Ο κορωνοϊός είναι ο καλύτερος ηθοποιός, μας «διδάσκει» όλους και αλλάζει όποτε θέλει τόπους και ρόλους, έχει τους δικούς του τρόπους και «παιδεύει» τους ανθρώπους.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Οι μάσκες προσώπου είναι «πολύ επικίνδυνες» για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Σουηδίας, Anders Tegnell. Όπως επισημαίνει ο κ.Tegnell, η επικινδυνότητα της μάσκας προσώπου έγκειται στο ότι δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Ωστόσο, δεν αναστέλλει αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού.

«Είναι επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι οι μάσκες προσώπου θα περιορίσουν τον ιό, εφόσον κάνουμε λόγο για την πανδημία Covid-19», δήλωσε ο Anders Tegnell που είναι ιδιαίτερα αρνητικός στο ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown.

«Οι μάσκες προσώπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελείς σε άλλες περιπτώσεις. Αλλά να γεμίσετε εμπορικά κέντρα με ανθρώπους που φορούν μάσκες είναι σίγουρα κάτι τελείως λάθος», πρόσθεσε ο διακεκριμένος Σουηδός λοιμωξιολόγος. Ο Tegnell ήταν εξ αρχής με συνέπεια κατά της χρήσης μάσκας, δηλώνοντας ότι «Με τους αριθμούς να μειώνονται πολύ γρήγορα στη Σουηδία, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να φοράμε μάσκα προσώπου στη Σουηδία, ούτε καν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να επιβάλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Παρότι τόσοι άνθρωποι παγκοσμίως φορούν μάσκα, ο ιός εξαπλώνεται. Εκπλήσσομαι που δεν έχουμε περισσότερες ή καλύτερες μελέτες που να δείχνουν τι πραγματικά κάνουν οι μάσκες. Είναι πιο πολύ εφέ. Χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο έχουν υποχρεώσει τους πολίτες τους να φορούν μάσκες, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων ακόμα αυξάνεται».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Σουηδία, η οποία δεν επέβαλε lockdown, έχει δει τα περιστατικά και τους θανάτους από τον κορωνοϊό να επιβραδύνονται.

Πόσο χαιρόμαστε να ακούμε αλήθειες! Κι εδώ, σε όλο το άρθρο του αγαπητού Λοιμωξιολόγου, κάθε πρόταση είναι αλήθεια, κάθε λέξη υπηρετεί την επιστημονικά ανθρώπινη αλήθεια. Δικαίως του ανήκει απ’ ό,τι φαίνεται, ο τίτλος του κορυφαίου Λοιμωξιολόγου για τη χώρα του. Πώς να το πεις αυτό στους φοβισμένους και τρομαγμένους ανθρώπους που παρακολουθούν ανελλιπώς τα δελτία ειδήσεων και την ενημέρωση από το μοναδικό ενημερωτικό δίδυμο των ειδικών, του Λοιμωξιολόγου της επιτροπής και της πολιτικής προστασίας!

Ας μελετήσουμε από μόνοι μας ό,τι στοιχείο υπάρχει στο φως και ευχόμαστε και αυτά που είναι κρυμμένα να τα φανερώσει ο Θεός. Ο κορωνοϊός έχουμε ακούσει σχεδόν όλοι ότι είναι ένας αόρατος εχθρός, και να ‘ταν μόνον αυτός ο επικίνδυνος εχθρός… Σε κάθε βήμα μας, το τι μας περιμένει, κανείς δεν ξέρει. Ο κορωνοϊός είναι ο καλύτερος ηθοποιός, μας «διδάσκει» όλους και αλλάζει όποτε θέλει τόπους και ρόλους και «παιδεύει» τους ανθρώπους. Όπως φαίνεται έχει πολλά ονόματα και πολλούς τρόπους, σε όλες τις χώρες για να ασχοληθεί με τους ανθρώπους.

