Συνεργατες

«Ποιος είναι η αλήθεια;» (Ε΄ Μέρος)

εικόνα άρθρου: «Ποιος είναι η αλήθεια;» (Ε΄ Μέρος)
Της Ολυμπίας
αποκλειστικά για την katanixi.gr

«Ούτε ακόμη κι όταν έχουμε ενάρετη ζωή, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι χρήσιμο για τη σωτηρία μας, αν αδιαφορούμε για τα «ορθά δόγματα» (π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ε΄ Μέρος

Διότι πιστεύουμε μόνο στην Αγία Γραφή του Κυρίου Ιησού Χριστού και την Ιερά Παράδοση και όποια παρακαταθήκη μας παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες με τις Αγίες Οικουμενικές Συνόδους και τα πολλά και αξιόλογα συγγράμματά τους.

Όταν λοιπόν, εμείς πράγματι ακολουθήσουμε πιστά, τα όσα είπαμε, πρέπει να φροντίσουμε να αποθηκεύουμε στις ψυχές μας τα «υγιή δόγματα». (8)

Και μαζί με αυτά να επιδεικνύουμε και ακρίβεια ηθικής και πνευματικής ζωής, ώστε και η ίδια η ζωή μας να επιβεβαιώνει τα δόγματα, και έτσι τα «ορθά δόγματα» της Ορθόδοξης Πίστεώς μας, να αποδεικνύουν πιο αξιόπιστη την ορθή ζωή μας.

Γιατί ούτε, κι αν ακόμη υπάρχει σε μας η ορθή δογματική διδασκαλία, αν όμως εμείς αδιαφορούμε για την ορθή δογματική πίστη και ζωή, δέ θα έχουμε κανένα όφελος.

Ούτε ακόμη κι όταν έχουμε ενάρετη ζωή, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι χρήσιμο για τη σωτηρία μας, αν αδιαφορούμε για τα «ορθά δόγματα».

Η αναζήτηση της αλήθειας με τις διανοητικές διαδικασίες είναι ο δρόμος της φιλοσοφίας. Οι φιλόσοφοι όμως γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα ότι αναζητούν μόνον την μίαν αλήθεια, αυτή του «τι», καί όχι την μόνη αλήθεια του «ποιος».

Αναζητούν μια ιδέα, ένα παγκόσμιο «νόμο», κάποιο «πρώτο κινούν», που είναι ακίνητο.

Ο Θεός των φιλοσόφων δεν σώζει, γιατί δεν έρχεται σε προσωπική κοινωνία με τον άνθρωπο.

Είναι κάποιο αφηρημένο και απρόσωπο «πνεύμα», ή ένας «νόμος» ή κάποια «συνειδητότητα», όπως είναι και ο «θεός» των ινδουιστών και αποκρυφιστών.

Ο άνθρωπος που αναζητάει τον Θεό με διανοητικές, νοητικές ή διαλογιστικές πρακτικές οδηγείται στην πλάνη, γιατί αυτό που νομίζει ως «θεό» είναι κάποιο «είδωλο»· όχι ασφαλώς ο αληθινός Άγιος Τριαδικός Θεός, ο οποίος σώζει μόνο τον πιστό και μετανοημένο άνθρωπο.

Ένας τέτοιος «θεός», που είναι δημιούργημα του ανθρώπου ή ταυτίζεται με τον ίδιο τον άνθρωπο, τον «Εαυτόν» του, (αιχμαλωσία στο είδωλο της φιλαυτίας του) δεν μπορεί να αναγεννήσει τον άνθρωπο και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τη μοναξιά· ούτε προσφέρει βαθύτερο και πνευματικό νόημα στην επίγεια ζωή.

Αν πιστέψει κανείς σ’ ένα τέτοιο ψεύτικο Θεό, που δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή του ανθρώπου, δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει τίποτε· μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να αισθάνεται ότι πρέπει να λογοδοτήσει σε κάποιον για τις πράξεις του.

Αν δεν υπάρχει προσωπικός Θεός, τη θέση Του την παίρνει ο ίδιος ο άνθρωπος.

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση που ο πλανεμένος σύγχρονος άνθρωπος εγκολπωθεί παν-θεϊστικές και ασιατικές κοσμο-θεωριακές αντιλήψεις ζωής.

Ο ίδιος ο άνθρωπος, ο «Εαυτός» του ταυτίζεται με τον «θεό»· καθορίζει τον ηθικό νόμο και είναι υπόλογος μόνο στον εαυτό του.

Μια απέραντη μοναξιά απλώνεται στη ζωή του ανθρώπου.

Τότε κανείς δεν μπορεί να τον ανυψώσει πάνω από την κτιστή του πραγματικότητα, για να τον κάνει μέτοχο της αιώνιας ζωής.

Η μόνη αληθινή απάντηση στο υπαρξιακό πρόβλημα του σημερινού ανθρώπου είναι η αναζήτηση της αλήθειας του «ποιος», όχι όμως στο Θεό των φιλοσόφων.

Ας ακολουθήσουμε αδελφια μου, με προθυμία και με εμπιστοσύνη το ένα και μοναδικό φως, το Άγιο και άκτιστο Φως.

Το Φως της Αγίας Αναστάσεως και ας γνωρίζουμε ότι: «Φῶς αληθινῆς γνώσεως εἶναι τό νά διακρίνομε χωρίς λάθος τό καλό ἀπό τό κακό.

Τότε ἡ ὁδός τῆς ἀρετῆς, ὁδηγώντας τό νοῦ στό Θεό, τόν Ἥλιο τῆς δικαιοσύνης, τόν εἰσάγει σέ ἄπειρο φῶς γνώσεως, ὥστε πλέον νά ζητεῖ φανερά καί μέ θάρρος τήν ἀγάπη.

Πρέπει λοιπόν μέ θυμό, χωρίς ὀργή νά ἀρπάζομε τό δίκαιο ἀπό ἐκείνους πού τολμούν νά τό ὑβρίζουν καί νά τό καταπατοῦν.

Γιατί ὁ ζῆλος γιά τήν εὐσέβεια μάχεται καί νικᾶ ὄχι μέ μίσος, ἀλλά μέ τόν ἐλεγχο». (9)

Ἀμήν, γένοιτο.

Συνεχίζεται…

  • 8. Του π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου (†) Απόσπασμα από το βιβλίο του «Η Ορθοδοξία μας». Περιοδικό Διάλογος.Τεύχος 30. Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2002. https://www.impantokratoros.gr/
  • 9. Λόγος ασκητικός χωρισμένος σε 100 πρακτικά κεφάλαια πνευματικής γνώσεως και διακρίσεως. Λόγος 6. https://religious.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– «Ποιος είναι η αλήθεια;» (Α΄ Μέρος)
– «Ποιος είναι η αλήθεια;» (Β΄ Μέρος)
– «Ποιος είναι η αλήθεια;» (Γ΄ Μέρος)
«Ποιος είναι η αλήθεια;» (Δ΄ Μέρος)

Σχετικά άρθρα

Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη. Ψυχήν σύν τῷ σώματι ἁγιασθείην, Δέσποτα, φωτισθείην, σωθείην, γενοίμην οἶκός σου τῇ τῶν Μυστηρίων μεθέξει τῶν ἱερῶν, ἔνοικόν σε ἔχων σύν Πατρί καί Πνεύματι, εὐεργέτα Πολυέλεε. (Ἀκολουθία τῆς Θ. Μεταλήψεως)

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Μεγάλη προδοσία από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου!

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου είναι ο μέγας βοηθός στην διαδικασία για την αναγνώριση της εκκλησίας τους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.