Προβληματισμοί στο μικροσκόπιο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο ιατροδικαστής Pasquale Mario Bacco μίλησε στο συνέδριο και αποκάλυψε πληροφορίες που μέχρι πρότινος δεν είχαν φανερωθεί. Ήταν ένας από τους 11 πρώτους γιατρούς που έκαναν τις νεκροψίες στην Ιταλία και διαπίστωσαν ότι τα πρωτόκολλα ή δεν τηρούνταν ή ήταν λανθασμένα. Ανακάλυψε λάθη στην αντιμετώπιση των περιστατικών που νόσησαν από κορωνοϊό και κατέληξαν.

Στην Ελλάδα ωστόσο, νεκροτομές νεκροψίες δε διενεργούνταν επειδή σύμφωνα με γνωστό ιατροδικαστή της Ελλάδας: «Ο ιατρικός κόσμος, εκτός ιατροδικαστικής κοινότητας, γνωρίζει πολύ καλά ότι αν έχουμε μια επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου -κι ύστερα από μία συγκεκριμένη διαδικασία και κλινική πορεία- δεν χρειάζεται να διενεργούμε τέτοιες εξετάσεις. Είναι σαν να μπαίνει κάποιος με έμφραγμα στο νοσοκομείο (όπως ακριβώς κάποιος μπαίνει με covid 19) όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του από έμφραγμα. Τι παραπάνω να διερευνηθεί; Αυτό έχει γίνει ήδη μέσα στο νοσοκομείο!».

Ο Ιταλός ιατροδικαστής αποκάλυψε πως κατά τις νεκροτομές βρέθηκαν θρομβώσεις στα αιμοφόρα αγγεία του πνεύμονα οι οποίες θα μπορούσαν να θεραπευτούν με χορήγηση ειδικών φαρμάκων που λύουν τους θρόμβους. Αντί αυτών, χορηγήθηκε οξυγόνο σε μεγάλη συγκέντρωση και πίεση η οποία σύμφωνα με εκείνον έφερε το θάνατο των ασθενών που νοσούσαν από τον ιό αυτό.

Ανατρέχοντας στις παρενέργειες της οξυγονοθεραπείας πληροφορούμαστε ότι οι βλαβερές επιδράσεις του οξυγόνου εξαρτώνται από την πυκνότητά του, τη διάρκεια παροχής, την προϋπάρχουσα κατάσταση των πνευμόνων κ.α.

Οι σημαντικότερες είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης και είναι οι εξής:

-Σε χρόνιες πνευμονοπάθειες, που υπάρχει σημαντική κατακράτηση CO2, η εσφαλμένη χρήση οξυγονοθεραπείας με υψηλά μίγματα έχει ως επακόλουθο την καταστολή του αναπνευστικού κέντρου και σε ακραίες καταστάσεις την αναπνευστική οξέωση και το κώμα.

Ατελεκτασία κυψελίδων, μετά από χορήγηση μεγάλης πυκνότητας οξυγόνου.

Η τοξικότητα του οξυγόνου στους πνεύμονες. Αυτή αφορά κυρίως ιστικές βλάβες και οφείλεται στην απελευθέρωση ελεύθερων ριζών Ο2 σε μεγάλες ποσότητες, επί εκθέσεως σε υψηλές μερικές πιέσεις Ο2.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η πυκνότητα οξυγόνου πάνω από 60-70% και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει τοξικές εκδηλώσεις όπως βήχα, τραχειοβρογχίτιδα, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή ίνωση στους ενήλικες.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον κύριο Bacco ήταν οι βλάβες από τη χρήση μάσκας, γιατί, όπως απεφάνθη, αυτή μειώνει το οξυγόνο στο αίμα, αυξάνοντας τις αντιστάσεις των αεραγωγών. Αυτό που ισχυρίζεται ο επιστήμονας έχει λογική, η οποία εξηγείται μέσω της φυσιολογίας της αναπνοής. Η ροή του αέρα προς το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό μας σύστημα δίνεται από τον τύπο:

RAW=(PATM- PA)/ V̇  =  PA/V̇  

όπου: RAW= airway resistance =αντίσταση αεραγωγών

PATM- PA=atmosphere pressure –alveolus pressure= ατμοσφαιρική πίεση –κυψελιδική πίεση

 V= Volume =ροή αέρα 

Από τον τύπο αυτόν προκύπτει ότι η μείωση της ροής του αέρα μπορεί να φέρει αύξηση στις αντιστάσεις των αεραγωγών, κάτι που σημαίνει μειωμένο αερισμό των πνευμόνων. Με τη σειρά του, η ροή του αέρα είναι ανάλογη του γινομένου του μήκους του σωλήνα επί της διατομής του σωλήνα. Αν μειωθεί η διατομή, τότε μειώνεται και η ροή του αέρα.

