«Θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά και ξανά», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στην ανοσία του κορωνοϊού.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σταδιακά και ανεπαίσθητα, άλλωστε το ζήσαμε όλοι μας, η ισχυρή σύσταση της μάσκας έγινε πλέον υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Μήπως θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και όχι απλά υποψιασμένοι ότι κάτι τέτοιο θα ακολουθήσει και με τα εμβόλια, τα οποία μέχρι σήμερα με εξαίρεση, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να τους επιτραπεί η εγγραφή στο σχολείο, ήταν μη υποχρεωτικά;

Η προστασία της δημόσιας υγείας θεμελιώνεται συνταγματικά στη γενική υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την υγεία των πολιτών (άρθρο 21, παρ.3). Το ερώτημα που τίθεται αμέσως είναι εάν το Κράτος, στο πλαίσιο αυτής της υποχρέωσής του, μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στην προσωπική αυτονομία μας.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ισχυρό όπλο πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών, επομένως και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η διενέργειά του, ωστόσο στον γενικό πληθυσμό εξαρτάται από την ελεύθερη βούληση του προσώπου, ασφαλώς σε ό,τι αφορά τους ενήλικες και όχι τα παιδιά, που κατά βάσει την ευθύνη τους την φέρουν οι γονείς.

Αυτό ισχύει για κάθε ιατρική πράξη είτε είναι προληπτικού ή διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή της “συναίνεσης μετά από ενημέρωση’’. Αυτό αφορά την σύγχρονη Ιατρική δεοντολογία, αλλά αποτυπώνεται και στο δίκαιο που αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο. Επομένως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς τη συναίνεσή του καμία ιατρική πράξη δε γίνεται στο σώμα του, γιατί αντιβαίνει στην αρχή της ανθρώπινης αξίας. Επίσης δεν μπορεί να επιβληθεί ως αναγκαίος όρος, η διενέργεια του εμβολιασμού για την εκπλήρωση μιας δημόσιας υποχρέωσης, όπως η θητεία στον στρατό και η σχολική εκπαίδευση. Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών, προκειμένου να τους επιτραπεί η εγγραφή στο σχολείο, γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ότι δεν έγινε αποδεκτός ο όρος αυτός και οι γονείς στο πλαίσιο της άσκησης της γονικής μέριμνας, αποφασίζουν ελεύθερα για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, χωρίς να παρεμποδίζεται η εκπαίδευσή τους. Για να γνωρίζουμε την αλήθεια, ο αναγκαίος όρος για την εγγραφή στο σχολείο, μπορεί να είναι η απλή επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας, όχι όμως και η διαπίστωσή του ότι όντως έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια. 

Η πρόβλεψη υποχρεωτικού εμβολιασμού μπορεί να καθιερωθεί ως όρος για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού σε ειδικές μονάδες θεραπείας, όπως τις ΜΕΘ λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης ασθενειών. Μπορεί επίσης να ισχύσει το ίδιο για την εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικά σχολεία. Όμως οι γονείς έχουν εναλλακτική λύση, τη δημόσια εκπαίδευση και την μη υποχρεωτικότητα να στείλουν το παιδί σε παιδικό σταθμό, αλλά να προτιμήσουν τη φύλαξη στο σπίτι. Ο ενδιαφερόμενος δε στερείται το δικαίωμα της επιλογής που δε συνδέεται με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, αφού ως σημαντικότερη προτεραιότητα, αξιολόγησε την ελεύθερη επιλογή του στο θέμα της υγείας του. Αναγκαίες είναι οι γνώσεις αυτές για τον εμβολιασμό όσο μας προετοιμάζουν για τα εμβόλια εναντίον του ιού, μέσα στον χειμώνα και μας ενημερώνουν για την πορεία τους.

Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία εξέφρασε ο κ. Σύψας ενώ υπογράμμισε, ότι τα παιδιά μέχρι και 12 ετών δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό. «Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε εκθετική φάση, δηλαδή διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα. Ως κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία της επιδημίας στην χώρα, έδειξε την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα, όπου θα φανεί «η διασπορά στην κοινότητα». Για το γεγονός ότι νοσούν πλέον περισσότερο οι νέοι σημείωσε «20-30 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που καθοδηγεί πλέον την πανδημία. Αν και οι νέοι δεν κινδυνεύουν πολύ, διασπείρουν τη νόσο. «Και όταν τη διασπείρουν αργά η γρήγορα η νόσος θα φτάσει και στους ευάλωτους».

Εξήγησε πως ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα πολλά τεστ που διενεργούνται καθημερινά,γίνονται περίπου 15.000 τεστ την ημέρα και γι αυτό φαίνονται μεγαλύτερα τα νούμερα.

Τέλος, ανέφερε πως ο κορωνοϊός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που νόσησε, ενδέχεται μετά από έξι μήνες να νοσήσει εκ νέου. Και πέραν αυτού, όπως κατέληξε, αυτό σημαίνει, ότι δε θα αρκεί μόνο μια δόση εμβολιασμού αλλά «θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά και ξανά».

Μάλλον η επιδίωξη τους να εμβολιαστούμε, τώρα πια θα είναι γρήγορα και πολύ σχολαστικά. Αν αυτό μας έχει ήδη προβληματίσει έχει την λογική εξήγησή του, στον Μπιλ Γκέιτς τον κυρίως χρηματοδότη των επιστημονικών ερευνών και στην συνέχεια της παραγωγής και της διάθεσης των εμβολίων των μεγάλων εταιρειών.

Ο Μπιλ Γκέιτς σε μια παλαιότερη δήλωσή του είπε ότι το ίδρυμά του «Bill and Melinda Gates Foundation» θα δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή εργοστασίων που θα παράγουν εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, θα συνεργαστεί με επτά ερευνητικές ομάδες ενός πιθανού εμβολίου, θα χρηματοδοτήσει και τις επτά, ακριβώς για να μη χάνει χρόνο, λέγοντας ποια εμβόλια δουλεύουν και στη συνέχεια θα γίνει η μαζική παραγωγή τους στα εργοστάσια. Προειδοποίησε ακόμα ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου «εμβολιαστεί ο κόσμος».

Μιλώντας πρόσφατα στον Economist, ανέφερε ότι τα εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση της έρευνας θα φέρουν ένα αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό στην αναχαίτιση της εκθετικής εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Πιστεύω πως αρκετά από αυτά τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, όχι απλά στο 50%, αλλά σε ένα ποσοστό 80-90% σε ό,τι αφορά στην ανάσχεση μετάδοσης του ιού». Ο ίδιος εξηγεί πως τα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 2 με 3 δολάρια ανά δόση. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να παράγουμε αρκετά από αυτά, ώστε να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ως τα τέλη του 2021 θα έχουμε αρκετά δισεκατομμύρια δόσεων, θα μπορέσουμε να βγάλουμε εμβόλια στην αγορά και να επιτύχουμε την ανοσία, που θα έχουμε σχεδόν ξεμπερδέψει, ίσως να «μπούμε» λίγο και στο 2022, συνεχίζει ο Μπιλ Γκέιτς που στην πιο αισιόδοξη εκτίμησή του, πιστεύει πως η πανδημία μπορεί να έχει λάβει τέλος μέσα στο 2021.

Σύμφωνα με την παραπάνω εκτίμηση, εάν δεν γιορτάσουμε καθόλου την 25 Μαρτίου του 2021, την επόμενη χρονιά το 2022, όσοι θα ζούμε, σίγουρα θα γιορτάσουμε εμβολιασμένοι και ενδεχομένως χωρίς μάσκες και αποστάσεις. Άραγε η επιτροπή Ελλάδα 2021 θα γιορτάσει στις εκδηλώσεις της με μάσκες και αποστάσεις;

Ίδωμεν!

Για την ιστορία και για την ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα σύντομο απόσπασμα από ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο από το κανάλι του Ανδρέας Μπαρδάκης.

Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά υπάρχει! (Κικίλιας)

Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Οι λοιμωξιολόγοι έγιναν λειτουργιολόγοι και οι λειτουργιολόγοι έγιναν λαγοί
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
Καβάλα… όπως Φλώρινα
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά
Η παράνοια στην Ταϊλάνδη
Το κυνήγι μαγισσών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Ακούσατε! ακούσατε! Στη γειτονιά σας η παράσταση “Δεύτερο κύμα πανδημίας”
Η προώθηση της μάσκας στους Ναούς από τον Αρχιεπίσκοπο (ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ)
Η Πάτρα, η μάσκα και ένα ερώτημα!
Γιατί τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά;
Οι άλλες όψεις του νομίσματος
Εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο [mp3 2020]
Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 2ο από 3)
– Δημιουργική στατιστική και αβάσταχτα ψέματα (μέρος 1ο από 3)