Μόνο μάσκα δε φορά, επειδή τη φοράμε εμείς γι’ αυτόν, όταν αυτή μας επιβάλλεται αυστηρώς. Δηλώσαμε χαρακτηριστικά ότι είναι αόρατος εχθρός, έτσι λοιπόν προέκυψαν και τα μέτρα και το κυνήγι μαζί του παύει να γίνεται οικειοθελώς, αλλά βάσει νόμων και κανόνων. Ο κορωνοϊός είναι ο καλύτερος υποτακτικός του Θεού, μας ανέφερε παλαιότερα ο άγιος Γέροντας Γαβριήλ. Γι’ αυτό, αν αυτό το πιστεύουμε κι εμείς, ας τον έχουμε από κοντά, να διδασκόμαστε από την υπακοή του, όσοι ασφαλώς μπορούμε να τον βλέπουμε με τα μάτια του Γέροντα και με πίστη ακολουθούμε τις σωτήριες οδηγίες του. Αλλά, η παραπάνω αλήθεια είναι σταθμός και η αγάπη, για την αλήθεια έξω βάλλει τον φόβο, κι έτσι: «Φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἀλλ᾽ ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τόν φόβον, ὅτι ὁ φόβος κόλασιν ἔχει, ὁ δέ φοβούμενος οὐ τετελείωται ἐν τῇ ἀγάπῃ». (Α΄ Ιω. δ΄ 18).

Λοιπόν, ας θυμηθούμε ότι στην αρχή της πανδημίας δεν υιοθετήθηκαν οι μάσκες για τους υγιείς ανθρώπους. Σταδιακά ήρθαν στη ζωή μας, πρώτα στα νοσοκομεία, όπου ήταν και παραμένει ο φυσικός χώρος τους, στα χειρουργεία δηλαδή, και κατόπιν σε όλους τους κλειστούς χώρους και με επέκταση στους ανοικτούς χώρους, όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Αναφέρει πρόσφατα ο κ. Μαγιορκίνης ο Λοιμωξιολόγος της ειδικής επιτροπής, ότι:

«Βλέπουμε μια ήπια αυξητική τάση. Ωστόσο τα μοντέλα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση γνωρίζουμε πως ότι κάναμε είχε αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν, γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα ποια είναι τα εργαλεία. Ξέρουμε πότε πρέπει να εφαρμοστούν. Θα περιμένουμε μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Νομίζω ότι με τη χρήση της μάσκας θα πάμε καλά. Θεωρώ δηλαδή, όλες οι ενδείξεις δείχνουν, ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή και ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown, είναι το καλύτερο alternative που έχουμε στο lockdown και θα το χρησιμοποιήσουμε νομίζω εκτεταμένα. Και στη συνέχεια σε άλλο σημείο αναφέρει, λοιπόν, όσον αφορά τα περιστατικά που αναφέρονται ως επαναμολύνσεις. Αυτό δε μας ανησυχεί σε αυτή τη φάση. Και δε μας ανησυχεί διότι θα έλεγα, προσωπικά, μου δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, διότι προς τα εκεί θα κινηθεί η κατάσταση. Όταν θα εμβολιαστούμε μπορεί να γινόμαστε παροδικά φορείς του ιού και να μην καταλαβαίνουμε τίποτα».

Σχετικά με τις μάσκες, στις 09-04-20 ο κ. Τσιόδρας είχε επισημάνει πως η χρήση τους ίσως αν αξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα, πάντως προς το παρόν, η χρήση μάσκας δε συστήνεται. Προσέθεσε, επίσης, ότι ειδικά οι μάσκες με βαλβίδα (οι υψηλής αναπνευστικής προστασίας) πρέπει να αποφεύγονται από τον γενικό πληθυσμό, καθώς «μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους», ανέφερε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος, ειδικά με δεδομένο πως εν μέσω πανδημίας η ανάγκη για ιατρικό υλικό σε νοσοκομεία εντείνεται. Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως «η χρήση μάσκας ενέχει και κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά».

Άλλωστε, στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έχουν αναρτηθεί αναλυτικές οδηγίες (COVID-19 – Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό) σε σχέση με τη σωστή χρήση της μάσκας, καθώς με τη διαδικασία κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι.

