Ελένη Παπασταματάκη

Ποιοι σχεδιάζουν το μέλλον της Ορθοδοξίας;

εικόνα άρθρου: Ποιοι σχεδιάζουν το μέλλον της Ορθοδοξίας;
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Ορθόδοξα Πατριαρχεία, θρησκευτική διπλωματία και αμερικανική εξωτερική πολιτική σε ένα συνέδριο


Στις 12 και 13 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε ένα Διεθνές Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν οι Ορθόδοξοι πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, ο Αντιοχείας και άλλοι «εκλεκτοί» προσκεκλημένοι. Πρόκειται για το 4ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας. [1]

Έλαβε χώρα στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.), στην Αθήνα, ενώ το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η Γεωπολιτική των Ορθοδόξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής. Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιεροσόλυμα». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη της Αιγέας ΑΜΚΕ, του περιοδικού Policy Journal και του ιστότοπου Orthodox Times. [2]

Η συμμετοχή των Ορθόδοξων Πατριαρχείων

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης για την συμβολή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή και τον «βαρυσήμαντο και πολυδιάστατο ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».

Με έντονη πολιτική και διπλωματική χροιά ήταν ο λόγος του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου. Είπε χαρακτηριστικά ότι η θρησκεία θα είναι η πολιτική γλώσσα του αύριο, καθώς αυτή θα επηρεάζει τα πολιτικά και γεωπολιτικά τεκταινόμενα, παρόλο που δεν είναι μέρος της αποστολής της. Αποκάλυψε ότι η θρησκεία επηρεάζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις των χωρών, αφού βρίσκεται πιο κοντά στον άνθρωπο από την κυβέρνηση που έχει εκλεγεί. [3]

Η ομιλία του Μητροπολίτη Γουινέας -φουλ στον Οικουμενισμό

Ο Μητροπολίτης Γουινέας ανέφερε ότι η ιεραποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περιλαμβάνει συνεχή διάλογο με τις υπόλοιπες χριστιανικές ομάδες και θρησκείες στην Αφρική. Τόνισε, επίσης, ότι έχουν καλές σχέσεις και με τους μουσουλμάνους. Επόμενος στόχος είναι ο διάλογος με τους Λουθηρανούς που θα φιλοξενήσουν φέτος. Για να καταλήξει στην κακιά Ρωσία και την αντικανονική παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στα δικά τους «χωράφια».

Ο πανεπιστημιακός Οικουμενισμός

Ο Επίκουρος καθηγητής της Θεολογίας ΕΚΠΑ π. Αρίσταρχος Γκρέκας σέρβιρε μια «ωραία» σούπα που είχε λίγο απ’ όλα. «Οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων έζησαν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοσμική Ειρήνη είναι η εσωτερική Ειρήνη… Ιστορικά οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες. Στη σύγχρονη εποχή οι Πανορθόδοξες αποφάσεις αποτέλεσαν θεολογικό και πρακτικό υπόβαθρο. Ήδη από το 1961 συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα του διαθρησκειακού διαλόγου…»

Τους καίει πολύ η Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

Στην ομιλία της η Βασιλική Σταθοκώστα, καθηγήτρια Θεολογίας του ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι ο «διάλογος Ορθοδόξων και αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και Ρκαθολικών, αλλά και η συμμετοχή τους σε επιτροπές και προγράμματα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, απέφερε πολλούς καρπούς». Ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει αιχμές στην Ρωσική Εκκλησία «Η Ρωσική Εκκλησία μαζί με τη ρωσική πολιτεία, έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε πλείστες απροκάλυπτες παρεμβάσεις πλήττοντας την ιστορική θέση του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αλλά κυρίως θίγοντας την Ειρήνη και την εκκλησιαστική τάξη στην Αφρική».

Δριμύς εναντίον της Ρωσίας ήταν και ο Διδάκτωρ Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Ι. Κωτούλας ο οποίος είπε ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος το οποίο έχει επιδοθεί σε μία κορύφωση του παραδοσιακού ιμπεριαλισμού. «Η προσέγγιση της Ρωσίας στην Αφρική αφορά σε έναν πόλεμο που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με ένα πλαίσιο ρητορικής που θυμίζει αντίστοιχα τη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσική Εκκλησία είχε χρησιμοποιηθεί ήδη από τη Σοβιετία, αλλά μετά το 1991 κατέστη βασικός παράγοντας στήριξης της εθνικιστικής πολιτικής της Ρωσίας και του επεκτατισμού της, όπως είδαμε και με την Ουκρανία όπου ευλόγησε την επίθεση και την επιβολή.Στρατηγικοί στόχοι των Ρώσων είναι η αποδυνάμωση της ισχύος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και να βελτιωθεί η εικόνα της Ρωσίας».

Συνέδριο χωρίς παπικούς γίνεται; Δεν γίνεται…

Και ενώ το Συνέδριο αφορούσε στη δράση και στον ρόλο των Ορθόδοξων Πατριαρχείων στην Μέση Ανατολή, ο παπικός εκπρόσωπος μίλησε «για τον ρόλο των διαφόρων χριστιανικών κοινοτήτων, Ορθοδόξων, καθολικών, αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών… η χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης…». Να σημειωθεί ότι ο παπικός αντιπρόσωπος π. Roberto Cherubini ανήκει στην κοινότητα του Saint Εgidio.

