Του Παναγιώτη Νούνη
Αποκλειστικά για katanixi.gr

Tι γνωρίζετε για την ταπισσερί της Bayeux;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


TO TAΠΙΣΣΕΡΙ ΤΗΣ BAVEUX ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΚΙΝΓΚΣ/ΝΟΡΜΑΝΔΟΥΣ

Tι γνωρίζετε για την ταπισσερί της Bayeux;

Το εν λόγω ταπισσερί της Bayeux, εκτός του ότι πρόκειται για μια πολύχρωμη λωρίδα τινός αξιοθαύμαστου λινού υφάσματος σχεδόν 70 μέτρων με 70 ανάλογες αναπαραστάσεις, φαίνεται να είναι συνάμα ένα από τα πλέον σημαντικότερα και ασυνήθιστα ιστορικά μνημεία καθότι περιγράφουν κεντητώ τω τρόπω το χρονικό της Αγγλοσαξωνικής ιστορίας με τους Νορμανδούς/Βίκινγκς κατακτητές τους. Υπάρχει βέβαια η ενδιαφέρουσα γνώμη ότι το εν λόγω ταπισσερί, δεν είναι κατ΄ουσίαν ταπισσερί καθότι δεν έχει υφανθεί με τον παραδοσιακό αργαλειό, αλλά είναι καθαρά ένα υπερμέγεθες κέντημα ραμμένο σε λινό ύφασμα.

Το εν λόγω κέντημα παρουσιάζει λατινικές επιγραφές και κεντητές ανθρωπόμορφες και όχι μόνον σκηνές ενώ ιστορείται κυρίως η Βρεττανική ιστορία της κατάκτησης της Αγγλίας από τους Νορμανδούς το 1066. Αναπαριστά δηλαδή, σημαίνουσες ιστορικές φυσιογνωμίες και ιστορικά γεγονότα, όπως: τον Harold του Wessex ο οποίος επισκέφτηκε την Νορμανδία τον Δούκα Γουΐλιαμ, τον θάνατο του Εδουάρδου του Ομολογητού, και ολοκληρώνεται το κεντητό ταπισσερί με την περιβόητη ιστορική μάχη όπου τα Αγγλικά στρατεύματα αντιπαρατάχθηκαν κατά των Νορμανδών στην μάχη του Hastings* (1066).

Παράλληλα με την κεντητή ιστοριογραφία και εικονογραφία περιβάλλονται και προβάλλονται διάφορα άλλα διακοσμητικά στοιχεία με φιγούρες ζώων, σκηνές από τους μύθους του Αισώπου, καθώς και με άλλες εικονογραφικές σκηνές από κτηνοτροφία και το κυνήγι. Η κεντητή ταπισσερί μοιάζει να έχει συγγένεια με άλλα παρόμοια αγγλικά έργα του 11ου αιώνα και, παρόλο που η καταγωγή της δεν αποδεικνύεται και υφίστανται τινές αμφιβολίες επ΄αυτής, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για την καταγωγή της.

Το ίδιο κεντητό και ιστορικό μωσαϊκό εικονογράφημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως έργο τέχνης. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια σημαντική μάλλον απόδειξη για την ιστορία της νίκης των Νορμανδών/Βίκινγκς κατά των Αγγλοσαξόνων, προβάλλοντας ιδιαίτερα τη σχέση του Χάρολντ με τον Γουίλιαμ πριν το 1066. Η ιστορία βέβαια του κεντητού ταπισσερί για τα γνωστά ιστορικά γεγονότα φαίνεται να είναι απλή, χαριτωμένη και πειστική, παρά τις όποιες ορισμένες ασάφειες στα σημεία. Τα διακοσμητικά στοιχεία βέβαια έχουν ιδιαίτερη αξία για τη ενδελεχή μελέτη των μεσαιωνικών μύθων που αφορούν τους Νορμανδούς.

Η ταπισσερί, περιέχει ή παρέχει πολύτιμες εξάλλου σημαντικές πληροφορίες για τα πολιτικά γεγονότα που σηματοδοτούν την ιστορία της κατάκτησης της Αγγλίας, αλλά και για άλλες πολύτιμες πτυχές της στρατιωτικής, ενδυματολογικής, κοινωνικής, θρησκευτικής, μυθολογικής και πολιτιστικής ιστορίας. Η ίδια εν τέλει ταπισσερί, φαίνεται να έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να γιορτάσει και να νομιμοποιήσει την κατάκτηση της Αγγλίας από τον Γουίλιαμ και τους Νορμανδούς του, ενώ φαίνεται να συμφωνεί με τις νορμανδικές αφηγήσεις των ιστορικών γεγονότων, άρα δυνάμεθα να συμπεράνουμε ότι ήτο ένα πολύτιμο εργαλείο πολιτικής και ιστορικής προπαγάνδας υπέρ των Νορμανδών κατακτητών.

Του Παναγιώτη Νούνη**
Ερευνητής Ιστορίας***

(Δοκιμίο Τελικής Εξέτασης, Μαΐου 2020, για το μάθημα περί της Ιστορίας των Νορμανδών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου)

*Με την Μάχη του Χέιστινγκς (1066) φαίνεται να συνδέεται η περιβόητη μυθιστορία ή μυθολογία ή η αληθινή ιστορική προσωπικότητα του αγγλοΣάξωνα και περίφημου επαναστάτη και αρχηγέτου –κατά των φράγκοΝορμανδών– του Ρομπέν με την Κουκούλα (RobinHood). Τα περί της ταπισσερί, μαζί με τα ανάλογα ιστορικά γεγονότα αναδεικνύονται και στην ενδιαφέρουσα ιστορική τηλεοπτική σειρά των Βίκινγκς.

**Η εν λόγω ιστορική σύνδεση γίνεται υπό του μακαριστού π. Ιωάννη Ρωμανίδη στην μελέτη του «THE CURE OF THE NEUROBIOLOGICAL SICKNESS OF RELIGION THEHELLENICCIVILIZATIONOFTHEROMANEMPIRE, CHARLEMAGNESLIEOF 794, ANDHISLIETODAY», στο κεφάλαιο 25. Robin Hood — Orthodox Martyr? (Ο Ρομπέν με την Κουκούλα- Ορθόδοξος Μάρτυρας;).

***Το εν λόγω ζήτημα του Ρομπέν των δασών, το συζήτησα ελάχιστα κατ΄ιδίαν αλλά εθίγη και δημόσια εν ώρα ακαδημαϊκής διαλέξεως με την καθηγήτρια Μεσαιωνικής ιστορίας κ. Αγγελική Κονναρή η οποία θεωρεί ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πού να βρίσκεται άραγε η ιστορική αλήθεια;

Δείτε σχετικά:
Θρησκειολογικός διάλογος εξ εφορμής της σειράς των εκχριστιανισθέντων Βίκινγκς!
– Η Θεολογική μυθιστορία για τον εκχριστιανισμό των Βίκινγκς
– Διάλογος για την τηλεοπτική σειρά ο εκχριστιανισμός των “Βίκινγκς”
– To Θρησκειολογικό παράδοξο του εκχριστιανισμού των παγανιστών Βίκινγκς
– Περί της ιστορίας των Νορμανδών (Vikings)