Στη μάσκα αντικαθίσταται η διατομή της εισόδου των αεραγωγών (στόμα, ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, οι κεντρικοί αεραγωγοί, και οι μικρότεροι, περιφερικοί αεραγωγοί) από χιλιάδες μικρούς πόρους διαστάσεως μερικών νανoμέτρων, οπότε η άνετη διέλευση των αερίων μέσα από το ύφασμα δε θα μπορούσε να είναι το ίδιο εύκολη όπως στην ελεύθερη αναπνοή.

Εδώ τίθεται ακόμα ένα δεδομένο για το παραπάνω ζήτημα: η αύξηση στην αντίσταση της ροής ενός αερίου εξαρτάται και από τη γλοιότητα του αερίου στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, αυξάνεται και η γλοιότητα αυτού.

Όπου η γλοιότητα ή ιξώδες ανεβαίνει ανάλογα με τη θερμοκρασία. (Π.χ. ανάμεσα σε δύο υγρά στο μέλι και στο νερό, αυξημένη γλοιότητα έχει το μέλι, μειωμένη έχει το νερό.)

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η διάμετρος των αεραγωγών και η γλοιότητα του αέρα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση ή τη μείωση των αντιστάσεων των αεραγωγών.

Δεδομένης της μη γρήγορης και άμεσης ανανέωσης του αέρα πίσω από τη μάσκα προκύπτει το ερώτημα της σωστής αναλογίας του αέρα πίσω από τη μάσκα.

Η σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα είναι:

Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα
ΣυστατικόΣύμβολοΠεριεκτικότητα % ν/ν
ΆζωτοΝ278,08
ΟξυγόνοO220,95
ΑργόAr0,93
Διοξείδιο του άνθρακαCO20,03
Άλλα αέρια0,01

Κατά τη μεταβολή των αναλογιών των συστατικών του αέρα, προκύπτουν βασικά προβλήματα:

Οξέωση – υπερκαπνία:

Αν έχουμε ως δεδομένο ότι η εναλλαγή αέρα μέσα στη μάσκα δεν γίνεται με τον ρυθμό που γίνεται στην ελεύθερη αναπνοή, θα ήταν καλό να αναλογιστούμε αν διατηρείται στα ίδια ποσοστά με τον ατμοσφαιρικό ο εκπνεόμενος αέρας που εγκλωβίζεται πίσω από τη μάσκα. Αν δε γίνεται ανανέωση του αέρα σε γρήγορο ρυθμό, τότε επαναεισπνέεται μεγάλο μέρος του εκπνεόμενου αέρα ο οποίος έχει μεγάλη συγκέντρωση σε διοξείδιο του άνθρακα. Η αυξημένη εισπνοή του διοξειδίου δημιουργεί οξέωση. Άρα η μάσκα κάνει πιο όξινο το αίμα ενώ φυσιολογικά πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό. Τα συμπτώματα ξεκινάνε με πονοκεφάλους, έως αυξημένη αντίσταση στους αεραγωγούς, συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, υποξία, έως σοβαρές απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές (PH <6,8 επιφέρει θάνατο). Σχετικά με τα είδη, οι διαφορετικοί τύποι μάσκας ποικίλλουν σε συγκέντρωση CO2, αλλά το κύριο παραμένει το ίδιο. Ο αναπνευστικός αέρας που είναι πολύ πλούσιος σε CO2 έχει τις δικές του αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

 Υποξία –ανοσοκαταστολή:

Η μείωση των επιπέδων οξυγόνου (υποξία) σχετίζεται με εξασθένηση της ανοσίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υποξία μπορεί να αναστέλλει τον τύπο των κύριων ανοσοκυττάρων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Αυτό θέτει το στάδιο για τη μόλυνση και εξέλιξη οποιασδήποτε λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού και γενικά καθιστά τον οργανισμό επιρρεπή σε λοιμώξεις. Επίσης, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υποξίας θεωρούνται σημαντικός παράγοντας στην αθηροσκλήρωση και ως εκ τούτου αυξάνει όλες τις καρδιαγγειακές (καρδιακές προσβολές) και εγκεφαλοαγγειακές (εγκεφαλικά). Το χαμηλό οξυγόνο προάγει επίσης τη φλεγμονή. 

Ένα άλλο μείζον θέμα είναι τα άτομα με καρκίνο. Ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, διατρέχουν περαιτέρω κίνδυνο από παρατεταμένη υποξία, καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει καλύτερα σε ένα μικροπεριβάλλον που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. 

Ανοσοκαταστολή:

Το μειωμένο οξυγόνο καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά τον οργανισμό επιρρεπή σε ευκαιριακές λοιμώξεις. Η υγρή και ζεστή μάσκα είναι εστία πολλαπλασιασμού μικροβίων και επιπλέον ενεργοποιεί τους ενδογενείς ιούς.

