Παρέμβαση για το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας, λίγα 24ωρα πριν από την έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος,  η  οποία θα συζητήσει το θέμα αυτό.

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA Novosti, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρών κάλεσε τους Έλληνες Ιεράρχες να λάβουν μια «υπεύθυνη απόφαση».

«Η Ελληνική Εκκλησία είναι αυτοκέφαλη και ελπίζω ότι θα πάρει μια υπεύθυνη απόφαση, που να αντιστοιχεί στο πνεύμα και το γράμμα των εκκλησιαστικών κανόνων, χωρίς πίεση από το εξωτερικό» τόνισε.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε περίπτωση που η Εκκλησία της Ελλάδος, αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απάντησε:

«Πώς θα αντιδρούσε η Εκκλησία της Ελλάδος εάν η Ρωσική Εκκλησία αναγνώριζε μία από τις παλαιοημερολογίτικες παρατάξεις; Εκτιμώ ότι  η απάντηση είναι προφανής! Όσοι μας ασκούν κριτική, ας να φαντασθούν τον εαυτό τους στη θέση μας. Είμαστε ανοικτοί για διάλογο και προσβλέπουμε στο διάλογο» και πρόσθεσε: « Εάν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα χωρίς να πλήξουμε την εκκλησιαστική ενότητα, ελάτε να κάνουμε ένα διάλειμμα. Να αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

ΠΗΓΗ