Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Είτε παραστάθηκε και δεν μνημόνευσε είτε δεν παραστάθηκε, είναι ένα και το αυτό…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μια είδηση κυκλοφορεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, πως ο αντιπρόσωπος  της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος, π. Μακάριος, αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη λιτανεία της εικόνας του Άξιον Εστί, τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία.

Το ρεπορτάζ λέει πως η λιτανεία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από το Ναό του Πρωτάτου και η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί πέρασε από μεγάλο αριθμό αντιπροσωπειών των Μονών στις Καρυές. Όταν έφτασε στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος, που ήταν το τελευταίο στη σειρά, την εικόνα υποδέχτηκε ο επικεφαλής του π. Μακάριος. Σύμφωνα με το τυπικό, σε κάθε αντιπροσωπείο ο αντιπρόσωπος υποδέχεται τις εικόνες της λιτανείας και τελεί δέηση, στην οποία μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ηγούμενο της εκάστοτε Μονής. Ο π.Μακάριος στη δέηση που έκανε αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μικροένταση και φωνές διαμαρτυρίας από τους μοναχούς που ήταν στη λιτανεία. Στο περιστατικό δε δόθηκε συνέχεια. Ωστόσο  αναμένεται να συζητηθεί στη Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Επιπρόσθετα, μοναχοί που μπήκαν στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος είδαν μια μεγάλη σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας των Ρομανόφ (ήταν η σημαία της Αυτοκρατορίας από το 1858 ως το 1896) με μαύρο, κίτρινο και λευκό χρώμα που έγραφε Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός, και κάποιοι από αυτούς δυσανασχέτησαν.

Σε άλλες ηλεκτρονικές σελίδες κυκλοφορεί διάψευση ουσιαστικά των γεγονότων. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αποτέλεσμα της διάθεσης της Ιεράς Κοινότητας να μη δώσει μεγαλύτερη έκταση στο θέμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του voria.gr, σύμφωνα με τις οποίες ζητείται ήδη να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ υπάρχουν αρκετοί αντιπρόσωποι Μονών που απαίτησαν να ενημερωθεί επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Σύμφωνα με τις διαψεύσεις, στο Αντιπροσωπείο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος δεν υπήρχε διάκονος της Μονής και η δέηση τελέστηκε από το διάκονο του Πρωτάτου, ο οποίος φυσικά μνημόνευσε κανονικά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τους Ρώσους πατέρες που ήταν παρόντες. Η συγκεκριμένη μάλιστα σημαία βρίσκεται στην ίδια θέση εδώ και μία δεκαετία περίπου και οι παλαιοί πατέρες των Καρυών την θυμούνται σε όλες τις τελευταίες λιτανείες.

Είτε τα πράγματα έχουν έτσι είτε αλλιώς, γεγονός είναι ότι η αναγνώριση εκ μέρους του Πατριάρχη των Ουκρανών σχισματικών δίχασε την Ορθοδοξία, δίχασε το Άγιο Όρος και δημιούργησε σίγουρα ζητήματα στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος, όπου εκεί ακόμη Ουκρανοί και Ρώσοι είναι ένα. Είναι γνωστή η θέση της Μονής, ότι οι πύλες της είναι κλειστές για τους εκπροσώπους της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς και η θέση του καθηγουμένου Ευλογίου. Το Μοναστήρι δεν τους αναγνωρίζει, αλλά και ούτε πρόκειται να τους αναγνωρίσει στο μέλλον. 

Ας μη μας λένε, λοιπόν, τα διάφορα ορθόδοξα ιστολόγια ότι οι πληροφορίες αυτές είναι “αποκυήματα νοσηρής φαντασίας με στόχο το Άγιο Όρος“, γιατί η κρίση στο Άγιο Όρος λόγω του Ουκρανικού κακοκέφαλου πραγματικά σοβεί. Χρόνια τώρα τα ορθόδοξα αγιορείτικα αντανακλαστικά και οι αγιορείτικες συνειδήσεις προκαλούνται, διχάζονται και δοκιμάζονται σε ακραίο βαθμό! Επιτέλους, η μη μνημόνευση του Πατριάρχη ή η διακοπή κοινωνίας μαζί του δε θα είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση! 

Για να τελειώνουμε, είτε ο αντιπρόσωπος της Μονής παραστάθηκε στη λιτανεία του Άξιον Εστί και τέλεσε τη δέηση, χωρίς να μνημονεύσει τον Πατριάρχη, είτε δεν παραστάθηκε καν αντιπρόσωπος της Μονής, ακριβώς για να μην έρθει στη δύσκολη θέση να μη μνημονεύσει τον μοιραίο αυτόν Πατριάρχη, είναι ένα και το αυτό! 

Αλίμονο σε αυτούς που προκαλούν τα σχίσματα και τις διαιρέσεις! Δεν τους ξεπλένει ούτε το αίμα του μαρτυρίου, σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες! (1)

  1. Ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν ξεπλένει την αμαρτία του σχίσματος στην Εκκλησία! (αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου)(μέρος Β)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Άγιο Όρος: Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
– Γιατί επετράπη στον αξιότιμο Πρέσβη του Ισραήλ, αλλά αλλόθρησκο, να παρακολουθήσει ιερές ακολουθίες στο…
– Εκκλησιαστικός Ολοκληρωτισμός στο Άγιο Όρος
– Παράνομα γυρίσματα στο Άγιον Όρος-Αναστάτωση στους αγιορείτες μοναχούς