Επικαιρότητα

Ποιοι αμφισβητούν ευθέως τον Βαρθολομαίο: Δεν είναι πλέον Οικουμενικός

εικόνα άρθρου: Ποιοι αμφισβητούν ευθέως τον Βαρθολομαίο: Δεν είναι πλέον Οικουμενικός

Χάνει ο Ποροσένκο στις εκλογές, στενεύει ο κλοιός για την νέα ουκρανική Εκκλησία

Με τον Ποροσένκο να βρίσκεται δεύτερος και καταϊδρωμένος στην εκλογική αναμέτρηση στην Ουκρανία, το εγχείρημά του για την νέα εκκλησία, που υποτίθεται πως θα του παρείχε τα “ψηφουλάκια” που χρειαζόταν, δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως.

Οι τοπικές εκκλησίες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους νέους “Επισκόπους”, ενώ πλέον δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν την κανονική Εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εισήγαγε μέτρα για τους εκπροσώπους της νέας Εκκλησιαστικής δομής! Όπως έγραψε στο Facebook ο Αρχιμανδρίτης Αλίπιος (Σβέλιτσενι), εφημέριος της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Κίεβο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατέστησε αυστηρότερες τις θεωρήσεις των εκπροσώπων του ουκρανικού κλήρου.

“Το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων αναγκάζεται να ενισχύσει την επαλήθευση των στοιχείων των κληρικών από την Ουκρανία. Η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ εκφράζει την ανησυχία της για τη συμμετοχή πραγματικών κληρικών στη Θεία Λειτουργία. Εκπρόσωποι της νέας εκκλησίας της έχουν ήδη προσπαθήσει να διεισδύσουν στη Λειτουργία του Παναγίου Τάφου. Πλέον όλες οι αναφορές και τα έγγραφα ελέγχονται προσεκτικά”, επισημαίνει.

Αλλά και η Πολωνία τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την αρνητική στάση της απέναντι στην νέα εκκλησία.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Πολωνίας συζητήθηκε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας με την Ιερά Σύνοδο να τονίζει ότι «η πολωνική εκκλησία συνεργάζεται με άλλες τοπικές εκκλησίες για να ρυθμίσει την εκκλησιαστική ζωή στην Ουκρανία».

Η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία επανέλαβε την άρνηση αναγνώρισης της νέας εκκλησίας στην Ουκρανία, και ανέφερε ότι «έγινε κοινωνός της αλληλογραφίας σχετικά με την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία». Οι επιστολές προέρχονται από τη Ρωσία, τη Σερβία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη συνάντηση, η Ιερά Σύνοδος της Πολωνικής Εκκλησίας αποφάσισε να συνεχίσει να τηρεί τη θέση που είχε εκφράσει προηγουμένως, σύμφωνα με την οποία «η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνεται “βάσει των δογματικών και κανόνων ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όχι από μια ομάδα σχισματικών”».

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα.

Σε επιστολή τους οι κληρικοί της ΔυτικοΑμερικανικής Διασποράς της Ρωσικής Εκκλησίας στηλιτεύουν την στάση Βαρθολομαίου κι υποστηρίζουν πως πλέον το Φανάρι δεν αντιπροσωπεύει την οικουμενική ορθοδοξία.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ενεργώντας με τέτοιο τρόπο, σαφώς δεν μιλά πλέον για λογαριασμό της ορθόδοξης οικουμένης. Για χάρη όλων των πιστών μας, πρέπει να διακηρύξουμε καθαρά την αλήθεια: όσοι έχουν αναθεματιστεί από την Εκκλησία παραμένουν αναθεματισμένοι. Όσοι βρίσκονται στο σχίσμα παραμένουν στο σχίσμα μέχρι να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στο Πατριαρχείο από το οποίο διαχωρίστηκαν. Εκείνοι που «χειροτονούνται» στο σχίσμα δεν χειροτονούνται και δεν έχουν καθήκοντα κληρικού. Ψευδή «εκκλησιαστικά» σώματα που αποτελούνται από σχισματικούς δεν αποτελούν «εκκλησία» και δεν θα αναγνωριστούν ως τέτοια. Και ένας Πατριάρχης που αψηφά το σύνολο των Τοπικών Εκκλησιών, επιμένοντας στη δική του βούληση δεν είναι καθόλου «Οικουμενικός», ακόμα κι αν, στο παρελθόν, άξιζε αυτή την αναγνώριση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία μας δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την κοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για μια βαθιά θλιβερή κατάσταση και, εν τούτοις, μια εντελώς δικαιολογημένη και ενδεδειγμένη στάση, δεδομένων αυτών των άθλιων περιστάσεων. Εν όψει της ανοιχτής διακήρυξης του σχίσματος ως Ορθοδοξίας, δεν μπορούμε να παραμείνουμε ενωμένοι με εκείνους που δεν θα υποταχθούν στη φωνή της Εκκλησίας».

Στο μεταξύ δικαστήριο του Κιέβου θεωρεί παράνομη τη μετονομασία της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο Κιέβου αποφάσισε ότι είναι παράνομες οι πράξεις του επικεφαλής της Verkhovnaya Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) Andrey Parubiy σχετικά με την έγκριση της νομοθεσίας που υποχρεώνει την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να αλλάξει το όνομά της. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο βουλευτής Βαντίμ Novinsky στο Facebook.

«Ένα σημαντικό γεγονός έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας: ένα δικαστήριο έχει πάρει την πλευρά της κοινότητας για πρώτη φορά βρίσκοντας παράνομες τις προσπάθειες των αρχών να καταπολεμήσουν την κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο Νόβινσκυ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Verkhovnaya Rada στα τέλη του 2018 για την τροποποίηση του νόμου για την ελευθερία της συνείδησης και των θρησκευτικών οργανώσεων.

Το σκεπτικό της απόφασης μιλάει για καταπάτηση στους συνταγματικούς κανόνες.
«Τώρα η βίαιη μετονομασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για να ευχαριστήσουν τον Πρόεδρο Πόροσενκο και το περιβάλλον του έχει αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η απόφαση είναι τελική», είπε ο βουλευτής.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Μια αποτίμηση της (μη) επισκέψεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Αθήνα (στο Περιστέρι)

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, από τη Δευτέρα 15 έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024, στην Αθήνα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.