Ελένη Παπασταματάκη

Ποιoς όμως ευθύνεται για τους βανδαλισμούς στην Αγια-Σοφιά;

εικόνα άρθρου: Ποιoς όμως ευθύνεται για τους βανδαλισμούς στην Αγια-Σοφιά;
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Πώς να μην αποθρασύνεται ο Τούρκος, όταν βλέπει πολιτικούς και Ιεράρχες στην Ελλάδα να βρίσκονται σε μόνιμη θέση οσφυοκαμψίας και να λιβανίζουν την τουρκική θρασύτητα και επεκτατικότητα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ένα θέμα που ξέσπασε αυτές τις άγιες μέρες είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο περικαλλής Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά τη βάρβαρη και παράνομη μετατροπή του σε τζαμί από τον Σουλτάνο.

Εικόνες αποδεικνύουν τη θλιβερή πραγματικότητα, καθώς έχει γεμίσει σκουπίδια και σκόνη, εγκατάλειψη και εσκεμμένη αδιαφορία. Έγιναν όμως και βανδαλισμοί και συγκεκριμένα στην Αυτοκρατορική Πύλη, όπως μας πληροφορεί το σχετικό ρεπορτάζ.

Έντονα αντέδρασε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης, που ζήτησε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι αυτουργοί. Ο υπεύθυνος ασφαλείας δήλωσε άγνοια για τους βανδαλισμούς!

 Στα καθ’ ημάς, το Υπουργείο εξωτερικών με επικεφαλή τον κ. Δένδια δηλώνει «Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Όπως ήταν αναμενόμενο η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση με την οποία πληροφορεί ότι πρόκειται για φυσιολογική φθορά, κρατώντας όμως καλυμμένα πλέον τα σημεία των βανδαλισμών.

Ξεσηκώθηκε και πάλι μια θύελλα αντιδράσεων εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης που μετέτρεψε το παγκόσμιο μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί χωρίς να φροντίζει για την καλή διατήρησή του. Μέσα σε αυτές τις αντιδράσεις ήταν και του Πρωθυπουργού της ταλαίπωρης χώρας μας, που ως υποτελής έτρεξε στην υπεύθυνη της UNESCO να πάει να «μαλώσει» τον Ερντογάν.

Είναι όμως ο Τούρκος Πρόεδρος υπεύθυνος γι’ αυτό; Έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζει να κάνει, δηλαδή να καταπατά, να βανδαλίζει, να υφαρπάζει; Με την τούρκικη κουτοπονηριά βαφτίζει τα Ορθόδοξα προσκυνήματα ως μουσεία και έπειτα τα αρπάζει μετατρέποντάς τα σε τζαμιά.

Και πώς να μην αποθρασύνεται ο Τούρκος, όταν βλέπει πολιτικούς και Ιεράρχες στην Ελλάδα να βρίσκονται σε μόνιμη θέση οσφυοκαμψίας και να λιβανίζουν την τουρκική θρασύτητα και επεκτατικότητα. Ειδικά οι Ορθόδοξοι ρασοφόροι έχουν ξεπεράσει ακόμα και τους πολιτικούς και επιδίδονται σε διάφορες αδερφοποιητικές συναναστροφές, δείπνα και άλλα θλιβερά. Είδαμε προσφάτως τους Επισκόπους της Θράκης να συντρώγουν με τους μουφτήδες υπό την αιγίδα του κ. Δένδια που τώρα τον πήρε ο καημός για τους βανδαλισμούς στην Αγια-Σοφιά.

Αξέχαστη θα μας μείνει και η επονείδιστη κοινή δήλωση που έβγαλαν οι Μητροπολίτες της Θράκης κατά την μετατροπή του Ναού σε τζαμί. Ούτε μία φορά δεν αναφέρθηκε η λέξη Ορθοδοξία! Αυτοί οι Επίσκοποι μιμούμενοι την αποκοτιά και ασχετοσύνη των λάθρα καλουμένων πολιτικών της Ορθόδοξης Ελλάδας μας, βγάζουν ανακοινώσεις ως πάροικοι και ως επέτες. Ο δε αυτόκλητος Πάπας της Ανατολής, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αποκάλεσε εμπόδιο στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών το λαμπρό Ναό της του Θεού Σοφίας.

Ντρέπονται και δειλιάζουν να αποκαλέσουν τον Ναό της Αγιάς Σοφιάς κέντρο λαμπρό της Ορθοδοξίας, στολίδι πολύτιμο των απανταχού Ορθοδόξων χριστιανών και κληρονομιά βαριά και τιμημένη των Ρωμιών. Αδυνατούν ως δείλαιοι να ζητήσουν την επαναλειτουργία της, όχι ως μουσείου, αλλά ως Ορθόδοξου Ιερού Ναού, όπου μέσα θα τελούνται αποκλειστικά οι Ορθόδοξες Λειτουργίες και όχι οι οικουμενιστικές τελετές του βδελύγματος της ερημώσεως.

Όλοι αυτοί οι Ιεράρχες έχουν προηγουμένως υπογράψει την κατάλυση της Ορθοδόξου Πίστεως και ως εκ τούτου απομακρύνθηκε από πάνω τους κάθε πνευματικότητα. Δρουν και κινούνται ως γνήσια τέκνα της Ουμανιστικής Δύσης και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους σε κάθε καταστροφή του κτίσματος, αυτοί οι ίδιοι που επέτρεψαν την προσβολή και βλασφημία του Θεανθρώπου με την διαθρησκειακή και διαχριστιανική δαιμονική μανία τους.

Για άλλη μια φορά φαίνεται η επιφάνεια, η βιτρίνα, το έξωθεν του ποτηρίου το οποίο μέσα γέμει πάσης ακαθαρσίας…Την ασέβεια την έχουν επιδείξει πρωτίστως αυτοί οι Εκκλησιαστικοί ταγοί οι οποίοι βλέπουν τα Ορθόδοξα σεβάσματα ως μνημεία κοσμικά και όχι με το σωτηριώδες πνευματικό τους υπόβαθρο.

Και καθώς πάντοτε τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω και καθώς πάντα μιας Αλώσεως προηγείται η προδοσία της Πίστης, τους υπευθύνους για τους βανδαλισμούς της Αγιας-Σοφιάς ας τους αναζητήσουμε μεταξύ των απονευρωμένων πνευματικά Κολυμπαριστών Ιεραρχών!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Η Αγία Σοφία είναι μόνο η αρχή
– Μέτοικος, Με αφορμή την ύβριν του Ναού της Αγίας Σοφίας
– Ο.Χ.Σ Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ένα διαφορετικό κατηγορώ για την βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφιάς
Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στην Αγία Σοφία;

Σχετικά άρθρα

Ο βίος του Οσίου Πατρός ημών Ισαακίου, Ηγουμένου της Μονής Δαλμάτων, του Ομολογητού

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. “Τύπος πέφηνας, τῆς ἐγκρατείας καί ἑδραίωμα τῆς Ἐκκλησίας, Ἰσαάκιε Πατέρων ἀγλάϊσμα· ἐν ἀρεταῖς γάρ φαιδρύνας τόν βίον σου, Ὀρθοδοξίας τον λόγον ἐτράνωσας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστόν τον Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος” (Ἀπολυτίκιον)

Ο βίος του Οσίου Μιχαήλ Επισκόπου Συνάδων του Ομολογητή

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. "Κλῆσιν ἀγγελώνυμον ἐσχηκώς, ἰσάγγελος ὤφθης, ἐν τῷ κόσμῳ μετά σαρκός, ὡς ἱερομύστης, καί στῦλος Ἐκκλησίας, ἔνθεν, ὦ Μιχαήλ σε, Χριστός ἐδόξασε" (Μεγαλυνάριον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.