Ελένη Παπασταματάκη

Ποιός απειλεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την χριστιανική κοινότητα στους Αγίους Τόπους;

εικόνα άρθρου: Ποιός απειλεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την χριστιανική κοινότητα στους Αγίους Τόπους;
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

O Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσική εφημερίδα, καταθέτει τους φόβους και τις αγωνίες του.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄αναφέρθηκε σε διάφορα επίκαιρα προβλήματα αλλά κυρίως επεσήμανε τον κίνδυνο και τις απειλές που υφίστανται οι χριστιανοί στους Αγίους Τόπους.

Χαρακτηρίζει τις απειλές αυτές σαφείς και πραγματικές και εντοπίζει την πηγή που κατά τον ίδιο είναι οι ισραηλινές εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες με φαύλες μεθόδους αρπάζουν τις ιδιοκτησίες από χριστιανικές οικογένειες και εκκλησιαστικά ιδρύματα. 

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από το πρεσβυγενές Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Η αγωνία κορυφώνεται, όσο οι υπεύθυνοι των λεηλασιών και αρπαγών, προχωρούν και εποφθαλμιούν στρατηγικές ιδιοκτησίες στη διαδρομή της πορείας των χριστιανών προσκυνητών μέσω της Πύλης της Γιάφας. Σύμφωνα με τα λόγια του Προκαθημένου των Ιεροσολύμων, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της χριστιανικής κοινότητας, η οποία προσφέρει εκπαίδευση και ανθρωπιστική υποστήριξη σε όλους, ανεξαρτήτου δόγματος. Υπενθύμισε μάλιστα ότι «η παρουσία των χριστιανών στην Παλαιά Πόλη δεν αμφισβητείται ούτε από την πολιτεία, ούτε από τους θρησκευτικούς θεσμούς, ούτε από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών οι οποίοι ζουν από κοινού και ειρηνικά. Ταυτόχρονα θα επισκιάσει τραγικά την πόλη της Ιερουσαλήμ ως θρησκευτική πρωτεύουσα του κόσμου».

Οι Άγιοι Τόποι, το μέρος όπου γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός και εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Πίστης μας, αποτέλεσαν ταυτόχρονα τον τόπο μεγάλων διενέξεων, αναταραχών και πολέμων. Τα Πανάγια Προσκυνήματα βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο σκοτεινών και πονηρών δυνάμεων και ποικίλων συμφερόντων. Στα βάθη των αιώνων το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αντιστάθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και από την ίδρυσή του, ως η πρώτη Εκκλησία των Ιεροσολύμων παραμένει μαρτυρικά κυκλούμενο από μυριάδες εχθρούς. Κατόρθωνε όμως να στέκει ορθό και στερεωμένο γερά στην πέτρα της Πίστεως που είναι ο Ίδιος ο Χριστός μας. Έδωσε ανά τους αιώνες μάρτυρες και ομολογητές, μοναχούς Οσίους και Ιεράρχες Αγίους που κράτησαν την Μητέρα των Εκκλησιών αναμέσω παγίδων πολλών!

Όχι όμως πια… Το Πατριαρχείο εκπέμπει σήμα κινδύνου αλλά ταυτόχρονα ο Πατριάρχης Θεόφιλος κωφεύει στη φωνή εξ Ουρανού «Ιερουσαλήμ Ιερουσαλήμ, η αποκτεννούσα τους Προφήτας και λιθοβολούσα τους απεσταλμένους…».

Στο παρελθόν οι εχθροί εμφανίζονταν πότε ως Εβραίοι, πότε ως Άραβες, μουσουλμάνοι ή ως Σταυροφόροι και άλλοι, ως κατακτητές που έκαναν επιθέσεις με σκοπό να κυριαρχήσουν στην Αγία Πόλη και στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Σήμερα παρουσιάζονται με ύπουλα μέσα και οι αιώνιοι εχθροί, προσποιούμενοι τους δήθεν φίλους, ζητούν τον αφανισμό του. 

