Πολύς λόγος για τη μελλοντική αντικατάσταση του Αθηνών κ. Ιερωνύμου, αλλά και του Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Μπορούμε να πούμε πως σφάζονται παλικάρια στις ποδιές τους…

Η ονοματοδοσία ξεκίνησε, τα πέρα δώθε της ενημέρωσης μοιάζει με τα συγκρουόμενα στο λούνα παρκ. Με το που πέφτει ένα νέο όνομα υποψηφίου, μάλλον καίγεται. Το σίγουρο είναι πως θα παίξει πολύ η εύνοια του Φαναριώτη προκαθημένου. Έτσι, επίσκοποι, καλύτερα να πούμε ρασοφόροι, με ξεκάθαρη υποστηρικτική θέση για την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου και το Ουκρανικό κακοκέφαλο, θα έχουν αυξημένες προϋποθέσεις εκλογής. Βλέπουμε άλλωστε από μητροπολίτες και καθηγουμένους, ώς αρχιμανδριτάδες και ιεροδιακόνους, να κόπτονται ποιος πρώτος θα αναγνωρίσει τους σχισματικούς αφορισμένους. Σάμπως τους έπιασε ο πόνος για την Εκκλησία;

Κατά τα άλλα, ενθυμούμαστε τις ρήσεις σοφών γερόντων σχετικά με τους διαδόχους στα επισκοπικά αξιώματα: “Κάθε νέος επίσκοπος είναι χειρότερος για την Εκκλησία από τον παλαιότερο“.

Διαβάζουμε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:

Οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Μεσογαίας Νικόλαος και Σύρου Δωρόθεος φέρονται από το in.gr ως υποψήφιοι διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον αρχιερατικό θρόνο.

Η συζήτηση για τη διαδοχή ξεκίνησε με αφορμή δήλωση του Αρχιεπισκόπου λίγο πριν την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Καλαβρύτων, καθώς φέρεται να τόνισε πως θα ήθελε να μιμηθεί την κίνηση του Αμβροσίου να παραιτηθεί του επισκοπικού θρόνου στην κατάλληλη ώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in.gr: “…ο Ιερώνυμος ενδεχομένως να άνοιξε με την τοποθέτησή του ένα «παράθυρο» για πρόωρη αποχώρηση από το τιμόνι της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος πάντως και στο παρελθόν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του ισοβίως…

Πάντως η δήλωση του Αρχιεπισκόπου που έγινε στη διάρκεια του επίσημου γεύματος για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Καλαβρύτων φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Αν και θεωρείται πρώιμη κάθε συζήτηση για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου και παρά το γεγονός ότι κανένας μητροπολίτης δεν έχει εκφραστεί δημοσίως επί του θέματος, οι γνωρίζοντες στα εκκλησιαστικά δρώμενα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μητροπολίτες που θα ήθελαν -όταν έρθει η ώρα- να ηγηθούν της Ελλαδικής Εκκλησίας. Οι φερόμενοι ως υποψήφιοι διάδοχοι είναι οι μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Σύρου Δωρόθεος ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποια ονόματα – έκπληξη όταν θα έρθει η ώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά: – Αινιγματικός Ιερώνυμος: Θέλω να μιμηθώ τον Αμβρόσιο που παραιτήθηκε…