Του Παναγιώτη Νούνη
Αποκλειστικά για katanixi.gr

Η ιερά Παράδοση της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας προσφέρει μιαν ιδιότυπη, ξεχωριστή, ορθόδοξη και μυστηριακή Ψυχοθεραπεία και ποιμαντική φροντίδα στο άτομο-πιστό που καταφεύγει κοντά της

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Του Παναγιώτη Νούνη

Προλογικά: Η ιερά Παράδοση της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας προσφέρει μιαν ιδιότυπη, ξεχωριστή, ορθόδοξη και μυστηριακή Ψυχοθεραπεία και ποιμαντική φροντίδα στο άτομο-πιστό που καταφεύγει κοντά της. Υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι ανάμεσά μας που για διάφορους σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους χάνουν τον δρόμο τους. Τούτο δεν σημαίνει ποσώς ότι η ουμανιστική Ψυχολογία, η Ψυχανάλυση, η Ψυχιατρική, οι κατ΄οίκον Φροντιστές Ψυχικής Υγείας, το Life Coaching, κ.λπ. είναι πράγματα ανούσια, αχρείαστα και περιττά επιστητά αντικείμενα για τον σύγχρονο, πικραμένο, πολυτραυματισμένο και πονεμένο ψυχικά/ψυχολογικά/πνευματικά άνθρωπο που ιδιαζόντως είτε απαξιώνει είτε αγνοεί ουσιωδώς το Μυστήριο της εν Χριστώ Ψυχοσωματικής Θεραπείας της Προσωπικότητας του Ανθρώπου.

1ον. Θερμές ευχαριστίες να προσφέρω στην Αρχή Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑνΑΔ) για την περσινή μας εκπαίδευση (Ιούνιο 2019) αλλά και για την μόλις πρόσφατη αποστολή του επίσημου Πιστοποιητικού Καταρτήσεως και διπλώματός μας ως πλέον ειδικού επαγγελματία στο εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο επάγγελμα κατ΄ οίκον Φροντιστής (Ψυχικής Υγείας). Εγκάρδιες ευχαριστίες στην κ. Ξένια Παπαδάκη της ΑνΑΔ για την συνέντευξη.

2ον. Πολλές ευχαριστίες οφείλω να αποδώσω στις άριστες και καλές εκπαιδεύτριές μας ιατρόν κ. Μαρία Νικολάου και στην κ. Μαρία Κναής.

3ον. Στην ειδική εκπαίδευση που λάβαμε περί των κατ΄ οίκον Φροντιστών γνώρισα πολύ αξιολόγους και καλούς ανθρώπους, όπως: την φίλη μου ιατρό Michael, την συγχωριανή μας κ. Άντρη Μάρα, τις γλυκιές αδελφές την Νατάσα και την Γεωργία με τα όμορφα κοριτσάκια τους που με τρέλαναν στο παιγνίδι, την Διαμάντο και την Θέκλα, την κ. Κούλα με τις θεολογικές απόψεις της, τις καλές κυρίες από την Πάφο την κ. Αφροδίτη με τις άλλες φίλες της, ιδιαζόντως γνώρισα τον μοναδικό άντρα στην παρέα μας τον καθηγητή Τοξοβολίας και Φωτογραφίας τον κ. Φίλιππο.

4ον. Αυτό που μου κίνησε όμως το ενδιαφέρον για να προχωρήσω σε αυτό το ιδιαίτερο και δύσκολο πρόγραμμα -εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα- κατάρτισης Ανέργων για την παροχή υποστηρικτικών Υπηρεσιών Φροντίδας Ψυχικής Υγείας ήταν το ιδρυματικό και ενδοεπιχειρησιακό μέρος, δηλ. η πρακτική κατάρτισή μας σε Κέντρον Αποκατάστασης και Γηροκομείον.

5ον. Το πλέον ενδιαφέρον στην εν λόγω εκπαίδευσίν μας και στο παρόν πρόγραμμα, θεωρώ ως Φοιτητής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, με ειδίκευση στην Ψυχολογία, σε Δευτερεύον Πρόγραμμα πτυχίου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήτο τα ζητήματα με άτομα με Γνωστικά προβλήματα (όπως λ.χ. η άνοια, νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος κ.ο.κ.). Περί ενηλίκων και ανηλίκων ΑμεΑ. Περί ατόμων με ιδιαίτερα προβλήματα συμπεριφοράς, που φέρουν ως δοκιμασία της ζωής τους κάποιες απο τις Ψυχικές ή Ψυχιατρικές ασθένειες και παθήσεις. Ψυχώσεις, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και αγχώδεις διαταραχές κ.ά.