Οι επιδρομές των αλλοφύλων και αλλοθρήσκων κατακτητών, έχουν πάρει πλέον τη μορφή offshore εταιρειών, που ως φιλάνθρωποι δωρητές προσφέρονται για ανακαινίσεις και υποστυλώματα επί των παλαιών κτισμάτων. Έτσι, δια αυτής της οδού οικειοποιούνται τα ξένα ως δικά τους και αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας,

Και αν και στο παρελθόν δεν έλειψαν οι επιθέσεις και οι λεηλασίες στους Αγίους Τόπους, ποια είναι άραγε η τρανταχτή διαφορά του χτες με το σήμερα στην Αγία Γη;

Αυτό που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά, την διαφορά ζωτικής  σημασίας καθώς είναι σωτηριολογικό το θέμα, είναι η στάση των Αγιοταφιτών του παρελθόντος σε σχέση με τους σημερινούς. Οι Παλαιοί Αγιοταφίτες, μαΐστορες της αληθινής και καλής διπλωματίας, γνώριζαν να θυσιάζουν τα ελάσσονα, τα υλικά, για να διασώσουν την Πίστη, το μείζον! Γι’ αυτό ήταν και σταθερά πρόμαχοι της Ορθοδοξίας, εντός και εκτός της Αγίας Γης, όπως ο ιερός Πατριάρχης Δοσίθεος.

Δυστυχώς σήμερα, θυσιάζονται τα ιερά Δόγματα και η Ορθοδοξία και εξομοιώνεται με τις αιρέσεις για να «διασωθούν» τα Προσκυνήματα και η εκκλησιαστική περιουσία. Είναι επόμενο ότι η Χάρη του Θεού φεύγει και το Πατριαρχείο κινδυνεύει από τους επίγειους εχθρούς. Αλήθεια τί όφελος δίνουν τα Προσκυνήματα, όταν εκλείψει η Ορθοδοξία των Φυλάκων τους; Τί ωφέλησαν τους αιρετικούς τα Προσκυνήματα τα οποία αυτοί δια των αιώνων κατέλαβαν;

Πραγματικός λόγος ανησυχίας είναι η πνευματική πτώση και η προδοσία της Πίστης, η οποία λαμβάνει χώρα στους Αγίους Τόπους! Η «εκποίηση» της Πίστης μας είναι που μας θλίβει με τις συμπροσευχές και παραβιάσεις των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας. Εκεί προελαύνουν οι αιρέσεις και τα αλλότρια δόγματα. Εκεί αναπαύεται και η νέα αίρεση της μασκοφορίας και της νέας Εικονομαχίας. Εκεί ο Πατριάρχης επιδίδεται σε εναγκαλισμούς με κάθε λογής αιρετικό και αλλόθρησκο.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ πρωτοστατεί σε αυτόν τον πνευματικό κατήφορο αφήνοντας έκθετο και βάζοντας σε μύριους κινδύνους το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και τα Πανάγια Προσκυνήματα. Γράφει σε άρθρο του ο μακαριστός πνευματικός πατέρας μας π. Νικόλαος Μανώλης «…Σήμερα τό ἐκκλησιαστικό γίγνεσθαι τῆς Ἐκκλησίας τῶν Ἱεροσολύμων φαίνεται ὅτι μιαίνεται ἀπό τά αἱρετικά «περιττώματα». Ὁ Πατριάρχης Ἱεροσολύμων δέν ἔχει σταματήσει νά μᾶς ἀποκαλύπτει τό ἔκπτωτο τῆς πίστης του. Ἡ ἁγία ἱστορία τῆς πόλης τῶν Παθῶν καί τῆς Ἀνάστασης τοῦ Κυρίου παραδίδεται ἀμαχητί στήν ἀδηφάγα κόλαση τῆς αἵρεσης. Οἱ ὑψηλά ἱστάμενοι τῶν Ἱεροσολύμων φροντίζουν καί ἐποικοδομοῦν μία ἀλληλέγγυα σχέση ψευτοαγάπης μέ τήν παπική Δύση, σπιλώνοντας τή μνήμη τῶν προπατόρων τους καί δημιουργώντας δαιμονικούς δεσμούς μακράν τῆς Ὀρθοδοξίας καί τῆς ἐν Χριστῷ κανονικότητας. Τά χώματα πού πατᾶνε οἱ ἀνίδεοι τιτλοῦχοι, εἶναι βαμμένα μέ τό αἷμα τῶν χριστιανῶν, τά κόκκαλα τῶν μαρτύρων τρίζουν καί βοοῦν «Ὀρθοδοξία», ὅμως ἡ δογματολογική ἀσχετοσύνη τῶν Ἱεροσολυμιτῶν Ἀρχιερέων ἔχει νεκρώσει τήν πνευματική τους καρδιά. Ἡ πρόσφατη εἴδηση, πού ἀποκαλύπτει ὅτι ὁ Λατῖνος Πατριάρχης τῶν Ἱεροσολύμων ἐπισκέφθηκε τό Ὀρθόδοξο Πατριαρχεῖο, προκαλεῖ δυσφορία. Ἀπευθύνθηκε λόγος γλοιώδης καί ἐγκωμιαστικός ἀπό τόν Ὀρθόδοξο Πατριάρχη, μέ σκοπό νά δοξαστεῖ τό βλάσφημο πρόσωπο τοῦ Λατίνου Πατριάρχη…»

