΤΕΟ


Δείτε σχετικά:
Οι νόμιμοι μασκοφόροι των Εκκλησιών πληγώνουν τον Ουράνιο Βασιλιά!
Οι μωρίες, οι ασέβειες, οι βλασφημίες και οι ανοησίες καλά κρατούν!
Ας έδειχνε η Ιεραρχία τον ίδιο ζήλο για τη μετά προσοχής τήρηση των Ιερών Κανόνων!
π.Θεόδωρος Ζήσης, Η μάσκα μέσα στο Ναό προσβάλει την ιερότητα του ιερού χώρου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Προς αποκατάσταση της αλήθειας: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΩΔΕΚΑ (12) ΛΑΪΚΩΝ
π.Νικόλαος Μανώλης, Είμαστε μαζί με τον π.Ιγνάτιο στις διώξεις του
Μάσκες, αντισηπτικά και Άγιος ο Θεός
π.Θεόδωρος Ζήσης, Είναι βλασφημία να φορούμε μάσκες μέσα στην Εκκλησία [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά