Του Παναγιώτη Νούνη
Αποκλειστικά για katanixi.gr

…ήταν σοβαρός αντιΟικουμενιστής, πολέμιος της Οικουμενικής Κίνησις, πολέμιος εκείνων των θεολόγων και κληρικών οπαδών του πανθρησκειακού Οικουμενισμού…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ/ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ALAN WATTS

Ο Alan Watts (6 Ιανουαρίου 1915 – 16 Νοεμβρίου 1973) ήταν ένας σημαντικός Βρετανός φιλόσοφος, κληρικός και θεολόγος του Αγγλικανισμού, γνωστός θρησκειολόγος για την ιδιαίτερη φιλοσοφική και συγκριτιστική ερμηνεία του Βουδισμού, του Ταοϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ινδουισμού, αυστηρά κριτικός και κυνικός έναντι των Ψυχολογικών και Ψυχαναλυτικών ρευμάτων ή τάσεων εξάπαντος για το δυτικό χριστιανικό κοινό του.

Η ερμηνευτική φιλοσοφικο-θεολογική προσέγγιση του κατά την γνώμη μας είναι κυρίως συγκριτιστική αλλά συνάμα στα σημεία της φαίνεται να γίνεται ελαφρώς συγκρητιστική. Μας ενδιαφέρει κυρίως η σκέψη του και απ΄ τις δύο οπτικές γωνίες, ώστε μέσω του θεολογικού και θρησκειολογικού συγκριτισμού του να εννοήσουμε ουσιωδώς το συνεσκιασμένο δολερό τέρας του συντεταγμένου πολιτικο-θρησκευτικού Συγκρητισμού της Οικουμενικής Κίνησις.

Θεωρούμε, μετά από πολύχρονη προσεκτική έρευνα στις διαλέξεις του, έχοντες κατά νουν και εν δυνάμει την φιλοσοφική μας μεθοδολογία «μη δέχου και μη απόρριπτε», αντιληφθήκαμε μέσα από συγκεκριμένες δημόσιες δηλώσεις του ότι αν και φιλοσοφικά ήτο ημι-συγκρητιστής, θεολογικώς, ήταν σοβαρός αντιΟικουμενιστής, πολέμιος της Οικουμενικής Κίνησις, πολέμιος εκείνων των θεολόγων και κληρικών οπαδών του πανθρησκειακού Οικουμενισμού. Δεν γνωρίζω αν αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη προσωπική σχέση που είχε με τον π. Σεραφείμ Ρόουζ.

Ήτο γεννημένος στο Chislehurst της Αγγλίας, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1938 και ξεκίνησε την ειδική εκπαίδευση του ιαπωνικού Ζεν στη Νέα Υόρκη. Έλαβε Μεταπτυχιακό (Behold the Spirit: A Study in the Necessity of Mystical Religion) στη Θεολογία από το Seabury-Western Theological Seminary και εν τέλει έγινε επίσκοπος της Αγγλικανικής ή Επισκοπελιανής Εκκλησίας το 1945.

Προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο και σύγχρονο φιλοσοφικό σύστημα και μείγμα αναδεικνύοντας τον Μυστικό χαρακτηρά του Χριστιανισμού, της Ησυχαστικής Παράδοσης της Εκκλησίας των Πατέρων, αλλά και υπερτονίζοντας εκείνα τα και μυστικιστικά στοιχεία της Ασιατικής Φιλοσοφίας.

Ούτως ή άλλως είναι γνωστό από φιλοσοφικής και θρησκειολογικής απόψεως μια σημαίνουσα -και εκ πρώτης όψεως- σημαντική ομοιότητα μεταξύ Χριστιανισμού και ετέρων Θρησκειών, είναι ο Μυστικισμός τους. Στην θεολογική και πνευματολογική τους διάσταση, μέσω της διακρίσεως των πνευμάτων, δηλαδή μέσω της διακρίσεως των κτιστών και άκτιστων ενεργειών, αντιλαμβάνεται κανείς την ποιότητα και την αξία του μυστικισμού του Χριστιανισμού, του ησυχασμού της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, του μυστικισμού των γνωστών ή άγνωστων Θρησκειών.

Ο περιβόητος Αμερικανός συγγραφέας και ιερομόναχος Σεραφείμ Ρόουζ, όταν υιοθέτησε την Ανατολική Ασιατική Φιλοσοφία, ως πτυχιούχος Ασιατικών Γλωσσών, μαθήτευσε κυρίως στον Alan Watts και συνεργάστηκαν στην δημιουργία σημαντικών θρησκειολογικών και φιλοσοφικών εγχειριδίων όπως λόγου χάρι μετέφρασαν απο τα Αρχαία Κινέζικα το βιβλίο «Ταό Τέ Κίνγκ». (Πηγή: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ», σσ. 268).

Ο Δρ Άλλαν Γουάτς συστηματικά στις διαλέξεις του, δεν παραλείπει να κάνει ειδικές και αξιόλογες αναφορές στους νηπτικούς Έλληνες και Λατίνους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας.

Προτείνω στους αγαπητούς Χριστιανούς αναγνώστες/τριες μου, να μη προσεγγίσουν απροϋπόθετα τον εν λόγω φιλόσοφο και θρησκειολόγο Άλαν Γουάτς, αν, και μόνο αν, δεν μελετήσουν το προηγούμενο βιβλίο που παραπέμπουμεν του π. Σεραφείμ Ρόουζ, ο οποίος μας αποσαφηνίζει και θέτει τα πράγματα στην σωστή θεολογική-θρησκειολογική και φιλοσοφική τους βάση.

Στους μη Χριστιανούς, στους χλιαρούς Χριστιανούς, στους αθέους και αγνωστικιστές, στους ετεροθρήσκους και όσους αρέσκονται, καλώς ή κακώς, να ενασχολούνται εμπειρικώς με τα αρχαία Ανατολικά Ασιατικά Θρησκεύματα προτείνω αναμφίβολα να βρουν διαλέξεις του, εκείνες που αφορούν ιδιαίτερα τον Χριστιανισμό, τον Έρωτα, την Αγάπη, τον Θάνατο, τον Χριστό, τον Σατανά κ.ο.κ. ώστε να προβληματιστούν.

Το βιβλίο «Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» είναι σημαίνον αντίδοτο για τις ληστρικές αποφάσεις του Κολυμπαρίου, ισχυρό ιατρικό αντίδοτο για το δηλητήριο του Οικουμενισμού/Συγκρητισμού, πνευματικό αντίδοτο για τις μυστικιστικές εμπειρίες και ελκυστικές φιλοσοφίες που εκπορεύονται κυρίως από Ανατολικά και μη Ασιατικά Θρησκεύματα.

Του Παναγιώtη Νούνη
Σύμβουλος Ψυχικής & Πνευματικής Υγείας
Ερευνητής της Αναλυτικής Ψυχολογίας
Θεολόγος/Θρησκειολόγος
LIFECOACH
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 00357+96897711
panagiotisnounis@gmail.com
https://web.facebook.com/panagiotisnouni