Επαναλοίμωξη: 

Όταν ένα άτομο μολυνθεί με αναπνευστικό ιό, θα αποβάλει μέρος του ιού με κάθε αναπνοή. Φορώντας μάσκα σε καθημερινή βάση, οι εκπνεόμενοι ιοί δε θα είναι σε θέση να διαφύγουν και θα συγκεντρωθούν στα ρινικά περάσματα, θα εισέλθουν στα οσφρητικά νεύρα και θα ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και θα ανανεώνουν συνεχώς τους ιούς, αυξάνοντας τη συγκέντρωση του ιού στους πνεύμονες και τις ρινικές οδούς. Με άλλα λόγια, αύξηση του φορτίου του ιού. Ο Ιταλός γιατρός έθεσε έναν προβληματισμό που αφορούσε τη χρήση των μασκών και κατά πόσο βοηθούσαν στη μετάδοση του μικροοργανισμού ή όχι.

Σε μια μικρή έρευνα βρέθηκε ότι την Άνοιξη του 2020 ίσχυε πως οι μάσκες δεν προστατεύουν το χρήστη. Διαβάσαμε σε δημοσίευμα τον Απρίλιο του 2020, τότε που οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες ακόμα πως «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» έναντι του COVID-19 και ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρησιμότητά του για την προστασία μη ασθενών». Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος, το CDC δε συνιστούσε μάσκα προσώπου ή κάλυμμα οποιουδήποτε είδους, εκτός αν ένα άτομο ήταν γνωστό ότι έχει μολυνθεί, δηλαδή μέχρι πρόσφατα. Τα μη μολυσμένα άτομα, όπως αναφερόταν στη σχετική σελίδα, δε χρειαζόταν μάσκα.

Ο Δρ Russell Blaylock είχε πει ότι όχι μόνο οι μάσκες προσώπου αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους υγιείς από το να αρρωστήσουν, αλλά επίσης δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του χρήστη. Εάν δεν είναι κάποιος άρρωστος, δεν πρέπει να φοράει μάσκα. Για παράδειγμα όταν ένα άτομο έχει φυματίωση είναι εκείνο που φοράει μάσκα και όχι ολόκληρη την κοινότητα των υγιών ατόμων. 

Οι ιατρικές μάσκες επίσης είχαν αποδειχθεί ότι ήταν αναποτελεσματικές έναντι των ιών, ενώ οι μάσκες υφασμάτων εστία αναπαραγωγής μικροοργανισμών. Μια μελέτη του 2015 στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη κολλούσαν ιούς από τους ασθενείς τους 13 φορές πιο συχνά εάν φορούσαν μάσκα υφάσματος από ό,τι αν φορούσαν ιατρική μάσκα και μία κινεζική μελέτη διαπίστωσε ότι μία ιατρική μάσκα δεν ήταν πιο προστατευτική έναντι των ιών από τη μη χρήση μάσκας.

Ο δόκτωρ Bacco έδωσε στοιχεία τα οποία δεν είναι ούτε ακόμα μια προσωπική γνώμη και άποψη, ούτε απλά ένας αντίλογος στην κοινή γραμμή που ακολουθείται. Είναι στοιχεία τα οποία έχουν επιστημονική υπόσταση, υπόβαθρο και λογική. Επιπλέον, αποτελούν ένα κίνητρο για να προβληματιστούμε, βλέποντας πίσω από τις ρεκλάμες στους δρόμους και τους πηχυαίους τίτλους των ΜΜΕ και αναζητώντας τις αξίες της ιατρικής «πίσω στον καιρό», τότε που οι επιστήμονες υγείας τιμούσαν τα ιδανικά του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού
– Θα αγκαλιαζόμαστε κ.Σύψα, μέχρι να πεθάνουμε… Το ακούτε;
– Για τον Volokolamsk κ. Ιλαρίωνα η «διπλή ανοσία» είναι διπλή προστασία;
– Ένας ακόμα επιστήμονας φιμώνεται…
– Δωρεάν με τα λεφτά του λαού κύριε Πρωθυπουργέ, δε γίνεται!
– Για λόγους συμβολισμού, το παράδειγμα εμβολιασμού του Μητσοτάκη
– Λιποθυμίες: ασιτία ή μάσκα;
– Ελάτε να συνδυάσουμε την ιατρική επιστήμη με το θαύμα της Ορθοδοξίας
– Το ήθος των “εμβολιαστών”, συνάδει με την Ιατρική επιστήμη;
– Όσο φοράς τη μάσκα… μάθε για το εμβόλιο!
– Και οι 12 ήταν υπέροχοι (12 γιατροί μιλούν για τα μέτρα κατά του Covid-19)
– Ποιός θα λογοδοτήσει, λοιπόν, για τις συνέπειες της καραντίνας στο γενικό πληθυσμό, κ. Τσιόδρα;
– Ακραία πρόταση της ειδικής επιτροπής: Υποχρεωτική παντού η μάσκα εκτός σπιτιού
– Υποχρεωτικά η μάσκα-υποχρεωτικά και το εμβόλιο;