Ποιοι χαιρέτησαν αυτό το Συνέδριο;

Κατά την έναρξη των εργασιών αναγνώσθηκε ο χαιρετισμός του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού της Ελλάδος και ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Μερικοί ακόμα συμμετέχοντες του Συνεδρίου

Κεντρικός ομιλητής κατά την πρώτη ημέρα, ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γεώργιος Τσούνης, όπως και κεντρική ομιλήτρια η Mariah Mercer, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα Ελισάβετ Προδρόμου ήταν συντονίστρια σε μία από τις συνεδρίες. Για όσους αγνοούν, η Ελισάβετ Προδρόμου ήταν πρόσωπο κλειδί στην διοργάνωση και πραγματοποίηση της Ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου, ειδική σύμβουλος και δεξί χέρι του π. Βαρθολομαίου. Είναι εξαιρέτως τιμώμενο πρόσωπο, συνδετικός κρίκος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, της θρησκευτικής διπλωματίας, του Φαναρίου, της Ελληνικής Πολιτείας. Αν και άσχετη με την Ορθόδοξη Πίστη και Δογματική πραγματοποιεί «θεολογικές αναλύσεις» όπως την αποτίμηση που έκανε αμέσως μετά την λήξη της Ψευδοσυνόδου, συμμετοχές σε συνέδρια όπως σε διημερίδα που διοργάνωσε το “Transatlantic Policy Network on Religion & Diplomacy”, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023 στην Κωνσταντινούπολη.

Για το ποια είναι αυτή η κυρία, θα αρκούσε και μόνο ο λόγος του απερχόμενου αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, «Η Ελισάβετ ήταν ένας από τους ανθρώπους που το State Department μετέφερε στην Ουάσιγκτον για να με προετοιμάσει να γίνω Πρέσβης»

Ο ρόλος του Πάιατ στο Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο είναι τοις πάσι γνωστός, καθώς και τα σούρτα φέρτα και οι συνομιλίες του με Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, προκειμένου να το δεχτούν και να το στηρίξουν. Όπως ο ίδιος ομολόγησε «Το μέλλον της Ορθοδοξίας και τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι από τα σημαντικά ζητήματα της ευρύτερης ατζέντας των ΗΠΑ». [4]

Οι ΗΠΑ σε πλήρη σχηματισμό. Η κυρίαρχη παρουσία των αμερικανών στα ελληνικά τεκταινόμενα και δη στα εκκλησιαστικά είναι αδιαμφισβήτητη.

Στο εν λόγω Συνέδριο συμμετείχε επίσης Κόπτης αρχιεπίσκοπος που αναφέρεται στο πρόγραμμα του Συνεδρίου ως «Κόπτης Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος». Από πότε οι αιρετικοί μονοφυσίτες κόπτες είναι Ορθόδοξοι; Αυτούς δεν καταδίκασαν οι θεοφόροι Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνα;

Σχετικά με τους διοργανωτές του Συνεδρίου

Διοργανωτές του Συνεδρίου όπως αναγράφεται είναι το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη του ιστότοπου Orthodox Times και του περιοδικού Policy Journal. Το πρόσωπο του Λουκά Κατσώνη δεν περνά απαρατήρητο. Είναι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΜΚΟ, think tank και εκδοτικός μηχανισμός), όπως επίσης είναι και ο εκδότης του περιοδικού Policy Journal. Η πραγματοποίηση αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου τα προηγούμενα έτη αποτελεί και δική του ευθύνη, ως προέδρου αυτής της ΜΚΟ αλλά και εκδότη ξανά του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition. [5] Συμπληρωματικές πληροφορίες για αυτό το πρόσωπο (άλλο ένα πρόσωπο κλειδί) μπορείτε να αντλήσετε εδώ και εδώ.

Στην ανάρτηση της Κατάνυξης με τίτλο “Οικουμενιστικό Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας”, παρουσιάζεται αυτό το Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε το 2019. Τότε από τους κύριους ομιλητές ήταν η Ελισάβετ Προδρόμου, ο τότε Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ (έτερος ενορχηστρωτής του Ουκρανικού Ψευδοαυτοκεφάλου), ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (εκ των κύριων συντελεστών του Ουκρανικού), αλλά και ο καθηγητής του ΑΠΘ Βλάσιος Φειδάς.

Αυτή είναι μία μερική αλλά βασική και σημαίνουσα αποτύπωση της σύγχρονης εκκλησιαστικής πραγματικότητας.

Η Ορθοδοξία μας, η Αγία Ορθοδοξία μας βρίσκεται στα χέρια επικίνδυνων καιροσκόπων, που την μετατρέπουν από την μόνη οδό σωτηρίας σε ένα διπλωματικό εργαλείο εις βάρος φυσικά των Ορθοδόξων. Μετατρέπουν την Πίστη μας στην νεοεποχίτικη, παγκοσμιοποιημένη, Νατοκρατούμενη, μεταλλαγμένη Ορθοδοξία. Υπεύθυνοι και ένοχοι καθίστανται οι Ιεράρχες που συνεπικουρούν, ενισχύουν και προωθούν αυτή την τακτική των σκοτεινών δυνάμεων. Ευθύνη αναλογεί και στον λαό του Θεού, το ποίμνιο που ανέχεται σιωπηλά χωρίς να αντιδρά σε αυτήν την φοβερή κατάσταση, που παραμένει άπραγος σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ορθοδοξίας μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ουκρανικό Αυτοκέφαλο- Ώρα μηδέν για την Εκκλησία της Ελλάδας [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
Οικουμενιστικό Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας

Σχετικά άρθρα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.