Επικαιρότητα
Ποιός masterchef “μαγειρεύει” την τριχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας;
22 Φεβ 2022
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Υπέρ της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τάχθηκε η ΔΙΣ κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της, για τον μήνα Φεβρουάριο…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προτάθηκε από τον μητροπολίτη Πειραιώς νέα μητρόπολη αλλά και αλλαγή συνόρων για τις υφιστάμενες δύο.
Σύμφωνα με τον κ.Σεραφείμ, η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας θα μπορούσε να μοιραστεί στις εξής τρεις μητροπόλεις:
- Την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα την Ναύπακτο.
- Την Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου και
- Την Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ φέρεται να εισηγήθηκε τη διχοτόμηση της Ι.Μ.Αιτωλίας και Ακαρνανίας λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασής της. Ανάλογη εισήγηση είχε γίνει και το 2005 από τον μητροπολίτη Σεραφείμ αλλά τότε είχε αντιδράσει το υπουργείο Παιδείας. Τώρα όμως, η ηγεσία του υπουργείου διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εκκλησία και δύσκολα θα αρνηθεί μια εισήγηση για διχοτόμηση.
Η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Αυτή τη στιγμή η έδρα βρίσκεται στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, με τους Αγρινιώτες να προτιμούν τη διχοτόμηση για λόγους, όπως λένε, πνευματικούς και ποιμαντικούς, καθότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδος σε έκταση, με 227.414 κατοίκους.
Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, που είναι και τοποτηρητής στην μητρόπολη Αιτωλίας, δεν είναι αρνητικός στη διχοτόμηση. Ωστόσο, προβληματίζεται για τις αντιδράσεις των ντόπιων οι οποίοι δεν επιθυμούν αλλαγές. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Ιερόθεο και φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση να μεταφερθεί η επαρχία του Αγίου Βλασίου στη νέα Μητρόπολη Αγρινίου και Αμφιλοχίας.
Αναμφίβολα, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δυναμώνει κατά πολύ την πλέον ιστορική Μητρόπολη του νομού, όπως είναι η Μητρόπολη Ναυπάκτου, διορθώνοντας μία στρέβλωση που συνέβη με τη διοικητική μεταφορά της περιοχής του Αγίου Βλασίου στο Αγρίνιο, ενώ προσαρτά την περιοχή του Θέρμου, που έχει πολύ ισχυρότερους δεσμούς τόσο διοικητικούς όσο και οικονομικούς με το δήμο Ναυπακτίας.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, συμφωνεί με τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Κάνει λόγο για την ιδιαίτερη αξία των γεωγραφικών και πληθυσμιακών στοιχείων, με δεδομένο ότι το Αγρίνιο με πληθυσμό 100.000 κατοίκους είναι ο μοναδικός δήμος τέτοιου μεγέθους που δεν αποτελεί έδρα Μητρόπολης. Αν και κρατά χαμηλούς τόνους, είναι βέβαιο πως δεν θα αποφύγει τις εντάσεις με τον συνάδελφό του στο Μεσολόγγι.
Ο δε Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου Κώστας Λύρος σε δήλωσή του για την φημολογούμενη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέφερε τα εξής: «Με έκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες απόψεις και δημοσιεύματα για αλλαγές στα όρια των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας. Σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα και ο νομός μας πλήττονται και βάλλονται από τεράστια θέματα επιβίωσης, έρχονται κάποιοι, αμέσως μετά την εκδημία του Μητροπολίτη μας να ανακινήσουν θέμα ορίων των Μητροπόλεων και των εδρών! Αναρωτιέμαι : Αυτό είναι το πρόβλημά τους; Αυτές είναι οι προτεραιότητες τους; Η Ιερά Μητρόπολη μας έχει έδρα, με σαφή όρια και αυτή η έδρα την τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της. Το Μεσολόγγι είναι σύμβολο και ιδέα πάνω και πέρα από κάθε μέτρο. Μετουσιώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τα μηνύματα της εκκλησίας και της πίστης μας. Ας σταματήσει εδώ κάθε κουβέντα που κινείται εκτός αρμοδιοτήτων και ας επικεντρωθεί ο καθένας στα μείζονα».
Ο δήμαρχος αλλά και οι τοπικοί φορείς δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του κ.Ιερώνυμου στον εορτασμό για την Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο για τον οποίο ο ίδιος ο κ.Λύρος του επέδωσε πρόσκληση.
Κίνηση πολιτών ενάντια στην υπαγωγή του Γαλατά στη Μητρόπολη Ναυπάκτου
Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο, οι περιοχές της Διοικ.ενότητας Χάλκειας, Γαλατάς και Περιθώρι, που διοικητικά ανήκουν στο δήμο Ναυπακτίας, να υπαχθούν τελικά στη νέα μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου που έως τώρα ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της Εκκλησίας για δημιουργία μιας νέας μητρόπολης, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου που ανήκουν στο Μεσολόγγι, έσπευσαν με επιστολής τους να δηλώσουν αντίθετοι στην υπαγωγή τους στη νέα μητρόπολη και απειλούν με κινητοποιήσεις.
“Το φημολογούμενο ενδεχόμενο προκαλεί αναστάτωση, οργή, θυμό και αγανάκτηση σε όλους εμάς τους κατοίκους του Γαλατά. Δε φτάνει η απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουμε καθημερινά με την κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου, δεν αρκεί η οικονομική μας αφαίμαξη, το ότι εδώ και λίγες μέρες έχουμε μείνει χωρίς γιατρό, το ότι τα παιδιά μας βιώνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στη μόρφωση, δεν αρκεί η πλήρης εγκατάλειψή μας από τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια και την επίσημη Πολιτεία, το ότι ξεκινάει σε λίγες μέρες η καλλιεργητική περίοδος και δεν έχουμε τον τρόπο να μεταβούμε με τα γεωργικά μας μηχανήματα στο Ευηνοχώρι για να προμηθευτούμε λιπάσματα και σπόρους, έχουμε και τους ταγούς της εκκλησίας να φροντίζουν για εμάς χωρίς εμάς, να αποφασίζουν χωρίς να γνωρίζουν ποιες είναι οι δικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Βροντοφωνάζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: «Έλεος! Ως εδώ και μη παρέκει!» Οι δυο Κοινότητες ανήκουν στη Μητρόπολη της Ιερής Πόλης για λόγους ιστορικούς και γεωγραφικούς. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου Μεσολογγίου. Αυτό μαρτυρούν οι προγονικές μας ρίζες. Είναι ανιστόρητοι και ασεβείς όλοι εκείνοι που, χρησιμοποιώντας πολιτικάντικες τακτικές, επιχειρούν την υπαγωγή μας στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και θα μας βρουν απέναντί τους”.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να καθαρογραφεί και τις επόμενες ημέρες θα πάρει το δρόμο για το υπουργείο παιδείας και το Ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra