Επικαιρότητα

Πώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη για την ουκρανική αυτοκεφαλία

εικόνα άρθρου: Πώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη για την ουκρανική αυτοκεφαλία

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπερέβη την εξουσία της κατά την συζήτηση του θέματος της αναγνώρισης της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, πολλοί μητροπολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτό, σύμφωνα με πηγή από την Εκκλησία της Ελλάδος που μίλησε στο Sputnik.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Διαρκής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συμμετοχή των 12 μητροπολιτών υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου τέθηκαν επί τάπητος οι εισηγήσεις των δύο επιτροπών για το ουκρανικό ζήτημα.

Σύμφωνα πάντως με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναγνώρισε «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή, στην ουσία του συντάγματος της, μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας, με τη συμμετοχή όλων των μητροπολιτών, μπορεί να αποφασίσει για ένα θέμα όπως η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μπορεί να παίρνει αποφάσεις μόνο για κάποια θέματα μικρότερης σημασίας και να παρέχει στον Αρχιεπίσκοπο προνόμια να χειρίζεται μόνο κάποια εσωτερικά θέματα, δηλαδή ζητήματα εκπαίδευσης, συναντήσεις με υπουργούς ή τον πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκφράσει τη γνώμη ολόκληρης της Ιεραρχίας για ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας όπως το ουκρανικό», ανέφερε η πηγή.

«Αμέσως μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, πολλοί μητροπολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος», δήλωσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσον αφορά τα θέματα τήρησης δογμάτων και κανόνων, μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μπορεί να παίρνει αποφάσεις, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του Καταστατικού Χάρτη.

Ειδικότερα, το παρόν άρθρο αναφέρει ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μπορεί να παίρνει αποφάσεις επί θεμάτων που σχετίζονται με την Εκκλησία, μεταξύ των οποίων είναι η «τήρηση των Δογμάτων της Ορθόδοξου Πίστεως, των Ιερών Κανόνων και των Ιερών Παραδόσεων, της ενότητας της Πίστεως, καθώς και της Εκκλησιολογικής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και λοιπών Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».

«Αν και στην ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει προνόμιο να χειρίζεται το ουκρανικό ζήτημα, στην πραγματικότητα δεν το έχει. Πολλοί μητροπολίτες το δήλωσαν αυτό», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τόνισε δε ότι η απόφαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου παραβιάζει τους κανόνες.

«Το γεγονός ότι αυτό δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμο. Ο ιστότοπος δημοσιεύει αυτό που του μεταδίδει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αυτό το μεγάλο θέμα είναι για την Ιεραρχία», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως μετά το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου προς την Εκκλησία της Ελλάδος να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, συστάθηκαν δυο επιτροπές για τη μελέτη της νομιμότητας της παραχώρησης αυτοκεφαλίας, την επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων» και την επιτροπή «Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων».

«Το ουκρανικό ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ακόμα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία δεν έχει δώσει προνόμιο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αποφασίσει. Επομένως, σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει τέτοιο προνόμιο. Αν του το παρέχει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, τότε θα το έχει», σημείωσε η πηγή από την Εκκλησία της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Χάρτη, κάθε Οκτώβριο γίνεται τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μπορεί να γίνει όμως και κάποια έκτακτη συνεδρίαση αν προκύψει κάποιο σημαντικό θέμα.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Η τραγική πτώση της εκκλησιαστικής διοίκησης και η κοινωνία των ιεραρχών με τους σχισματικούς της Ουκρανίας

Εννέα Μητροπολίτες που συμμετείχαν στη Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, κατά το παρελθόν είχαν τελέσει μιαρά «συλλείτουργα» ή/και συμπροσευχηθεί με τους σχισματικούς της Ουκρανίας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.