Με μια λιτή ανακοίνωση, όπως εξάλλου αναμενόταν, το Πατριαρχείο της Μόσχας χαιρέτησε τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πάπα στο Βατικανό, σπεύδοντας ωστόσο να επισημαίνει ότι πρόκειται για κοσμικό γεγονός που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της να το σχολιάσει.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καθήκον να σχολιάζει διακρατικές συναντήσεις, αλλά υποστηρίζουμε και καλωσορίζουμε τις επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πάπα Φραγκίσκου», έγραψε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις Σχέσεις της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ. Βλαντιμίρ Λεγκόγια.

Και πρόσθεσε ότι το Βατικανό είναι μια οντότητα με κοσμικό χαρακτήρα: «Συμμετέχει σε διεθνείς συνθήκες και διεθνείς οργανισμούς και έχει διπλωματικές αποστολές σε πολλές χώρες. Συνεπώς, η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Πάπα είναι διακρατική, κοσμική».

Η Ρωσική Εκκλησία τόνισε προσφάτως, με αφορμή την περιοδεία του Ποντίφικα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ότι δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να προσκαλέσει τον Πάπα στην Μόσχα, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είχε δεχθεί πιέσεις να προσκαλέσει επισήμως τον Πάπα να επισκεφθεί την Μόσχα, δεν προχώρησε σε ανάλογη κίνηση.

ΠΗΓΗ