6ον. Ένα άλλο μεγάλο και ιδιαίτερο κεφάλαιο της εκπαίδευσής μας ως κατ΄ οίκον Φροντιστές Ψυχικής Υγείας, ήτο, οι Ηλικιωμένοι, η τρίτη ηλικία. Αποκτήσαμε ειδικές γνώσεις, ιδιαίτερες δεξιότητες, νέους τρόπους αντιμετώπισης ώστε να (δια)χειριζόμαστε και να φροντίζουμε τα ψυχολογικά, τα ψυχιατρικά, τα πνευματικά, τα σωματικά και άλλα ψυχοσυναισθηματικά ιδιαίτερα προβλήματα ων ηλικιωμένων, όπως: απομόνωση, κατάθλιψη, άνοια, μοναξιά, απώλεια μνήμης, αγνωσία, απραξία, δυσθυμία, μειωμένη ικανότητα για κινητικές δραστηριότητες κ.ο.κ.

7ον. Ο γράφων, από το παρελθόν ως Φοιτητής της Θεολογικής Σχολής (Α.Π.Θ.) μέχρι σήμερα ως Φοιτητής της Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιον Κύπρου), είχε συμμετάσχει σε μερικά επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο περί της Γηριατρικής Ψυχιατρικής, συνέδρια Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας γύρω από την άνοια και περί των νευροεκφυλιστικών παθήσεων ώστε να ερευνήσει από ενδιαφέρον την κατάθλιψη των ηλικιωμένων, την γεροντική άνοια και τις διάφορες ψυχώσεις και αγχώδεις διαταραχές που προκύπτουν στην τρίτη ηλικία.

8ον. Ιδιαίτερες καρδιακές ευχαριστίες, οφείλω, προς την ειδικόν και άριστη επαγγελματία την κατ΄ οίκον Φροντίστρια κ. Μαρία Πέτρου, που μας ενέπνευσε εξ αρχής και μας μύησε πληροφοριακά στο εν λόγω δύσκολο επάγγελμα του κατ΄οίκον Φροντιστού καθότι μας καθοδήγησε θεωρητικά και για ώρες συμβουλευτικά για το εν λόγω ιδιαίτερο πρόγραμμα.

9ον. Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες περί του κατ΄ οίκον Φροντιστού ή και αγοράς εξειδικευμένων Υπηρεσιών φροντίδας από επίσημα πλέον πιστοποιημένους επαγγελματίες Φροντιστές αλλά και για συνεργασία μεταξύ συναδέλφων Φροντιστών/τριών αποταθείτε παρακαλώ ελεύθερα με προσωπικό σας μήνυμα είτε στο inbox είτε επικοινωνείστε άμεσα τηλεφωνικά.

10ον. Το εν λογω επάγγελμα του κατ΄οίκον Φροντιστή/τριας είναι άκρως υποτιμημένο και πολύ απαξιωμένο εις την νήσον Κύπρο, (ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην Ευρώπη και Αγγλία είναι άκρως εξεζητημένο και αναζητούν κατ΄οίκον Φροντιστές) καθότι οι κακομαθημένοι συμπολίτες και συμπατριώτες μας Κύπριοι θεωρούν αυθαίρετα ότι ο κατ΄οίκον Φροντιστής είναι η μαυρούδα του, η παραδουλεύτρα του, η δούλα και η καθαρίστρια του σπιτιού του. Αυτή η κυπριακή νοοτροπία καλλιεργήθηκε δυστυχώς, επίσης από αδαείς και επιπόλαιους κατ΄οίκον Φροντιστές/τριες που δεν έλαβαν μια πιστοποιημένη, λίαν καλώς και υψηλού επιπέδου άριστη εκπαίδευση.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η ΑνΑΔ και οι εκπαιδεύτριές μας όμως, νομίζω έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν καλή δουλειά ώστε να μεταμορφωθεί αυτή η φαυλεπίφαυλη και παγκάκιστη νοοτροπία μας. Για να γυρίσει όμως ο ήλιος της ανθρώπινης ή και της ανθρωπιστικής εξάπαντος φιλάνθρωπης δικαιοσύνης, θέλει τω όντι δουλειά πολλή ένθεν κακείθεν.

Μετά την εποχήν του κορωνοϊού, με την αδίστακτη επίθεση και σφόδρα εμπάθεια κατά της βιολογικής σωματικότητας του Άλλου, αποδεικνύεται άραγε ή όχι, ως εξαιρετικά άκρως ριψοκίνδυνο πλέον επάγγελμα, και άρα ίσως να πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να επαναξιολογήσουν σοβαρά την απροσμέτρητη αξία και λειτουργικότητα του εν λόγω επαγγέλματος;

Του Παναγιώτη Νούνη
Σύμβουλος Ψυχικής & Πνευματικής Υγείας – Life Coach – Φροντιστής Ψυχικής Υγείας.
Email: panagiotisnounis@gmail.com
FB: https://web.facebook.com/panagiotisnouni
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 00357-96897711