Επικαιρότητα

Ποιός είναι ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος που είναι φαβορί για την Μητρόπολη Καλαβρύτων

εικόνα άρθρου: Ποιός είναι ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος που είναι φαβορί για την Μητρόπολη Καλαβρύτων

Είναι ο Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στην πρωινή Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένεται να προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων της Φθιώτιδος, των Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και της Μητρόπολης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου καθώς και κενών θέσεων Βοηθών Επισκόπων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 και όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στην Ιεραρχία, «φέτος η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέρχεται και πάλι εν μέσω ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία συμπνίγουν την ικμάδα ζωής του λαού μας και του δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας, καθιστώντας έτσι, τουλάχιστον μέσα από μια ανθρώπινη θεώρηση των πραγμάτων, το μέλλον του αβέβαιο».

Για το θέμα της διαδοχής του παραιτηθέντος λόγω ηλικίας έπειτα από 41 έτη στη θέση του, Μητροπολίτη Αιγιαλείας & Καλαβρύτων κ.κ. Αμβροσίου, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο λόγω και του γεγονότος ότι ο κ.κ. Αμβρόσιος που διάγει την ένατη δεκαετία της ζωής του, είναι ένας πολυσυζητημένος ιεράρχης με συχνά ανατρεπτικές απόψεις.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου (η δήλωση παραίτησης του κ.κ. Αμβροσίου είχε γίνει στις 18/8) έχει γραφτεί και σε εκκλησιαστικά και όχι μόνο σάιτ και ακούγεται ευρέως ότι το πρόσωπο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ψηφιστεί και να εκλεγεί ως νέος Μητροπολίτης στην ιστορική περιοχή της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, είναι ο νυν Α΄Γραμματέας & πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο) ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας.

Ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος είναι Ηγούμενος της ιστορικής ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου (Παναγίας Μεγαλαιοσπηλαιώτισσας) Καλαβρύτων, ενώ υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο πάνω από 19 ολόκληρα χρόνια. Ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος είναι γνωστός για τον πράο χαρακτήρα και την εργατικότητα του ενώ όπως έχει γραφτεί, υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές  στην εκ βάθρων ανακαίνιση της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, όπως από την Ρωσία.

Να αναφέρουμε τέλος πως κατά το παρελθόν υπήρχε Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο Βοηθός Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του το 2010.

Τέλος να πούμε πως σχεδόν πάντα η θέση του Α’ Γραμματέα (αρχιγραμματέα) αποτελεί πρόκριμα για έναν ιερωμένο προκειμένου να γίνει Μητροπολίτης. Ο νυν Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Είχε υπηρετήσει από το 1993 στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως κωδικογράφος και εν συνεχεία ως γραμματέας των Συνοδικών Επιτροπών Τύπου και Μοναχικού Βίου.

Από το 2000 ο κ.κ. Χρυσόστομος υπηρέτησε ως Β΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και από το 2003 από τη θέση του Αρχιγραμματέα έως τον Φεβρουάριο του 2005 που ψηφίστηκε νέος Μητροπολίτης Πατρών στη θέση του παραιτηθέντος Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.