Ουδεμία πρόθεση μετανοίας διαφαίνεται στα λόγια του Πατριάρχη Θεοφίλου στην εν λόγω συνέντευξη «…χωρίς να είμαι αλαζονικός πιστεύω ότι μπορούμε να διδάξουμε τον κόσμο πως να αναπτύσσει πιο εμπλουτισμένες σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών…Χαίρομαι που ο Πατριάρχης Κύριλλος συναντά τον Πάπα . Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι είναι πάντοτε χαρά να συναντάς τον Πάπα Φραγκίσκο». Και φυσικά τάχθηκε υπέρ του εμβολίου λέγοντας ότι είναι ένας πρακτικός τρόπος να δείξουμε την αγάπη μας στον πλησίον μας…

Ιδού ο κίνδυνος και η απειλή! Είναι αυτοί οι Ιεράρχες που κατέλαβαν Πατριαρχικούς και Επισκοπικούς θώκους ιταμώς και δολίως, προκειμένου να εργαστούν παρανόμως εντός του Οίκου του Κυρίου, εντός της Αγίας μας Εκκλησίας! Ως άλλοι έμποροι έχουν να λάβουν ως κριτήριο τον Ευαγγελικό λόγο «καί ἀνέβη εἰς Ἱεροσόλυμα ὁ Ἰησοῦς. Καί εὗρεν ἐν τῷἱερῷ τούς πωλοῦντας βόας καί πρόβατα καί περιστεράς, καί τούς κερματιστάς καθημένους. Καί ποιήσας φραγέλλιον ἐκ σχοινίων πάντας ἐξέβαλεν ἐκ τοῦ ἱεροῦ, τά τε πρόβατα καί τούς βόας, καί τῶν κολλυβιστῶν ἐξέχεε τό κέρμα καί τάς τραπέζας ἀνέστρεψε, καί τοῖς τάς περιστεράς πωλοῦσιν εἶπεν· ἄρατε ταῦτα ἐντεῦθεν· μή ποιεῖτε τόν οἶκον τοῦ πατρός μου οἶκον ἐμπορίου. Ἐμνήσθησαν δέ οἱ μαθηταί αὐτοῦ ὅτι γεγραμμένον ἐστίν, ὁ ζῆλος τοῦ οἴκου σου καταφάγεταί με». (Κατά Ιωάννην 2.13-17)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πολεμά από λάθος στρατόπεδο
– Τα «άγρια» Ιεροσόλυμα

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πολεμά από λάθος στρατόπεδο

Παραβιάζονται τα δικαιώματα των χριστιανών και γίνεται προσπάθεια να εξαφανιστεί η διαμορφωθείσα διαθρησκειακή ισορροπία, το κατοχυρωμένο status quo… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr O Πατριάρχης της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος...

Αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών, στο θέμα του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου

Την αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, αρμοδίου για θρησκευτικές υποθέσεις, προκάλεσαν αναφορές των τελευταίων ημερών σχετικά με την κατάσταση του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, ο οποίος νοσηλεύεται σε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.