Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο που έχουν τα παιδιά όταν φορούν τη μάσκα….

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε μια ηχηρή παρέμβασή του ο κ. Αναστάσιος Χατζής, MD, PHd, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής θεραπείας στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε άρθρο του με τίτλο “Με προσοχή τη μάσκα στα παιδιά”, έθεσε κάποια ζητήματα σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να έχει η χρήση της μάσκας από παιδιά. 

“Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για παιδιά θα πρέπει να εξηγούμε σε ποιες ηλικίες αναφερόμαστε”, τόνισε και αναζήτησε τους παράγοντες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση:

“Όσον αφορά στον αν θα πρέπει τα παιδιά να φορούν ή όχι μάσκα, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως:

– από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα 

– από την έκθεση στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το παιδί στους ενήλικες”

Πάνω απ’ όλα όμως, ισχυρίζεται ο κος Χατζής πως θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο που έχουν τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα

Όλοι συμφωνούν ότι, για να προστατεύει η μάσκα, θα πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από το στόμα και τη μύτη καλύπτοντας και το πηγούνι. Όμως, μια τέτοια εφαρμογή αναπόφευκτα δυσκολεύει την αναπνοή.

Ποιος μπορεί να ελέγξει ένα παιδί αν θα παίξει, θα τρέξει ή αν θα γελάσει; Αυτή η καθημερινότητα ενός παιδιού με τη χρήση της μάσκας καθίσταται εξαιρετικά σοβαρή

“Ένας ενήλικας, αν δεν έχει χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να προσαρμοστεί και να ρυθμίσει ανάλογα την αναπνοή του. 

Ένα μικρό παιδί αν τρέξει, παίξει, γελάσει ή φωνάξε, η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη, πιο απότομη και πιο βαθιά.”

Το πρόβλημα περιγράφεται στην πραγματική του διάσταση στη συνέχεια, με τραγικές για ένα παιδί συνέπειες. 

“Αν λοιπόν το παιδί προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα, είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη του.

Η προσπάθεια αναπνοής με φραγμένο το στόμα και τη μύτη δεν προκαλεί είσοδο του αέρα, όπως γίνεται στην κανονική αναπνοή, με συνέπειες:

1. απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού.

2. μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης.

Και τα δύο μαζί δυσκολεύουν την καρδιακή λειτουργία με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος“.

Οι οδηγίες για παιδιά ανά ηλικία δεν αρκούν, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζής. 

” Έτσι, στα μεγάλα παιδιά, γυμνασίου και λυκείου, εξηγούμε κυρίως τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως πχ τρέξιμο φορώντας τη μάσκα.

Στα μικρότερα παιδιά (του δημοτικού), και τους εξηγούμε τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως στα μεγάλα παιδιά, αλλά κυρίως τα παρακολουθούμε από κοντά καθ’ όλη τη διάρκεια που φορούν τη μάσκα.

Τα ακόμη μικρότερα παιδιά, τα νήπια και τα βρέφη, μάλλον προέχει να μείνουν στο σπίτι, όπου η μάσκα προφανώς δεν τους χρειάζεται”. 

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον τύπο της μάσκας. 

” Μάσκες με σκληρό περίβλημα, που εφαρμόζουν πάρα πολύ στεγανά και δεν αφήνουν καθόλου τον αέρα να διαφεύγει από τις παρυφές τους, είναι τελείως ακατάλληλες για τα παιδιά”. 

Γίνεται σαφές λοιπόν πως η “μασκολογία” αποτελεί σημείο διαφωνίας μέσα στην επιστημονική κοινότητα. 

Η πολιτική διαχείριση της απειλής μιας πανδημίας (που φαίνεται να στρογγυλοκάθεται στην καθημερινότητά μας) απαιτεί σύνεση και όχι μια τυφλή υπακοή στις προσταγές ξένων κέντρων και παγκόσμιων οργανισμών. 

Απαιτεί πίστη στο Θεό! επιτέλους και από το πολιτικό μας προσωπικό. Οι επιστημονικές φωνές που αντιστέκονται τους δίνουν αυτή την ευκαιρία…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:

Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης)
Έλαβε την απάντησή του ο κ. Ευαγγελάτος από γνωστό καρδιολόγο!
Με επιστολή τους οι γιατροί σε Πρωθυπουργό και ΔΙΣ παρεμβαίνουν για το άνοιγμα των Ναών