Η χρήση της μάσκας γίνεται σύμφωνα με πρωτόκολλο, το οποίο γνωρίζουν άριστα οι χειρουργοί Ιατροί και το εξειδικευμένο προσωπικό στα χειρουργεία, όπως και μερικοί ακόμη τομείς πάντα στον χώρο της υγείας. Η σωστή χρήση μιας χειρουργικής μάσκας επιβάλλει να αντικαθίσταται τακτικά, δηλαδή κάθε μία ώρα περίπου στις συνθήκες του χώρου του χειρουργείου. Όταν όμως ξεφύγουμε του συγκεκριμένου χώρου, καταλαβαίνουμε πόσο ανατρέπονται όλα τα δεδομένα και δεν μπορούν να υφίστανται καν απλοί κανόνες ασφαλούς χρήσης. Όταν σε πολλούς χώρους και μόνο η υψηλή θερμοκρασία και η παρατεταμένη χρήση της μάσκας δημιουργεί συνθήκες δύσκολες: εφίδρωσης, άπνοιας, εύκολης κόπωσης, ζάλης κτλ. Είναι γνωστό στην Ιατρική κοινότητα ότι τα μικρόβια και τα βακτήρια δε διαπερνούν τη μάσκα, αλλά οι ιοί που είναι πολλαπλάσια μικρότεροι μπροστά τους, αυτοί με πολύ ευκολία τη διαπερνούν. Επιπλέον με την ύγρανση, η μάσκα γίνεται ο φυσικός μαγνήτης όλων των μικροβίων, βακτηρίων και ποικίλων ιών και έτσι αποτελεί εστία μόλυνσης και βοηθά να μεταδοθεί πιο εύκολα ο ιός, αλλά και ό,τι άλλο εισχωρήσει λόγω της επιμόλυνσης, από την αναπνευστική οδό.

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε τον βαθμό προστασίας της υφασμάτινης μάσκας που είναι ποιοτικά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τη χειρουργική και συστήνεται από τον ΠΟΥ μόνο για τους υγιείς, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες πάντα συστήνεται η χειρουργική.

Όταν ζούμε σχεδόν καθημερινά για λόγους εργασίας μέσα στον χώρο της υγείας ή έχουμε έναν χρόνια πάσχοντα ασθενή στην οικογένειά μας, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πολύ καλά τον βαθμό προστασίας της μάσκας. Ακόμη, αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους της επιμόλυνσης, της κακής αναπνοής, της επίδρασης στον ψυχισμό του υγιούς ή του πάσχοντα ανθρώπου μας και τον περιορισμό που υφίσταται, αλλά και την αναγκαιότητα της χρήσης της κάποιες φορές για την προστασία τη δική του, τη δική μας και των υπολοίπων. Όμως σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε την ανθρώπινη νοημοσύνη όλων μας, απέναντι στην επιβολή μέτρων απομόνωσης, ενάντια στην προσωπική ελευθερία, στη σκέψη και έκφραση, στη στέρηση των αγαθών της ζωής, και σε όσα πνευματικά δωρήθηκαν από το Θεό στον άνθρωπο, για να πορευτεί μέσα σε κοινωνία συναντίληψης, συμπάθειας, συμπόνιας και αγάπης με τον συνάνθρωπο.

Όταν η συγκεκριμένη μάσκα αποσπάται από τον χώρο της και από τον σκοπό που υπηρετεί και γίνεται μόδα στυλιστική, τρόπος έκφρασης μιας ιδιότυπης απομόνωσης ή επιβάλλεται με τον φόβο ως νέος τρόπος ζωής και αναγκαστικής σιωπής και παρουσιάζεται ως αξεσουάρ ρούχων και συντελεί στην προώθηση νέας κουλτούρας. Κρίνεται τότε μάλλον περισσότερο επικίνδυνη, όχι μόνο στην αποτελεσματική προστασία από τον ιό ή την επιμόλυνση όταν δεν είναι σωστή η χρήση της, αλλά στην αλλαγή του ψυχικού και πνευματικού υπόβαθρου του ανθρώπου, στην εσωτερική μετάλλαξη και παραμόρφωση του όλου ανθρώπου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
Καβάλα… όπως Φλώρινα
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά
Η παράνοια στην Ταϊλάνδη
Το κυνήγι μαγισσών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Οι λοιμωξιολόγοι έγιναν λειτουργιολόγοι και οι λειτουργιολόγοι έγιναν λαγοί
Η προώθηση της μάσκας στους Ναούς από τον Αρχιεπίσκοπο (ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ)
Η Πάτρα, η μάσκα και ένα ερώτημα!
Γιατί τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά;
Οι άλλες όψεις του νομίσματος
Εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο [mp3 2020]
Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 2ο από 3)
– Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 1ο από 3)